alleenstaande moeder single met twee kinderen

Laatst verscheen er in een Facebook-groep voor ondernemende vrouwen een nogal bijzondere oproep. Een moeder (alleenstaand met 2 kinderen) zat in de schuldsanering en ze wilde zwart bijklussen. Ze moest het doen met wat leefgeld, was net begonnen met het schuldsaneringstraject en had nog anderhalf jaar te gaan. Haar geldnood was hoog, ze wilde per direct meer geld verdienen. De reacties op haar bericht waren verdeeld. Voor het gemak zijn de vele reacties verdeeld in 3 groepen (zie hieronder):

Reacties over zelfreflectie

“Dit is een ondernemende groep waarbij er geen zwart werk gepromoot zou moeten worden.”

“De schulden heb je zelf opgebouwd en nu moet je aflossen. Je moet volhouden, het gaat je lukken.”

“Je komt alleen nog meer in de problemen als je illegaal aan de slag wil. Dit kan je schuldsaneringstraject alleen maar moeilijker maken.”

Reacties ‘ga aan de slag’

Tips zoals poetsen of schoonmaken bij anderen werden genoemd of je kleding verkopen via Vinted. Er werden ook veel bespaartips gedeeld, zoals bijvoorbeeld bewuster boodschappen halen of een weekmenu opstellen. Ze werd ook aangemoedigd om te kijken wat de plaatselijke of lokale regelingen zijn om iets extra’s of gratis te krijgen voor de kinderen (op het gebied van sport etc.).

Doorvragen = een gelaagd antwoord  

Er werden ook reacties gegeven waardoor de moeder in kwestie met de billen bloot moest. Haar oproep naar ideeën voor zwart werk was, omdat ze meer geld wilde verdienen. Ze kon het niet aanzien dat ze eerst het financieel goed voor elkaar had (flinke bak qua auto, huis, meerdere vakanties per jaar zoals ze zelf beschreef) en nu helemaal niet meer. Misschien leed ze wel aan leefstijlinflatie zonder dat ze het door had! Het viel haar in ieder geval zwaar om de kinderen steeds ‘nee’ te verkopen. De hele tijd thuis zitten met twee kinderen vond ze niets en ze kon bijvoorbeeld haar kinderen en hun vriendjes niet meenemen naar de bioscoop. Verdriet alom.

En misschien ook schaamte en teleurstelling. En wellicht ook boosheid. Er spelen een heleboel emoties wanneer je moet ‘downgraden’ omdat je schulden hebt. Je moet verplicht minder gaan uitgeven, onvrijwillig minimaliseren terwijl je nog verslaafd bent aan maximaliseren.

Geen oordeel

Wij mensen hebben al gauw onze mening en oordeel klaar wanneer mensen schulden hebben. Soms zijn er ook andere zaken die spelen, denk maar aan de Toeslagenaffaire. Maar misschien had deze dame in kwestie al die tijd op te grote voet geleefd en moeten zij en haar kinderen de prijs ervoor betalen. En vooral het laatste doet pijn, dat je als ouders ‘nee’ moet zeggen tegen je kinderen om de fouten die jij hebt gemaakt. Gelukkig schuilt ook daarin een waardevolle les voor het hele gezin:

  • Samen vormen we een liefdevol team
  • We proberen elkaar te motiveren om positief te blijven
  • Iedereen maakt fouten en we geven die ook toe
  • Opnieuw beginnen mag
  • We geven niet op

Levenslessen zijn niet altijd de makkelijkste lessen. Deze moeder heeft het zwaar, maar hopelijk mag ze ook ervaren dat haar liefde voor de kids het juiste uitgangspunt is. Nu is het pittig, maar over anderhalf jaar kunnen ze weer dit en dat doen. Er zijn genoeg anderen in de Facebook groep die aangeven hetzelfde te hebben meegemaakt. ‘Het komt goed’ was niet een loze bemoediging.

Vooruit blijven kijken

En nu? Misschien is het wel leuk om nu al een moodboard te maken en (de kinderen te leren om te) sparen voor een specifiek doel. Er zijn ook gratis cursussen beschikbaar om te leren hoe je je kinderen beter financieel kan opvoeden. Blijf positief (maar realistisch) denken, want dat zal wel de sleutel moeten zijn. Wees eerlijk en transparant tot op bepaalde hoogte: “Helaas heeft mama wat fouten gemaakt, maar mama geeft niet op.” Deze moeder zet door, voor haar kinderen maar ook voor haarzelf. Daarom begint ze opnieuw. Ze heeft misschien minder geld te besteden, maar is wel wijzer, creatiever etc. En wie weet heeft ze nog meer talenten die ze nog moet aanwakkeren. Ze geeft in ieder geval niet op.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.