Anouk van Beusekom is vrijwilliger voor de organisatie SchuldHulpMaatje. Ze ondersteunt ondernemers of particulieren die om wat voor reden dan ook financiële zorgen hebben. In het dagelijks leven is Anouk moeder van twee jonge meiden en houdt ze zich bezig met Learning & Business Development. In deze gastblog vertelt ze over hulpvragers met financiële zorgen, en wat te doen bij kleinere of grotere schulden.
* De foto is gemaakt door Suzan Alberts
Je kon de afgelopen jaren nog geen nieuwssite openen of je las wel over geld. Hoge inflatie, salarissen, energietoeslag, groeiende armoede en steeds meer mensen die moeite hebben om financieel alle eindjes aan elkaar te knopen. Vaak wordt gedacht dat financiële problemen alleen voorkomen bij mensen die van de bijstand leven of een minimuminkomen verdienen. Niets is minder waar!
Moeilijk rondkomen en prioriteiten verliezen
Steeds meer mensen en gezinnen waarbij 1 of 2 gezinsleden betaald werk hebben, komen in geldnood. Flinke woonlasten en energieprijzen zijn kostenposten die hard kunnen oplopen. Uit onderzoek van Deloitte, Nibud en Universiteit Leiden (2022) blijkt dat rond de 60% (!) van de Nederlanders moeite heeft om rond te komen. Er zijn eigenlijk altijd onderliggende redenen, en die maken dat iedereen in zo’n situatie terecht zou kunnen komen. Ziekte, een overlijden, scheiding, om maar een paar voorbeelden te noemen. Hierdoor wordt het inkomen ineens veel lager of valt weg of mensen hebben (tijdelijk) hun prioriteit even niet bij het managen van hun geld. Ik zie ook mensen die een heel goed inkomen hebben, maar het overzicht kwijt zijn. Ze hebben dan een duwtje in de rug nodig om hun geldzaken weer op een rijtje te krijgen.
Leefstijlinflatie
Hoe komt het dat mensen met een goede baan ook in de schulden terechtkomen? Mensen met een hoger inkomen gaan daar vaak ook naar leven. Ze gaan vaker op vakantie, kopen vaker en meer kleding, rijden een duurdere auto en wonen in een groter (en duurder) huis. En dat huis staat in een buurt waar ook mensen met hogere inkomens wonen. Die hebben ook weer sociale bezigheden die meer geld kosten. Je werkt hard, dus je wil ook gewoon lekker leven en met vrienden samen zijn.
Hoe hoog of laag je inkomen ook is, als je uitgaven hoger zijn dan je inkomen dan kom je in de min. Mensen met een hoog inkomen, die een hoog uitgavenpatroon hebben, kunnen dus financieel minder weerbaar zijn dan mensen met een lager inkomen en lagere vaste lasten. Daar komt bij dat veel mensen er zelf uit proberen te komen, niet praten over geldzorgen en zich schamen voor hun situatie. Waardoor problemen zich opstapelen en het gemiddeld 5 jaar duurt voordat mensen hier actief iets aan doen.
Hoe kan ‘ik’ hulp krijgen?
Als jij je financieel zorgen maakt (dus ook als je nog geen schulden hebt!), is er meer hulp dan je denkt (en vaak gewoon gratis). Je kunt via schuldhulpverlening in jouw gemeente checken welke lokale initiatieven er zijn. Ben je op zoek naar minder formele hulp, dan kun je ook contact opnemen met vrijwilligersorganisaties zoals SchuldHulpMaatje of Humanitas. Bij SchuldHulpMaatje krijg je dan een maatje toegewezen die als vrijwilliger met jou samen een plan maakt. Je wordt door een opgeleide vrijwilliger geholpen, zodat je daarna weer zelf verder kunt. Als toch blijkt dat je professionele schuldhulpverlening nodig hebt, kan je maatje je ook in dat traject bijstaan. Voor ondernemers is er Overrood die specifiek ondernemers met schulden bijstaat.
Er zijn dus meerdere wegen die je kunt bewandelen, en er is niets goed of fout. Wacht er vooral niet te lang mee! Als er een huisuitzetting of gas/water/licht afsluiting dreigt, dan is de situatie wel echt ernstig en kun je het beste zo snel mogelijk bij je gemeente aankloppen.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.
[…] verscheen met haar verhaal over haar schrikbarende restschuld in het AD, NRC en in de Flair. Ze nam ook de tijd voor mamabudget om de vijf vragen te […]
[…] leren. Lukt het niet om je schulden af te lossen? Misschien heb je meer hulp nodig. Lees ook ‘Aan het werk, en toch schulden?‘ over schuldhulpsanering en […]
[…] de streep houd je niets meer over van je salaris. Wie weet, sta je zelfs nu vaker rood en bouw je schulden op, want ach ‘je hebt toch een mooi salaris om je schulden snel weg te werken als dat zou […]
[…] (online) op afbetaling te kopen. Dat maakt het dus alleen maar verleidelijker om in een spiraal van schulden terecht te komen. Vroeger was het zelfs mogelijk dat je bijvoorbeeld van je hypotheek alleen de […]