Naomi Rustenberg over geld, studieschuld, loonkloof verschil in salaris, schulden, lenen

Vanaf het moment dat de ‘r’ in de maand zit kun je thuis wel snotneusjes en snottenbellen van je kinderen verwachten. Zeker bij iets jongere kinderen, omdat hun immuunsysteem nog sterk aan het ontwikkelen is. Niemand wil ziek zijn, maar soms is het niet anders. Hier vind je mijn beste 5 tips om de griep- en verkoudheidverschijnselen zoveel mogelijk tegen te gaan. Ik presenteer u mijn ‘herfst en winter antigriep en verkoudheid set’ die hier thuis goed werkt.

(1) De juiste temperatuur in huis

Zorg voor een aangename temperatuur in huis (19 – 21 °C). Wil je de verwarming niet al te hoog aan hebben, kleed je kind warm aan. Liefst in laagjes, wanneer je kind het te warm heeft, kan er makkelijk even een vestje uit. In ons geval kunnen de jongens een vestje uitdoen om vervolgens een jas aan te doen wanneer ze naar buiten gaan. Houd de voetjes warm, bijvoorbeeld dikke sokken met antislip voor je kinderen. Vloerkleden zijn ook fijn voor de kinderen om op te spelen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis ook op orde is.

Lees ook: Besparen op energiekosten deze herfst en winter

(2) Binnen én buiten

Tijdens de donkere koude dagen zitten mensen veel binnen, maar de herfst heeft ook mooie dagen. En zelfs als het grauw is, kun je nog naar buiten om even een frisse neus te halen en te bewegen. Kleed de kinderen goed warm, koop kwalitatief goede laarzen voor je kids en ga eens vaker op pad. Ga je weer naar binnen, was allemaal je handen. Hygiëne is belangrijk om niet ziek te worden (zonder in extremen te vervallen).

(3) Rust

Ook in het najaar zijn we allemaal vaak druk, druk en nog eens druk. Het is voor iedereen in het gezin daarom belangrijk om voldoende rust te pakken. Hoeveel slaap heeft je kind in de winter nodig? En krijg die dat ook? En jij als ouder? Wanneer je te weinig slaapt, ben je sneller chagrijnig en moe (ik in ieder geval wel). Hetzelfde geldt voor de kinderen. Zorg er ook voor dat de kids goed kunnen slapen – niet te warm, niet te koud qua kleding en temperatuur in huis.

Plan die rustmoment in een gratis planner of haal de LUNA Familieplanner in huis (de zwart-witte maandkalender in Nederland en België). Dit kan via Bol.com of HEEGoodies.com. Nieuwsbrieflezers ontvangen een kortingscode. Stuur me een bericht als je het nog niet hebt ontvangen.

(4) Extra vitamientjes

Natuurlijk is gezond en gevarieerd sowieso belangrijk, maar je kinderen kunnen tijdens de koudere seizoenen wel wat extra’s gebruiken. Zo hebben we allemaal vitamine C en D nodig voor een goede weerstand. Maak daarom bijvoorbeeld zelf zoetzure gummies voor je kinderen (sinaasappel- of citroensap, honing én gelatine of agar agar). In plaats van snoep uit de winkel of supermarkt geef je snoep die je als vitaminebommen in kunt zetten. In dit filmpje onderaan zie je hoe je dat kunt aanpakken. Ik zal een keer mijn eigen (vegan) recept delen.

(5) Oliën

Als ik de bedden heb verschoond, vind ik het zelf fris om ook wat etherische of essentiële oliën te druppelen op het beddengoed. Als de kinderen toch verkouden zijn en niet goed kunnen ademen, dan helpen een paar druppels eucalyptus etherische olie of toco tholin enorm. Zo kunnen ze beter ademen en beter slapen. Dat geldt ook voor pepermunt of tea tree olie (dat laatste is super, maar mijn kinderen vinden het minder lekker ruiken). Amazon heeft leuke cadeausetjes om uit te proberen.

Overigens zijn andere oliën ook goed om in huis te hebben tijdens dit seizoen. Is bijvoorbeeld de huid onder de neus wat rood en droog? Smeer die in met amandelolie. Keelpijn? Maak zelf een keelsiroop voor je kids of geef een theelepel kokosolie.

Ik ben geen arts en ik heb geen medische achtergrond. Oké, ik heb wel Gezondheidswetenschappen gestudeerd maar ik ben zeker geen medische professional. Als je kind verkoudheid en griepverschijnselen blijft hebben, ga dan naar de huisarts. Better safe than sorry.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.