In de herfst en winter maken jammer genoeg veel gezinnen zich zorgen over stijgende energiekosten. Het is mogelijk om je energierekening omlaag te brengen door je gedrag aan te passen. Zo bespaar je, maar je geeft ook meteen milieubewuste gewoonten door aan de rest van je gezin. Hier zijn maar liefst zeven praktische tips om samen met je gezin energie te besparen.
7 tips om elektriciteit te besparen tijdens de koude dagen
(1) Onderhoud
Het liefst begin je eind zomer al met het controleren en onderhouden van de isolatie van je huis. Controleer of er scheuren of openingen zijn waar warme lucht kan ontsnappen en koude lucht kan binnendringen. Herstel deze problemen om onnodig energieverlies te voorkomen.
Voor kleinere scheuren en gaten kun je kit of afdichtmiddelen gebruiken, zoals siliconenkit of acrylaatkit. Breng het afdichtmiddel aan om de scheur of opening op te vullen en glad te strijken met een spatel. Lidl verkoopt vaak klusartikelen, het Parkside assortiment is over het algemeen best goed als je geen groot budget hebt.
Zorg verder ervoor dat je verwarmingssysteem goed is onderhouden voordat de koude dagen aanbreken. Een goed onderhouden systeem werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Hoe zit je het met je CV-ketel, radiatoren, boiler, warmtepomp, airco of vuurhaard? Ga na wat schoongemaakt, bijgevuld of vervangen moet worden.
(2) Thermostaat
Stel je thermostaat in op lagere temperaturen – rond de 15-18°C – tijdens de nacht, wanneer iedereen diep slaapt of wanneer niemand thuis is. Je kunt het op een comfortabelere temperatuur – tussen 18-21°C – instellen wanneer iedereen thuis is. Zo bespaar je energie zonder in te leveren op comfort.
Zet je thermostaat niet te hoog. Draag gelaagde kleding binnenshuis. Trek dikke truien, vesten en warme sokken aan om jezelf warm te houden. Investeer in thermokleding. Leg gezellige dekens en plaids op banken en stoelen. Dit maakt het gemakkelijk om jezelf in te wikkelen en warm te blijven terwijl je ontspant. Houd je voeten warm. Koude voeten kunnen je hele lichaam doen afkoelen. Trek warme sokken en comfortabele pantoffels aan om je voeten warm te houden. Kijk bij voor thermokleding bijvoorbeeld bij Zeeman en de Hema.
(3) Gebruik elektriciteit voor meerdere doelen
Ga samen in goed verlichte – en verwarmde – kamers zitten. Dit minimaliseert het gebruik van meerdere lampen en verwarming in verschillende delen of kamers van het huis. Gebruik de oven bijvoorbeeld alleen voor grotere maaltijden en misschien kun je gerechten samen voegen om energie te besparen. De warmte van de oven kan ook de keuken opwarmen. Wanneer je gerecht klaar is, kun je het deurtje van de oven open laten staan. Voor meer keukentips, lees je dit: ‘de keuken in: slimme (budget) tips.’
(4) Was bewust en laat luchten
Wassen en drogen van kleding kan veel energie verbruiken. Gebruik de wasmachine en droger alleen bij volle ladingen vuile was. Een droger is harstikke handig maar verbruikt wel veel elektriciteit. Hang je kleding, indien mogelijk, op om te drogen. Dat kan binnen, maar het liefst buiten als het niet regent. Heb je vandaag een spijkerbroek aan? Gooi hem niet meteen in de wasmand. Lucht je kleding in plaats van die meteen in de wasmand te gooien. Ruik je zweet, zie je vlekken… ja dan is het zeker tijd voor wasmand.
Ha, luchten…. Tijdens de herfst en winter spenderen mensen meer tijd binnenshuis, wat kan leiden tot een ophoping van vocht, geurtjes en verontreinigende stoffen in de lucht. Regelmatig luchten van je huis, zelfs gedurende enkele minuten, kan helpen om deze verontreinigingen en vochtigheid te verminderen. De hele luchtkwaliteit in huis verbetert. Kies voor het luchten van kamers gedurende de warmere delen van de dag. Een goede luchtkwaliteit is beter voor je gezondheid, want zou houd je schimmels etc. weg. Maar je huis wordt ook sneller en beter warm wanneer je de verwarming aanzet.
Lees ook de blog ‘Vochtproblemen in huis? 3 budgetvriendelijke tips tegen een te hoge luchtvochtigheid‘.
(5) Gewoonten
Let op je eetgewoonten tijdens deze koude dagen. Vitamine D en C heb je nodig voor je immuunsysteem. Eet vaker noten en zaden als tussendoortjes. Geniet bijvoorbeeld van warme dranken zoals gemberthee, koffie of warme chocolademelk om jezelf op te warmen. Vergeet niet om tijdens de koude dagen ook te bewegen, binnen en buiten. Buiten wandelen, binnen dansen met kaarslicht zorgen ervoor dat je lijf warm blijft.
Ga samen met je gezin op zoek naar energiebewuste gewoonten. Schakel het licht uit bij het verlaten van een kamer en koppel elektronische apparaten volledig los wanneer ze niet worden gebruikt. Sluit ook de deuren en ramen om tocht te minimaliseren.
(6) Houd de warmte binnen
Over tocht gesproken…. Investeer in goede isolatie en raambekleding. Isolerende gordijnen en rolluiken kunnen helpen bij het vasthouden van warmte in huis, waardoor je minder vaak je huis moet verwarmen.
Bereid je huis voor op de koude dagen door tochtstrips rond deuren en ramen te plaatsen en gordijnen te sluiten zodra het donker wordt. Dit zorgt voor minder warmteverlies. Misschien kun je zelf een tochtrol of kussen maken? Dit wordt ook wel tocht stopper genoemd.
(7) Verlichting
Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken aanzienlijk minder energie, waardoor je de elektriciteitsrekening verlaagt. Kijk ook of je meer kunt doen qua werk en huishouden wanneer het licht is. In de avond kun je eerder naar bed, zo kan de verwarming lager en kunnen de lichten uit.
Bonustip: warme sfeer
Het hoeft niet altijd de verwarming te zijn die je huis warm aanvoelt. Een warme sfeer kan ook een groot verschil maken! Denk aan zachte verlichting, kaarsen, knusse dekens en warme kleuren in je interieur. Door je huis gezellig in te richten, creëer je een warm en aangenaam gevoel, waardoor je minder snel de thermostaat hoger zet. Een sfeervolle, gezellige omgeving helpt zo ook met het besparen op energiekosten. Zo voelt je huis deze winter zowel warm als uitnodigend aan, zonder dat je energieverbruik omhoog schiet!
Volg een cursus
Ga aan de slag met de tips. Let op, de cursus ‘Makkelijk energie besparen in huis‘ van Groen Graag biedt zoveel meer! Het is een betaalde cursus. Door de adviezen uit deze cursus toe te passen, krijg je door de energiebesparing meteen je geld terug. Volg de cursus van Groen Graag en ontvang 20% korting door ‘mamabudget20’ als kortingscode toe te passen. Klik hier voor meer informatie over de cursus. De website is sowieso een aanrader voor (gratis) informaties, cursussen en checklists.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.