
Iets korter dan een jaar geleden kocht ik online bij een Lidl wat machines en bijbehorende oplaadbare batterijen om flink in de tuin aan de slag te gaan. Ik ben normaal erg te spreken over de goede prijskwaliteit die de Lidl levert. Maar wat baalde ik toen ik doorhad dat één batterij het niet meer deed. Ik koos juist voor dit type elektrische apparatuur zodat ik bijvoorbeeld minder tot geen fossiele brandstof hoef te gebruiken. Het leek me echt duurzamer en goedkoper. Dan kan het toch niet zo zijn dat één batterij het nu al niet doet. En toch keek ik online weer naar een nieuwe batterij om te bestellen. De machine voor mijn tuin had nou eenmaal twee batterijen nodig om te functioneren. En eentje werkte dus niet. Ik kon zo, binnen een paar klikken, een nieuwe kopen, want ze waren op voorraad.
Neem contact op
Gelukkig bedacht ik me al gauw dat ik contact moest zoeken met de klantenservice van de Lidl. Met hetzelfde gemak zou ik een nieuwe batterij moeten hebben. Oké, misschien moest ik er iets meer voor doen, maar wat als ik terecht zou klagen en navraag zou doen over mijn garanties als klant van een product dat stuk is. Zou ik dan “gratis” een nieuw product kunnen krijgen? Ja!
Misschien heb jij ook wel zoiets meegemaakt, dat je er zonder bij na te denken een nieuw product wil kopen, omdat je het (snel) nodig hebt. Door de klantenservice te benaderen en je te beroepen op de garantie kun je geld besparen. In sommige gevallen moet je je kapotte product terugsturen, dan wordt het gemaakt of gerecycled. In andere gevallen moet je zelf het kapotte product weggooien, maar wel online bewijs aanleveren dat het product het niet doet. Dit kan aan de hand van een beschrijving van de probleem, foto’s en video’s.
Voorwaarden garantie
Het is belangrijk dat je zelf niet gaat sleutelen aan het apparaat of product. Neem eerst contact op met de klantenservice. Als je namelijk het zelf probeert te fixen dan kan misschien gezegd worden dat jij het stuk hebt gemaakt wanneer ze onderzoek doen naar de oorzaak. Dat moet je voorkomen. Overigens help je niet alleen jezelf wanneer je contact opneemt met de producent. Zowel de winkel als andere (toekomstige) kopers moeten jou dankbaar zijn wanneer je het probleem meldt. Op die manier kan er worden onderzocht of dit een veelvoorkomend probleem is en hoe dit het beste opgelost moet worden. Dit bevordert dus ook de kwaliteit van het product.
Wettelijke garantie
Binnen 30 dagen kun je vaak iets retourneren of terugsturen zonder op te geven waarom. Voor sommige producten geldt een langer termijn, omdat je meer tijd nodig kan hebben om een goede keuze te maken. Denk aan een lange proeffase of testperiode. Zorg ervoor dat je dat zwart op wit hebt. Voor de landen die bij de EU horen geldt een minimale garantietermijn van twee jaar. In Nederland is er geen specifieke wettelijke garantie. Wanneer je een product koopt moet het naar redelijkheid het gewoon blijven doen. Voor elk product ligt dat dus anders. Heb je een goede koelkast of wasmachine gekocht, dan kan die niet na twee jaar al stuk zijn. Ga na wat de garanties voor dat product zijn en of er wellicht fabrieksgarantie is. Dat kan een extra en vrijwillige garantie zijn van de fabrikant, maar sowieso kun je aangeven dat een artikel zoals een wasmachine niet zo snel stuk hoort te gaan.
Extra garantie kopen?
Soms vraagt de verkoper of je bij de aanschaf van een product ook extra garantie wil kopen. Je moet zelf een inschatting maken of dit wel zo verstandig is. Wat zijn de voorwaarden en voordelen van extra gekochte garantie? Je moet niet gaan betalen waar je sowieso al recht op hebt. Misschien heb je zo een verkopersgarantie niet nodig als je via een andere verzekering ook de kosten kunt verhalen als het apparaat stuk gaat door je eigen schuld. Maak zorgvuldig de afweging voordat je extra (verkopers)garantie koopt. Ik heb wel een keer bij een dure machine extra garantie gekregen omdat ik me gratis online aanmeldde voor hun programma. Maar achteraf gezien was dat eerder een marketingtruc dan wat anders, want als die machine na 3 jaar al stuk zou gaan, zo dat niet oké zijn.
Garantie doorgeven, dat kan
Bewaar altijd de facturen of bonnen van de producten die je koopt. Vaak kun je online dat opslaan. Verkoop je je product door via Vinted of Markplaats, dan kun je ook een papieren versie doorgeven. De nieuwe eigenaar kan nog recht hebben op garantie als het product toch eerder stuk is gegaan dan verwacht was. Koop jezelf een tweedehands product, vraag dan altijd om de bon! Wanneer je contact opneemt met de klantenservice van de winkel of de fabriek, wees zo duidelijk mogelijk over het probleem en wat je verwachtingen zijn. Soms moet je het product opsturen en wordt het product gerepareerd, soms kun je een nieuw vergelijkbaar product verwachten en in sommige gevallen krijg je je geld terug. Je kunt zelfs proberen om de kosten die je hebt gemaakt, omdat het product stuk is, vergoed te krijgen. Dit alles moet natuurlijk wel in verhouding zijn.
Kortom, garantie is een belofte van de verkoper of fabrikant dat een product aan bepaalde verwachtingen voldoet. Gaat het product binnen een bepaalde periode kapot, dan heb je recht op gratis reparatie, vervanging of zelfs teruggave van je geld. Garantie is belangrijk omdat het je beschermt tegen onverwachte kosten. Zonder garantie moet je zelf voor de reparatiekosten opdraaien, die flink kunnen oplopen. Met garantie kun je de wasmachine of koelkast gratis laten repareren of vervangen. Zo bespaar je geld en hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte uitgaven. Mijn nieuwe oplaadbare batterij is al onderweg. Oha ja, lees ook dit artikel voor meer informatie: Wettelijke garantie en je rechten (Consumentenbond) en ‘Ik heb iets gekocht, maar nu is het kapot. Wat zijn mijn rechten?'(ACM ConsuWijzer)
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.