in de keuken besparen leven met een budget, life hack tijdbesparend

Wat eten wij vandaag?

Ik heb gemerkt dat we soms zo druk kunnen zijn met van alles en nog wat. We vergeten dan de meest basale dingen in het leven. Bijvoorbeeld dat we elke dag wel een warme of hoofdmaaltijd moeten hebben. Het avondeten komt niet vanzelf beste mensen. Een weekmenu is een uitkomst als we toch zo druk zijn en tijd plus geld willen besparen. Geloof me maar, als je werkt aan je eetplanning is zo een maaltijdplanner echt handig! En, zonder pakjes en zakjes maar eigen lekkere kruiden kom je echt ver met deze simpele maaltijden.

Waar gaat het eigenlijk fout?

Wat doen we? We halen veel te gehaast en op het laatste moment boodschappen op een lege maag. Of we bestellen eten, omdat op die manier iemand anders lekker voor ons kookt. Het goedkoopste en duurzaamste is om zelf te koken zonder de maaltijdboxen. Het is mogelijk om zelf weekmenu (ook nog budget proof) samen te stellen!

Hoe kan het anders?

Als je slim boodschappen haalt, kun je met een strak schema én budget thuis heerlijk eten. Wat verder vaak ontbreekt, is inspiratie. Besteed bijvoorbeeld 1 keer per week aan boodschappen. Haal alles in huis om elke avond gezond te eten. Het kan.

Lekker, snel, budgetvriendelijk & gezond

In dit artikel wil ik je wat inspiratie geven voor wat maaltijden in de week. Ik houd niet van koken, maar wel van lekker eten. Ook vind ik het echt fijn als mijn jongens genieten van het eten. Ik hoop dat het jou eveneens lukt om lekkere, snelle, gezonde én budgetvriendelijke maaltijden voor te bereiden. Zelf kook ik het liefst elke keer zowat voor twee dagen, zodat ik niet elke dag in de keuken hoef te staan.

Noch vlees, noch vis…?

Vlees kun je vaak weglaten, lekker vega! Thuis eten we eerlijk gezegd nog niet zoveel vegetarisch. De stap is door de jaren heen wel gemaakt om minder vlees te eten. Je hoeft niet twee kippenboutjes op te eten, een is ook meer dan genoeg!

Vlees kun je trouwens vervangen met een ei of andere producten die ook veel eiwitten bevatten. En probeer eens vaker vis te eten, dat kan in de paella, naast je aardappeltjes of in de wraps.

Rijst (bijvoorbeeld op maandag & dinsdag)

Rijst kun je op zoveel manieren eten. Rijst komt voor in verschillende vormen zoals witte rijst, basmati, wilde rijst etc. Hier geef ik wat overheerlijke rijst maaltijden als inspiratie: paella, risotto, jollof en (witte) nasi.

Paella vind ik zelf geen gerecht dat heel snel is klaargemaakt. Een hack is om alvast de rijst gaar te krijgen door eerst op te bakken en daarna te koken met voldoende vocht, kruiden en zeevruchten. De groenten kun je er alsnog bij gooien en mee laten garen.

Graag ontvang ik geen haatberichten van de echte Spanjaarden, dit is mijn manier om de paella sneller klaar te hebben als ik in tijdnood ben.

Supersnel klaar

Het snelste rijstgerecht is witte of zilvervlies rijst met gewokte groenten. Je kookt de rijst in je Rice cooker – lees: rijstkoker – en je wokt (je vlees plus) de groenten met een sojasaus in de wokpan. Klaar. Heb je geen zin in rijst zoals je het vandaag hebt gegeten? Maak er morgen een nasi van!

Pasta (bijvoorbeeld woensdag & donderdag)

Pasta heb je in verschillende vormen zoals spaghetti en penne en je hebt verschillende soorten sauzen die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld carbonara saus of Bolognese saus maken.

Ik plaats bami en andere soorten noedels voor het gemak ook bij de categorie pasta. Je kunt ook noedelsoep, pastasalade of een pasta ovenschotel maken, maar voor doordeweeks doe ik dat liever niet. Bij soep hoort er namelijk nog echt wat bij om de magen van mijn mannen goed te vullen.

En een ovenschotel kost me meer tijd dan ik zou willen. Dus dit bewaar ik liever voor het weekend.
Pastasaus kun je ook in een slowcooker maken. Je zet bijvoorbeeld alle kruiden, groenten etc. in de ochtend in de slowcooker, zet dat apparaat aan en in de namiddag kun al gauw aan tafel zitten (vergeet niet de pasta zelf nog even te koken).

Feest (bijvoorbeeld vrijdag)

Eind van de week is het moment voor een feestje in huis. En daar hoort een feestmaaltijd bij. Bespaar jezelf de moeite. Ik bedoel niet een deftig feestje met een driegangenmenu. Ik heb het over een maaltijd die je kinderen ook met plezier zullen eten.

Tapas thuis

Ik woon in Spanje en ik weet dat sommige gezinnen minimaal een keer per week buiten (of uit)eten. De kosten om in een restaurant of café te eten vallen – vergeleken met Nederland – zeker mee. Toch zullen wij er niet een standaard gewoonte ervan maken om telkens buiten de deur te eten.

Tapas kunnen we ook thuis eten. En, geloof me, het is vrij makkelijk, gevarieerd en bovendien gezond.

Snelle hapjes

Rauwkost (bijvoorbeeld stukjes komkommer of tomaten), eten uit een potje hahaha, en daarmee bedoel ik lekkere olijfjes. Stukjes kaas, plakjes worst, plakjes gekookt ei kunnen er ook bij en frietjes die je snel in air fryer maakt.

Dit is eveneens het moment om de kliekjes op te eten of om een pizza te delen. De pizza zal wel voorgebakken moeten zijn, die stop je tijdens het eten van de overige hapjes al in de oven.

Snel en gezond

Je kunt wraps maken of juist een couscous salade snel in elkaar flansen. Tijdens de koude dagen is een warme soep met wat brood uit de oven ook geweldig (als voorafje). Zelf maak ik veel soep en vries het in. Elke keer kun je een pot soep ontdooien en opwarmen.

Uitgebreid koken (bijvoorbeeld zaterdag & zondag)

In het weekend heb je misschien meer tijd of zin om te koken. In de herfst en winter is een ovenschotel echt heerlijk! De warme lucht van de oven gebruik je meteen om de boel op te warmen.

Je kunt een ovenschotel maken met pasta of aardappelen als basis. Je kunt ook vlees braden in de oven. Echt heerlijk (maar een vega ovenschotel is eveneens lekker hoor). Je kunt samen met je kids voorafjes maken in de oven: bijvoorbeeld toastjes met wat olie, zout en knoflook of mini-pizza’s.

Laatste tip

Zorg ervoor dat je een klein arsenaal aan kruiden, specerijen en sauzen zoals soja thuis hebt. Heb ook standaard een voorraad aan bepaalde ingrediënten in huis. Zo kun je altijd wel een maaltijd voorbereiden als je een keer geen zin hebt om te koken.

Ik heb sowieso altijd wat diepvriesgroenten, maar ook groenten in blik zoals maïs of doperwtjes. Dat kun je bijvoorbeeld goed gebruiken in een witte nasi.
Heb jij nog tips en inspiratie wat het eten en de maaltijden betreft? Laat het even weten! Alvast bedankt! PS Schrijf je weekmenu op op je kalender, zodat je weet welke boodschappen je moet halen. 

Allerlaatste tip: download hier mijn gratis weekmenu (maaltijdplanner) om je te helpen met plannen van je maaltijden!

Weekmenu

  • Aardappel ovenschotel en soep
  • Pasta of noedels: denk aan penne carbonara en spaghetti bolognese of bami
  • Rijst: bijvoorbeeld paella, risotto, jollof en (witte) nasi
  • Tapas, salades, wraps

Hopelijk zit je nu minder in de stress als je weer moet nadenken wat jullie zullen eten voor het avondeten. Maak wat tijd vrij voor een planning, durf te experimenteren en geniet van de maaltijd. Smakelijk eten!

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.