Bij ons thuis proberen we iets nieuws: we gaan minder vlees eten. Dat heet toch flexitariër zijn? We hopen wat vaker voor vegetarische maaltijden te kiezen, niet per se om kosten te besparen, maar omdat een van mijn zonen dit graag wil. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit voor sommigen hier thuis best een uitdaging wordt, vooral voor de echte vleesliefhebber onder ons!
Persoonlijk geloof ik dat we als samenleving best wat minder vlees kunnen eten, en dat wil ik ook als gezin toepassen. Liever eten we een paar keer per week een écht goed stukje vlees, dan dat we dagelijks kiezen voor een goedkopere optie (zoals plofkip, bij wijze van spreken). Het draait voor ons om bewustere keuzes maken.
Natuurlijk zijn er ook andere redenen om minder vlees te eten, zoals duurzaamheid of kostenbesparing. Wat zou voor jou een goede reden zijn om wat vaker voor een vegetarische maaltijd te kiezen?
Vleesvervangers
Zelf ben ik niet zo dol op vleesvervangers. Een neppe burger hoeft voor mij echt niet, en ik sla ook de plantaardige kippendijtjes liever over. En eerlijk gezegd, als ik de keuze heb tussen een fastfood-burger of helemaal geen burger, dan kies ik voor de laatste optie. Maar wie weet, misschien ben jij er wél gek op! Het is zeker de moeite waard om het uit te proberen als het je aanspreekt.
Wat me wel opvalt, is dat plantaardige vleesvervangers vaak nog duurder zijn dan het vlees dat ze moeten vervangen. Terwijl minder vlees eten juist goed kan zijn voor je boodschappenbudget, verlies je dat voordeel vaak als je kiest voor de duurdere vega “vlees” producten. Mijn tip? Ga voor budgetvriendelijke vegetarische gerechten, zoals maaltijden met peulvruchten, groenten en granen. Zo merk je niet alleen het verschil in je bord, maar ook in je portemonnee!
Dat lust ik niet
We hebben besloten om rustig te beginnen met één warme vegetarische maaltijd per week, en volgens mij moet dat prima te doen zijn. Ik heb zelfs al 10 gezonde en smaakvolle gerechten zonder vlees bedacht! De maaltijden zijn lekker en voedzaam, en vormen een mooie mix tussen Europese en Surinaamse invloeden.
Een linzensoep zal ik niet snel op tafel zetten, want daar ben ik zelf niet zo dol op. En ik verwacht dat mijn kinderen dat (nog) niet zullen waarderen. Helaas geldt hetzelfde voor erwtensoep. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb zelf ook pas bepaalde gerechten leren eten toen ik ouder werd. Wie weet kunnen mijn kinderen er later ook van bepaalde gerechten genieten.
Voor nu houd ik mijn vegetarische recepten lekker eenvoudig en dichtbij huis. Ik maak een versie van gerechten die we al kennen, maar vervang het vlees door iets anders, zoals een eitje of extra groenten. Voor mij blijft koken altijd een beetje experimenteren, of dat nou met vlees, vis of zonder is.
Tahoe en couscous
Tahoe en couscous zijn heerlijk, maar ik heb ze niet meegenomen in deze lijst. Er zijn dus nog veel meer smakelijke vegetarische gerechten te bedenken! Hier deel ik alvast 10 vega recepten met je. Lees de korte versie hieronder en download de volledige lijst voor alle details.
Oh, en let wel even op hoeveel eieren je per week eet. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, maar bevatten ook cholesterol. Wil je weten hoeveel eieren je maximaal per dag of week kunt eten? Bezoek dan de website van het Voedingscentrum. Zij geven advies op basis van je geslacht, leeftijd en dieet, zodat je een goede balans kunt vinden.
Vegetarische maaltijden
- Pasta: Maak een frisse koude pastasalade, een heerlijke pasta-ovenschotel, of pasta pesto met een lekker stukje kaas.
- Aardappel: Denk aan knapperige gebakken aardappeltjes (of zoete aardappel) met gestoomde broccoli en wortel, of een smakelijke curry-aardappelschotel.
- Rijst: Ga voor eenvoudige witte rijst of een kruidige nasi met snijbonen, kousenband (of sperziebonen), en gebakken banaan met pindasaus.
- Noedels: Maak een verwarmende noedelsoep of bami, met als extraatje baka bana (gebakken banaan in een lekker krokant deegjasje).
- Wraps: Vul wraps met falafel of ga voor een vega roti met een heerlijk massala-ei.
Onze Vega Menukaart
Voor ons gezin heb ik een vega menukaart gemaakt, zodat we altijd even kunnen spieken voor wat inspiratie. In de download vind je alle opties uitgebreider beschreven. Mijn tip: download het, print het uit en hang ‘m ergens in de keuken op!
Oh, en nog een kleine tip: gebakken banaan of baka bana maak je niet met een gewone banaan, maar met een kook- of bakbanaan.
Op de menukaart vind je ook een paar toetjes. Zelfgemaakte mueslikoekjes en bananenbrood zijn hier thuis de favorieten—en het is veel goedkoper dan de kant-en-klare varianten uit de winkel. Ik ben echt geen keukenprinses, dus alles wat ik deel is simpel en gemakkelijk te maken. Dat kan jij ook!
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.