Kanessa Muluneh Coerman

Eerder schreven we op mamabudget.nl al heel kort over Kanessa Muluneh-Coerman. Kanessa kun je beschrijven als een rasondernemer. Ze start innovatie en winstgevende bedrijven op en verkoopt die door. In de gezondheidszorg, sport en nu in de fashion industrie heeft ze haar sporen verdiend. Kanessa woont met haar gezin, dat ze op TikTok de Coerman club noemt, in Dubai.

Ze is onlangs bevallen van haar derde kindje, maar dat betekent niet dat ze thuis de hele tijd alleen luiers verschoond. Kanessa heeft een nieuwe missie: ze deelt steeds meer over haar ondernemersreis, haar ervaring en inzichten. Gelukkig was ze bereid om ondanks haar drukke schema (ze is bijvoorbeeld nu met haar gezin in Japan) de zeven prangende vragen van mamabudget.nl te beantwoorden.

Wat was vroeger als kind je droombaan?

Ik wilde vroeger als kind heel graag arts worden. Dat werd eigenlijk opgelegd vanuit huis. Misschien kennen we dat allemaal wel, dat onze ouders liever wilden dat we advocaat of ingenieur werden. Als de baan maar een bepaalde titel had. Mijn ouders wilden dus graag dat ik arts werd. Dan zouden mijn ouders ook echt trots op mij zijn.

Ik heb er eerlijk gezegd ook alles aangedaan om arts te worden, want ik vond dat mijn ouders dat wel verdienden. Maar was het nou echt mijn droom? Als kind weet je ook niet wat je wil. Natuurlijk raar als je bedenkt dat je al heel vroeg moet kiezen waarin je verder wil. Zelf had ik geen idee en koos de richting waarvan mijn ouders dachten dat die goed voor me was.

Heb je een favoriete manier om geld te besparen?

Ik ben heel slecht in geld besparen. Zodra ik geld zie, denk ik ‘dat kan niet op’. Dat is echt een mentaliteitsdingetje, daar kom je moeilijk van af. Ik ben getrouwd met een accountant en ik heb geleerd dat accountants goed zijn met andermans geld. Maar met hun eigen geld, dat is weer een ander verhaal. Er is iets aan geld dat een trigger is. Het geeft je het gevoel dat je bepaalde dingen kan. Ook al is het niet altijd even verantwoord. Echter heb ik het gevoel wel leren beheersen.

Het zijn de ouderwetse trucjes die het heel goed doen. Niet met honger naar de supermarkt om boodschappen te halen. Geen geld uitgeven dat je niet hebt. Dat zijn eigenlijk wel de beste trucjes die wel goed werken. Mijn favoriete bespaartruc is om gewoon thuis te blijven. Niet onnodig dingen doen en niet onnodig de deur uitgaan.

Wat is je grootste geldverspilling ooit?

Mijn grootste geldverspilling ooit zijn designer items. Ik weet dat de discussie dan ontstaat dat het investeringen zijn die je doet. Maar dat is gewoon het marketingverhaal erachter. Sinds ik zelf in de fashion industrie zit, weet ik wat die dingen echt kosten. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe die dingen worden gemaakt. Het is het bij lange na niet waard. Er zijn echt betere manieren om te investeren.

Toen ik mijn eerste grote geld verdiende, heb ik ooit ook een auto gekocht. Spiksplinternieuw: een Porsche! Ik realiseerde me al heel gauw dat ik de auto op lange termijn niet kon betalen. Ik was toentertijd heel jong en ik kocht de auto om te ‘flexen’ naar mijn vrienden ‘kijk hoe cool ik ben’. Als je geld uitgeeft om indruk te maken op anderen, dan is dat sowieso altijd geldverspilling.

Wat is het meest onverwachte dat je hebt geleerd over geldzaken sinds je moeder bent geworden?

Dat je heel veel geld uitgeeft aan rotzooi als moeder. Dus alles wat ik eerder zei, dat sloeg echt op mezelf als volwassene, als individu. Ik zal je even een voorbeeld geven. Mijn dochter moet nu een nieuwe fiets. Ze wilde per se een Elsa fiets van Frozen. We zagen een fietshelm van Frozen. Ook zagen we een normale, zonder de hele Frozen mikmak, voor 30 euro. Die van Elsa kostte 80 euro. Je mag drie keer raden welke we hebben gekocht. En, het was niet eens eentje van geweldige kwaliteit! Ik herkende eigenlijk niets van Frozen op die fietshelm maar mijn enthousiaste dochter wel. Dus koop je toch maar die, hoe erg het ook is.

Wat is je beste financiële advies voor andere mama’s?

Mijn beste financieel advies aan moeders is … investeer in jezelf. Daar bedoel ik geen selfcare mee, dat is wel heel leuk om je nagels en je haren te doen. Mooi, maar bouw iets op voor jezelf. Niet met de gedachte dat je iets voor de kinderen wil doen. Gewoon voor jezelf: jij! Ooit gaan de kinderen de deur uit en dan ben jij er ook nog. Vergeet die persoon niet. Uiteraard gaan je kinderen daar eveneens van genieten, maar dat is bijzaak.

Het is in deze tijd makkelijker dan ooit: om vanuit huis iets op te bouwen: denk bijvoorbeeld aan Youtube Automation, Amazon Affiliate en Amazon FBA*. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Daarmee bedoel ik niet dat je per vandaag financieel onafhankelijk moet zijn. Bouw iets op waar je altijd op terug kan vallen, als je nou een partner hebt of niet.

* Youtube Automation: automatisch video’s maken en publiceren op YouTube om passieve inkomsten te genereren // Amazon Affiliate: producten promoten van Amazon en commissie verdienen op verkopen via jouw unieke link // Amazon FBA: eigen producten verkopen via Amazon, waarbij Amazon de opslag, verzending en klantenservice verzorgt.

Wat is je favoriete manier om geld uit te geven aan jezelf?

Mijn favoriete manier van geld uitgeven is dat je gewoon alles en iedereen kan betalen wanneer je wil. Maar dat is meer de levensstijl die ik heb uitgebouwd. Het feit dat als iemand in je nabije familie ziek is je dan iedere arts kunt betalen. In Nederland is dat natuurlijk relatief, want je hebt een (basis) zorgverzekering. Ik woon in het buitenland; toen mijn moeder hier was, voelde ze zich niet lekker. Hup, naar een arts. Je hoeft er niet over na te denken of je dat wel kunt betalen.

Ook als je in een (financieel of juridisch) conflict komt, en je hebt een advocaat nodig, kun je die bellen ter ondersteuning als je er zelf niet uitkomt. Je hoeft je niet af te vragen of iets wel kan. Je hebt altijd de beste kwaliteit qua mensen hun expertise tot je beschikking. Dat is voor mij de beste manier om geld uit te geven. Ik heb daar nooit spijt van gehad.

Wat is je grootste financiële doel voor jezelf en je gezin?

Het grootste financiële doel voor mijn gezin heb ik eigenlijk al wel bereikt: kunnen doen en laten wat we willen. Maar nu werk ik er ook aan om dat zo te blijven behouden. Ik zou het heel leuk vinden als mijn man dit jaar kan stoppen met werken. Mijn man wilde altijd al piloot worden; nou dan ga je dat gewoon doen. Dat is niet echt stoppen met werken, want dan gaat hij qua werk iets anders doen. De eerste maanden komt er waarschijnlijk niets binnen van zijn kant. Prima. Dat maakt niet uit. Dat heeft geen effect op ons. Nou klinkt dan zo romantisch, maar dat is het niet. Je hebt altijd onvoorziene kosten. Met ondernemen is het zo dat je in de ochtend ontzettend veel geld hebt, en ’s avonds niet. Of visa versa. Dat kan de volgende ochtend alweer anders zijn. Het is heel onstabiel. Mijn droom is om de basis goed neer te zetten.

Dat is serieus nog een van de moeilijkste dingen ooit. In Nederland heb je een bepaalde schijnzekerheid en daarmee word je getroost. Als je daar in dienst bent, heb je het goed voor elkaar. En eigenlijk betaalt het salaris niet eens alle rekeningen. Met ondernemen heb je dat niet zo. Het is heel onvoorspelbaar. In zekere zin heeft een mens wel voorspelbaarheid nodig. Ik moet weten wat elke maand binnenkomt en waarmee ik rondkom. Je kan meer verdienen of van die meevallers hebben. Tegenvallers horen daar helaas ook bij. Ik zou echt niet mijn leven willen ruilen of dit leven voor geen goud willen missen, maar af en toe iets meer stabiliteit en geen zorgen zou fijn zijn 🖤 Wil je ook meedoen met de rubriek ‘Moeder & Geld’? Laat het dan even weten. Klik.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.