Zwarte vrouw die haar planten water geeft. verzorgt, groene en betaalbare oase in huis, planten die luchtzuiverend werken

Wil jij je woonkamer inrichten of restylen? Ik vind dat een woonkamer gezelligheid en warmte moet uitstralen. En wat die woorden precies inhouden, hangt af van je eigen smaak. Soms heb je ook rekening te houden met andere factoren. In mijn geval, toen ik deze blog schreef, hadden we een kleine woonkamer en het werd helemaal wit opgeleverd – gelukkig. En niet geheel onbelangrijk: het was een huurhuis. Ik wilde zo min als mogelijk investeren, maar wilde wel het maximale knusse gevoel.

Van tevoren heb ik een moodboard voor de livingroom gemaakt. Zo wist ik wat ik wilde hebben (en ik zag dat ze het zo aanpakken bij Weer verliefd op je huis). Ik houd van natuurlijke materialen, ik houd van wit, beige en een gelige zandkleur.

Het is altijd slim om te kijken of je tweedekans (tweedehands) of vintage spullen kunt aanschaffen. Via Marktplaats kun je heel wat vinden of bij je plaatselijke tweedehandswinkel. In Spanje kun je gebruik maken van Wallapop. Vinted is in meerdere Europese landen actief.

NB Helemaal onderaan de blog vind je een videosamenvatting over budget proof decoratie van je woonkamer: de centrale plek in huis.

1. Wonen met groen, doen!

Haal goedkoop plantjes in huis voor je huiskamer. Denk bijvoorbeeld aan een cactus. Misschien kun je zelf wel een stekje krijgen van een kennis of de buren. Vroeger overleefde het groen bij mij het nooit. Ik heb nog steeds geen groene vingers (hallo, ik ben geen Hulk!) maar ik waardeer planten steeds meer. Daardoor ben ik ook beter voor ze gaan zorgen. Plantjes geven kleur, passen overal bij, houden de boel levendig en zijn goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Ik zeg: ‘haal een Aloë Vera in huis.’

Lees ook ‘Een groene en betaalbare oase in huis; luchtzuiverende planten

2. Spiegeltje aan de wand

Ik heb me ooit laten vertellen dat in kleine ruimtes het handig is om een (grote) spiegel op te hangen. Wij hadden ooit een hele kleine woonkamer en ik kan je vertellen: een spiegel creëert ruimte. Ik vind spiegels handig en mooi. Overigens hoeven spiegels geen dure eyecatcher te zijn. Met spiegels kun je ook pronken, en iedereen kan even kijken hoe zij er zelf uitzien (in het geval van vergeetachtigheid).

Houd winkels zoals de Action, Zeeman en de Hema goed in de gaten voor leuke (spiegel)decoratie. Je vindt ook goede deals bij de Xenos, Leenbakker, Praxis en WoonExpress.

3. Lijst ’t in

Leuk als je een echte Van Gogh in huis hebt. Voor de minder bedeelden: eigen familiekiekjes in fotolijsten zijn super. Er zijn genoeg (online) plekken waar je die goed ‘en goedkoop kunt afdrukken. Ik ben zelf trouwens ook dol op Canva.com voor illustraties. Genoeg gratis en kwalitatief goede afbeeldingen die je voor eigen gebruik kunt printen. Foto’s kun je ook laten afdrukken via Albelli.

4. Warm plus knus in de woonkamer

Dekens en kussens voor op de bank in de woonkamer kun je zelf maken met bijvoorbeeld een naaimachine. Ik moet meteen eerlijk zijn. Ik heb een naaimachine van mijn moeder gekregen maar nog niet gebruikt. De dekens en kussens heb ik gekocht (in de aanbieding). Plaids kun je o.a. kopen bij de Hema, Xenos en Leenbakker.

5. Zelf je woonkamer verven

Ik zag er enorm tegen op, maar ik heb het uiteindelijk toch gedaan. En, wat was ik er blij mee. Ik had twee muren in de woonkamer zelf geverfd. Het gaf onze witte woonkamer in het voormalig huurhuis meteen kleur. Door te verven kan je een groot deel van je woonkamer in één keer inrichten. Een accentmuur geeft echt zoveel leven en sfeer in één keer.

Echt, YouTube is je vriend en leer zo zelf te verven als een schilder. Zelf koos ik qua muurverf voor een natural beige, licht mokka kleur. Warm maar niet overheersend. Ga terug naar tip één van deze blog. Weet je welke kleuren in je moodboard je rust en plezier geven? Die kleur wordt je grote wand kleur.

Heb je zelf nog een tip? Laat het even weten. Ik ben dol op budget- en bespaartips! Wil je ook besparen in de badkamer? (Ja, dat kan!).

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.