Opruimen en opbergen, structuur en orde, overzicht, lessen uit Spanje

Wij hebben eind 2022 een huis op het platteland gekocht in Spanje. Het is een huis met een supergroot erf om het huis. Het huis hebben we deels laten verbouwen. En sinds de zomer 2023 wonen we hier. Er zijn heel veel woonuitdagingen maar ik ben blij en dankbaar dat we hier zitten. Maar och, wat hebben we nog veel te doen. In huis, boven ons huis (studio) maar vooral rondom het huis.

Veel rommel op het erf

De vorige bewoners hadden overal rommel verstopt. In de vele berghokken of gewoon op het erf. Soms was het gewoon afval, maar soms waren het ook spullen die nog te gebruiken zijn. En ik kon zelfs een heleboel ‘nieuwe’ producten vinden. Ik heb het dan over producten die nog in plastic zaten of zelfs met een prijskaartje eraan. Alles zat uiteraard wel onder een flinke laag stof. We kregen onlangs veel hulp van mijn schoonvader die uit Nederland kwam om hier in Spanje te klussen en op te ruimen. We hebben een container kunnen vullen met alle rommel die we gevonden hebben. Een hele container vol. En helaas zijn we nog steeds niet klaar.

Kopen, kopen, kopen… en verzuipen

Dit heeft me aan het denken gezet. Eerst was ik erg veroordelend naar de vorige eigenaren: hoe kun je nou zoveel troep verzamelen en zo opbergen?! En later kwam er ook meer begrip van mijn kant, want in een jaar tijd heb ik ook iets meer spullen verzameld. Dit, terwijl ik wel probeer minimalistisch te leven. Ik wil niet verzuipen in het kopen, kopen, kopen.

Misschien is het wel herkenbaar voor jou: Je hebt een nieuwe woonplek en je ziet een leuke aanbieding en besluit het alvast te kopen. Je kunt het wel goed gebruiken in je huis. Later. Je moet het nog alleen even openmaken. Je moet het nog wel even in elkaar zetten. Voordat je het echt doorhebt, staat het al maanden in de kast. Nieuw. Niet gebruikt. Het staat te verstoffen. En straks vergeet je dat je het überhaupt hebt (gekocht). Het zou mij niet verbazen als dat de vorige eigenaren ook is overkomen.

Weggooien is soms zo moeilijk

Of iets anders, je vindt het moeilijk om spullen weg te gooien, want je kunt het nog zo goed gebruiken later. Ik heb genoeg dingen op het erf en in de schuren hier gezien die ik beschouw al pure rommel. Wellicht dat de vorige eigenaar dacht dat hij die nog wel kon gebruiken. Ooit. Op dat ene moment. Ik kan daar ook wat van hoor. Iets bewaren want je kunt het nog wel inzetten op een dag. Het nadeel is dat je het overzicht kwijtraakt. Je moet echt een concreet doel hebben voor de dingen die je bewaart. Kun je het bijvoorbeeld na een x aantal maanden nog steeds niet gebruiken, dan moet het weg: weggeven, verkopen of in de container. Je kunt pas goed besparen als je weet wat je al hebt.

Overzicht en orde!

De komende tijd heb ik voor mezelf als doel gesteld om door te gaan met opruimen en opbergen. En nog eens: opruimen en opbergen. Overzicht en orde is belangrijk. Mijn brein heeft het nodig, want mijn gedachten gaan sowieso alle kanten op. Dat is op zich niet erg, want dat zorgt voor creativiteit en flexibiliteit. Ik moet er wel voor zorgen om structuur aan te brengen, zodat ik onnodige prikkels vermijd. Na het opruimen en opbergen ga ik weer het e.e.a. verkopen op Vinted of Wallapop (de digitale marktplaats in Spanje). Wie levert dat weer wat centjes op. Dat geld kan ik weer gebruiken voor mijn kooplijst. We gaan het zien.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.