Investeren als eerste stap naar financiële vrijheid

De badkamer is misschien wel de plek waar je het vaakst bloot bent en je je ook het meest bloot geeft. In dit artikel vind je maar liefst 5 tips om je dagelijkse verzorging en badkamer rituelen goedkoop te houden.

1. DIY-verzorgingsproducten

Je kunt zelf scrub en haarmaskers maken. Misschien zijn er wel meer DIY-producten die je zelf kunt uitproberen, maar scrub en een haarmasker zijn echt heel makkelijk en snel te doen. En geloof me, het resultaat mag er zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld de resten van gemalen koffiebonen en olie voor de scrub. Je kan wat etherische druppels olie toevoegen voor de geur, maar dat hoeft niet. En voor haarmaskers kun je het zo gek maken als je zelf wil, denk aan een mix van ei, yoghurt, olie, banaan… het stinkt, maar is zo goed voor je haar.

2. Navullen

We hebben het weliswaar over badkamers, maar in onze badkamers (nu 3 badkamers!) zitten ook toiletten. Na elk toiletbezoek moet je uiteraard je handen wassen. Ik gebruik een navulbare zeepdispenser. Ik vul het overigens gewoon bij met douchegel. Overigens heb ik een glazen zeepdispensers, maar dat is niet altijd even handig met kleine kids.

3. Duurzamer?

Ik zit zelf in transitie om minder plastic en wegwerpproducten te gebruiken. Voor plastic en wegwerp geldt vaak het volgende: wanneer je het aanschaft, kost het niet zoveel geld, maar het is wel een product dat je steeds blijft aanschaffen. Denk hierbij aan maandverband, tampons en scheermesjes. Wist je dat roze scheermesjes voor vrouwen vaak duurder zijn dan die blauwe voor de mannen. Dit is een voorbeeld van ‘pink tax’. Let erop. Overigens, als je voor duurzame opties gaat, kan hetzelfde product veel langer mee. Dit geldt ook voor scheermesjes. Het is dan even een investering, maar je haalt je geld eruit. Op den duur is dat een besparing en beter voor het milieu.

Kijk op Bol.com en Amazon.nl (check zelf even de reviews en prijs/kwaliteit verhouding).

4. Wacht aanbiedingen af en sla dan toe

Als je producten voor je dagelijkse verzorging koopt, betaal dan niet de hoofdprijs. Je kunt in een discount winkel je artikelen kopen. Ook kun je ze vaak bij de drogisterij of supermarkt krijgen met een mooie actie zoals 2 halen en 1 betalen. Houd je voorraad zo goed bij. Koop het product, waarvan je zeker van weet dat het je lievelingsproduct is, groot in (bulk).

5. Hergebruik

Geef sommige gebruikte producten een nieuwe functie. Ik gebruik de oude XL hydrofiel luiers van mijn kids nu om mijn haren te drogen nadat ik het heb gewassen. Je kunt ook een oude T-shirt gebruiken. Je kan een oude tandenborstel gebruiken om de gaatjes, kiertjes en hoekjes in je badkamer goed schoon te maken.

Andere tips voor in de badkamer zijn: douche kort. Ik vind dat best moeilijk hoor. Lang warm douchen werkt echt ontspannend voor mij. Bij mij duurt het best lang voordat het water warm wordt. Ik vang het water op voor mijn planten. Je tandenborstel kun je goed schoonhouden door het in de vaatwasser te stoppen bij de rest van het bestek. Zo kun je langer genieten van een schone tandenborstel. Ik heb wel eens vernomen dat mensen hun toiletborstel in de vaatwasser stoppen. Dat is dan weer vies…. vind ik.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.