Ik had dit artikel eerder willen plaatsen, maar met wat vertraging verschijnt ‘ie alsnog. Vandaag lees je wat mij op financieel vlak de afgelopen tijd allemaal opviel. Zo had ik niet eerder van het begrip ‘loud budgeting‘ gehoord. Wat zou een logische Nederlandse vertaling hiervoor zijn? Luid budgetteren misschien? In ieder geval is het volgens Fiscalert dat je, als je aan loud budgeting doet, duidelijk aan anderen laat weten dat je je aan een bepaald budget wil houden. Luid en duidelijk! Dit wordt beschreven als een positieve trend op TikTok: je praat over geld, maakt meer verantwoorde keuzes én je laat je niet leiden door sociale druk.
Lees ook de gouden bespaartips van Fiscalert voor dit jaar.
Loud Budget Man: Vincent Kouters
Wie ook heel goed aan ‘loud budgeting’ doet, is ene Vincent Kouters (klik op de link om zijn verhaal te lezen). Volg hem via LinkedIn of zijn website / nieuwsbrief Betering. Vincent behaalde zijn spaardoel, namelijk een ton: 100.000 euro! Hij geeft haalbare tips zodat het voor jou ook mogelijk wordt om je eigen spaardoel te behalen. Als je zelf al een tijdje aan het budgetteren bent, verwacht dan geen schokkende budgettips. Toch helpen zijn tips, je kunt die ook als een ‘reminder’ gebruiken. Ik zag een random tip van hem voorbij over hoe de bankkosten laag te houden. Door die tip ben ik snel (weer) gaan kijken naar mijn kosten voor mijn bankpakket en betaalrekening. Ik betaal nu minder dan voorheen. Jipee.
Vincent Kouters is auteur van het boek ‘Over geld praat je wel‘.
Als het gaat om ‘grote’ bekende zwarte rolmodellen op financieel gebied, dan moet ik al gauw denken aan Tiffany ‘The Budgetnista’ Aliche. Zij heeft haar financieel rolmodel en money mentor, Lynnette Khalfani-Cox, uitgenodigd om online te praten over 10 cruciale momenten in het leven. Op mamabudget.nl verscheen eerder al een artikel over 9 life events (geschreven door Agnes Glastra). Lynnette houdt een andere indeling aan; ze heeft het over 10 persoonlijke uitdagingen die onze financiën beïnvloeden. Het is volgens haar belangrijk om een strategie te hebben om deze 10 uitdagingen te overleven.
Wat is die financiële strategie dan? Het komt er o.a. op neer dat je (1) goed voor jezelf moet zorgen, dit noemen we vaak ook selfcare, (2) connecties creëert door je netwerk uit te breiden en verbinding te zoeken, (3) leert om hulp te vragen. Als je het filmpje bekijkt hoor je ook de andere twee stappen om een goede strategie voor jezelf te bepalen. In datzelfde filmpje worden dus de 10 meest voorkomende uitdagingen in het leven genoemd (10 D’s).
Klik op What should you do when ‘Life be Lifing?’ Chat with The Money Coach, Lynnette Khalfani. Veel luisterplezier!
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.