Investeren als eerste stap naar financiële vrijheid

Budgetteren en het beheren van de financiën in het huishouden hoort bij financiële volwassenheid. Maar heb je ooit nagedacht om meer te doen met je geld? Dus niet alleen geld verdienen, uitgeven, sparen en beheren. Denk je wel eens na om te beginnen met investeren? Nu vind je hier informatie over hoe investeren een slimme zet kan zijn. Investeren kan je helpen om financiële stabiliteit voor jezelf en je gezin te creëren.

Investeren: wat houdt het in?

Investeren is het proces waarbij je geld stopt in bezittingen of projecten om later van de financiële opbrengsten te genieten. Er zijn een aantal verschillende vormen: aandelen, beleggingsfondsen, cryptocurrency, obligaties en vastgoed. Het doel is om je vermogen of geld te laten groeien om zo op lange termijn wat meer financiële zekerheid te hebben.

(A) Aandelen

Als je aandelen koopt, deel je het eigendom van een bedrijf. Je wordt dan aandeelhouder. De winsten van het bedrijf zijn dus ook deels voor jou. Aandelen worden uitgegeven door zowel particuliere als beursgenoteerde bedrijven. Je kunt aandelen kopen van grote technologiebedrijven, consumentengoederenbedrijven of bedrijven in de gezondheidszorg.

(B) Beleggingsfondsen

Door beleggingsfondsen kun je investeren in een diverse portefeuilles van aandelen, obligaties of andere activa. Je kunt kiezen voor fondsen die een focus hebben bijvoorbeeld startups, duurzaamheid of andere specifieke doelen. Voorbeelden hiervan zijn indexfondsen zoals de AEX-index, wereldwijde aandelenfondsen of obligatiefondsen.

NB Op mamabudget.nl wordt beleggen bij Meesman aangeraden. Als je je aanmeldt op Meesman.nl, vermeld dan deze code: H50H29. Op die manier kan op mamabudget.nl een review worden geschreven over een boek over geld of wordt er geld gedoneerd aan een goed doel.

(C) Cryptocurrency

Als je geïnteresseerd bent in de wereld van cryptocurrency, kun je een klein bedrag te investeren in digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum, of Litecoin. Dit kun je o.a. doen via Bitvavo. Houd er rekening mee dat de prijzen van cryptocurrencies sterk kunnen schommelen.

(D) De Obligaties

Obligaties zijn leningen aan overheidsinstellingen of bedrijven. Als je obligaties koopt, kun je rente ontvangen over het bedrag dat wordt uitgeleend. Je kunt staatsobligaties of bedrijfsobligaties van bekende en betrouwbare bedrijven kopen voor stabiele rente-inkomsten.

(E) En Vastgoed

Vastgoed wordt vaak als een lange termijn investering gezien. Er zijn ook mogelijkheden om op korte termijn rendement of winst te behalen. Je kunt bijvoorbeeld investeren in vastgoedfondsen of REITs (Real Estate Investment Trusts). Zo kun je dan inkomsten halen uit de verhuur van commercieel vastgoed. Dat klinkt grootst, maar je kunt ook gewoon met één kamer verhuren.

Meer dan alleen pensioen

Investeren kun je inzetten voor je pensioenpot of als je eerder wil stoppen met werken. Dit kun je zien als lange termijn doel. Je kunt wellicht de inkomsten uit je korte en middellange termijn investeringen gebruiken om weer te investeren. Denk aan de huurinkomsten uit vastgoed die je weer kunt inzetten voor investeringen voor de lange termijn. Je kunt natuurlijk deze inkomsten ook gebruiken voor je huidige financiële lasten. Misschien kun je het geld beter nu inzetten dan later.

Beleggen en investeren

De begrippen beleggen en investeren worden soms door elkaar gebruikt. Eigenlijk is beleggen het kopen van financiële bezittingen met de verwachting dat ze op lange termijn flink in waarde zullen stijgen. Die financiële bezittingen zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties of cryptocurrency. Investeren moet je breder zien. Je kunt geld stoppen in projecten, bedrijven maar ook in bezittingen (activa). Je gaat er hierbij vanuit dat je steeds geld – winst of rendement – uit je investering kunt halen. Beleggen wordt gezien als een vorm van investeren, maar niet alle investeringen zijn beleggingen.

Op korte termijn kan het best moeilijk zijn om een stabiel inkomen te genereren uit investeringen, maar het is zeker niet onmogelijk. Denk dan aan dividendaandelen die worden uitgekeerd of de huurinkomsten die je kunt verkrijgen uit vastgoed. Hieronder volgen nog wat andere mogelijkheden.

(1) Peer-to-peer lending

Investeren in peer-to-peer leningen houdt in dat je geld uitleent aan particulieren of kleine bedrijven. Je ontvangt dan rente-inkomsten over het uitgeleende bedrag.

(2) Obligaties met vaste rente

Sommige obligaties bieden een vaste rentevoet tijdens een bepaalde periode. Door te investeren in zulke obligaties kun je een stabiel inkomen genereren uit rentebetalingen.

(3) Dividend ETF’s

Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn gericht op het volgen van een mandje of groepje dividenduitkerende aandelen. Hierdoor kun je een stabiel inkomen ontvangen door regelmatige dividenduitkeringen.

Tips om te Beginnen met Investeren

1. Vergroot je financiële kennis

Leer de basisprincipes van investeren door (gratis) boeken te lezen, online cursussen te volgen of deel te nemen aan seminars over financiën.

Lees meer over de beste 10 budget of betaalbare boeken over financiën en investeren.

2. Stel je doelen vast

Bepaal waarom je wilt investeren en wat je ermee wilt bereiken. Dit zal je helpen bij het bepalen van je investeringsstrategie. Het stellen van doelen houdt je scherp en gemotiveerd. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen om financieel onafhankelijk te worden. Of om een appeltje voor de dorst te hebben. Natuurlijk kun je ook investeren zodat je kinderen in de toekomst de vruchten daarvan kunnen plukken.

3. Creëer een budget

Zorg voor een gezonde financiële basis door een budget op te stellen. Investeren met geld kun je alleen doen als je je noodzakelijke uitgaven niet in gevaar brengt. Wat zijn de kosten die je nu maandelijks maakt om te leven? Wat zou je kunnen schrappen om op zij te kunnen leggen? Heb je een buffer voor onverwachte uitgaven? Wat blijft er over om te investeren? Doe onderzoek naar je persoonlijke situatie.

4. Begin met kleine bedragen

Je hoeft niet meteen grote sommen geld te investeren. Begin met kleinere bedragen en bouw geleidelijk aan je investeringen op. Het belangrijkste dat je kunt investeren is tijd: tijd om je in te lezen, tijd om vragen te stellen, tijd om op onderzoek uit te gaan voordat je gaat investeren.

5. Diversifieer je portfolio

Spreid je investeringen over verschillende bezittingen en sectoren om risico’s te verminderen en kansen te benutten. Stop niet al je geld in één ding. Misschien wil je naast het sparen beginnen met beleggen en ook een stap maken in de richting van digitale valuta.

Investeren en risico’s

Let op, investeren en beleggen neemt risico’s met zich mee, zeker op korte termijn. Uiteraard is het de bedoeling dat je geld laat groeien. Helaas blijft het risico dat je zelfs je investering kunt verliezen. Op de website www.mamabudget.nl vind je financiële informatie om je te motiveren om verder onderzoek te doen. Ga in gesprek met een professional die je kan adviseren over je persoonlijke financiën. Deze website is in geen geval verantwoordelijk of aansprakelijk voor (1) de vervolgstappen die jij onderneemt of (2) de websites waar naar door wordt verwezen.

Oh ja, lees meer over de beste 10 budget of betaalbare boeken over financiën en investeren. Veel leesplezier.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.