Geld door verhuren, onderverhuren, van je woning, huurhuis, kamerverhuur, hospita, Belastingdienst, hypotheek, aflossen

Geld verdienen met o.a. kamerverhuur

Een woning in Nederland is meer dan alleen een kostenpost. Het kan namelijk ook een waardevolle investering zijn. Vaak wordt er geld in stenen gestopt met het idee om het huis of het appartement later met flinke winst te verkopen. Op die manier hoopt men een goede buffer voor de oude dag te hebben. Dat is begrijpelijk, maar er is ook een andere manier om nu wat extra geld bij te verdienen. Laat het wonen niet alleen een kostenpost zijn (maar dus ook een verdienmodel).

Een van die mogelijkheden is door kamerverhuur of hospitaverhuur. Wie je doelgroep is, bepaal je zelf. Je kunt je bijvoorbeeld richten op studenten, expats, jonge vrouwen etc. Hier lees je de voordelen en nadelen van deze vorm van vastgoedinvestering. Je krijgt daarnaast enkele tips om het proces soepel te laten verlopen. Als laatst worden enkele belangrijke punten aangestipt met betrekking tot de Belastingdienst.

Voordelen van kamerverhuur

Er zijn een aantal voordelen als je besluit je een kamer of meerdere kamers te verhuren. Extra inkomsten, delen van de kosten, sociale ervaring en leerervaring. Hieronder wordt uitgelegd wat hiermee wordt bedoeld.

(1) Extra inkomsten

Door bijvoorbeeld een kamer in je huis te verhuren, genereer je extra inkomsten die je kunt gebruiken om je financiële doelen te bereiken. Met de woning schaarste kun je er wel vanuit gaan dat huurders graag hun intrek nemen.

(2) Delen van kosten

Het delen van de kosten van de woning, energierekeningen en andere uitgaven met huisgenoten kan je maandelijkse lasten aanzienlijk verlichten. Het is fijn als je de extra inkomsten kunt inzetten om in ieder geval de huur of je hypotheek te betalen.

(3) Sociale interactie

Het hebben van huisgenoten kan leiden tot nieuwe vriendschappen en een levendige sfeer in huis. Bespreek de verwachtingen op dit gebied. Misschien zit de huurder niet op nieuwe vriendschappen te wachten. Vind je het erg als de huurder de hele tijd op z’n kamer zit? Of juist alleen thuis komt om te slapen?

(4) Leerervaring

Het leven met verschillende mensen kan je begrip vergroten en je helpen nieuwe culturen en perspectieven te ontdekken. Neem de tijd om iemand te leren kennen. Het maakt dan niet uit of het een student is uit Friesland, terwijl je in Amsterdam woont. Of een expat uit China… iedereen heeft een eigen verhaal. Sta daar open voor.

Nadelen van kamerverhuur

Er zijn helaas naast de voordelen van kamerverhuur ook nadelen. De nadelen hoeven er echter niet voor te zorgen dat je niet begint aan kamerverhuur. Als je weet wat de nadelen kunnen zijn, kun je je beter voorbereiden. Privacy, verantwoordelijkheden en selectie van huurders zijn zaken die je goed in de gaten moet houden.

(1) Privacy

Het delen van je woning betekent dat je een deel van je privacy moet opgeven. Misschien heb jij daar geen problemen mee, maar je partner en je kinderen wel. Bespreek het in het gezin alvorens je hiermee begint. Het is daarna belangrijk om duidelijke regels en afspraken met de huurder te maken om mogelijke conflicten te voorkomen. Maak afspraken over de gemeenschappelijke ruimten of dat bezoek wel of niet mag blijven slapen etc.

(2) Verantwoordelijkheden

Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand en het oplossen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Ben je handig? Heb je een netwerk van mensen hebben die bepaalde klusjes voor je kunnen uitvoeren? Zijn alle ruimten in de woning veilig? Is er geen brandgevaar? Het is belangrijk om een potje of buffer voor onvoorziene uitgaven en onderhoudskosten te hebben. Ja, je hebt extra inkomsten en de vaste lasten worden gedeeld. En ja, dit potje van woonkosten moet je ook zelf blijven aanvullen.

(3) Selectie van huurders

Het vinden van betrouwbare en geschikte huurders kan een uitdaging zijn. Een grondige screening kan helpen om potentiële problemen te verminderen. Je kunt zelf onderzoek doen met je gezin of dat laten doen via een organisatie die voor je bemiddelt. Ga nog eens bij jezelf na wat voor huurder je in huis wil hebben. Studenten die voor een uitwisselingstraject bijvoorbeeld naar Nederland komen, blijven tijdelijk.

Tips voor een succesvolle kamerverhuur

Hopelijk schrikken de nadelen je niet af, want het is mogelijk om succesvol een kamer te verhuren of om hospita te zijn. Misschien heb je al wat tips voorbij zien komen. Hieronder vind je ze nogmaals, maar dan geordend:

a. Stel duidelijke huisregels op

Zorg voor duidelijke en schriftelijke huisregels die de verwachtingen en verantwoordelijkheden van alle huisgenoten beschrijven. Bespreek die regels met je gezin en daarna met de huurder. Geef hen de ruimte om zelf wat in te brengen alvorens de huisregels vaststaan.

b. Interview potentiële huurders

Plan interviews om potentiële huurders persoonlijk te ontmoeten en te beoordelen of ze passen bij de sfeer en dynamiek van je huis. Stel van te voren vragen op zodat je weet wat je belangrijk vindt om te weten. Geef de huurder de mogelijkheid om vragen te stellen.

c. Maak een huurcontract

Zorg altijd voor een huurcontract waarin de rechten en plichten van zowel de verhuurder als de huurder worden vastgelegd. Zo kun je altijd daarop terugvallen als bijvoorbeeld de communicatie even niet goed verloopt. Wat eenmaal is afgesproken, staat vast.

d. Onderhoud een open communicatie

Moedig open communicatie aan om problemen of zorgen tijdig aan te pakken en een harmonieuze woonsfeer te behouden. Als je een deel van je huis verhuurt, woon je toch samen. Een huis moet voor jou, je gezin maar ook voor de verhuurder een veilige haven zijn.

Belastingtips voor verhuurders

Geld verdienen met een deel van je woning hoeft geen probleem te zijn. Ook als je zelf de woning huurt. In dat geval moet de eigenaar van het huis eveneens akkoord gaan met jou beslissing om hospita te worden. Ontvang je huurtoeslag? Zelfs dat hoeft geen issue te zijn. Lees de informatie die de Belastingdienst geeft (de relevante linkjes vind je beneden). Ga ook het gesprek aan met de gemeente waar je woont.

a. Inkomstenbelasting

Als verhuurder van kamers moet je de ontvangen huurinkomsten opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Houd alle relevante documenten en bonnen bij voor aftrekposten, zoals onderhoudskosten.

b. Kamerverhuurvrijstelling

Mogelijk kom je in aanmerking voor de kamerverhuurvrijstelling, waardoor je een bepaald bedrag belastingvrij kunt verdienen. Het hangt in ieder geval van je doelgroep af. Richt je je op toeristen of studenten? In het laatste geval zou je belasting hoeven te betalen. Informeer bij de Belastingdienst naar de precieze voorwaarden en vereisten.

c. Financiële administratie

Houd een overzichtelijke financiële administratie bij, inclusief alle inkomsten en uitgaven met betrekking tot de verhuur. Dit zal je helpen bij het doen van je belastingaangifte en het bewaken van je financiële situatie.

Lees meer via de Belastingdienst

Lees ook het inspirerend verhaal op de website van De Ondernemer over Wesley Adema die nu dankzij vastgoed multimiljonair is. Hij begon eerst simpel, zoals hij zelf zegt: “Dat [geld] gebruikte ik voor de huur van een huis. Zelf pakte ik een klein kamertje en de rest verhuurde ik. Daarnaast ging ik in de horeca werken (…).”

Wil je naast kamerverhuur nog meer vanuit je huis verdienen? Lees dan vooral het artikel op Wonen, Werken en Leven: 11 tips om extra geld te verdienen vanuit huis.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.