
Wil je graag dat jullie als gezin meer minimalistisch gaan leven? Hier vind je informatie over minimaliseren, minimalistisch leven als gezin: de voordelen en valkuilen hiervan. Ook vind je een aantal tips om goed te beginnen met het minimalisme en/of consuminderen.
Het hebben van spullen wordt (onbewust) vaak gezien als een teken van succes. Er wordt veel geld in reclame gestopt om je over te halen om allerlei dingen te kopen. In een wereld van ‘hebben, hebben, hebben’ is een minimalistisch leven daarom een verademing. Minimalisme wordt doorgaans gezien als het bewust verminderen van persoonlijke bezittingen. Natuurlijk kun je dit ook toepassen op je gezinsleven.
Vijf voordelen van minimalistisch leven
Je hoort niet voor niets steeds meer over minimaliseren. Er zijn zoveel redenen om minder te kopen en meer te “ontspullen” (meer spullen weg doen). Als je niet in het marketingpraatje – koop dit en dat en wordt zo gelukkig – gelooft, zul je zien dat minimaliseren je juist geluk en rust brengt. Het minimalistisch leven, en zeker als gezin, biedt veel voordelen. Hier lees je vijf van die voordelen:
1. Vermindert stress
Minimalisme helpt bij het verminderen van de grote hoeveelheid spullen in huis. Minimaliseren staat voor minder spullen, minder rommel en minder chaos in huis. En dus ook in je hoofd! Een opgeruimde en georganiseerde leefomgeving zorgt voor een kalme en ontspannen sfeer. Juist die sfeer is wat wij ouders – en ook onze kinderen – nodig hebben. Vermijd door te minimaliseren ongewenste en onnodige prikkels.
Als je minder spullen hebt, helpt dat ook met het opruimen en schoonmaken. Minder spullen hoef je af te stoffen en je kunt overal makkelijk bij met het stofzuigen.
2. Meer tijd voor elkaar
Bij het minimalisme draait het om ervaringen in plaats van materiële bezittingen. Minder spullen, minder gadgets en minder speelgoed. Als minimalistisch gezin ben je minder bezig met al het materiele en zo houd je meer tijd over om met elkaar te besteden. Jullie kunnen er samen voor kiezen om geen spullen te geven als cadeau, maar wel ervaringen. Bijvoorbeeld samen naar een pretpark, museum, escape room etc. En de ervaringen zijn mooie herinneringen voor later. Quality time hoeft trouwens niet altijd iets te kosten hè: samen spelen, wandelen, of gewoon ontspannen en met elkaar praten. Dat kan thuis of in een park. Gratis.
3. Financiële besparingen
Minimalisme gaat hand in hand met bewustere consumptie. Met andere woorden: wanneer je minder koopt dan denk je beter na over de spullen die je wel aanschaft. Kijk dus kritisch naar je aankopen en focus op wat echt nodig is. Op deze manier kun je als gezin aanzienlijk besparen. Zet die kritische bril op wanneer je kleren willen kopen of boodschappen gaat halen. Schrijf desnoods op wat je echt nodig hebt en houd je aan dat lijstje. Zo voorkom je dat je onnodig spullen in huis haalt en geld uitgeeft. Deze extra financiële ruimte kan je gebruiken om te sparen, schulden af te lossen of te investeren.
Voor sommige gezinnen is ‘shoppen’ een leuke bezigheid. Houd winkelen leuk door van te voren te bedenken wat je wel of niet in het winkelcentrum gaat doen. Gaan we daar een taartje eten en daarna winkelen? Of gaan we alleen winkel uit en winkel in? Wat willen we kopen? En wat is het budget (per persoon)? Voorkom impulsaankopen en teleurstelling bij de gezinsleden.
4. Duurzaamheid en milieubewustzijn
Door minimalisme houd je (onbewust) meer rekening met de natuur. Wanneer we minder spullen kopen, hoeven minder producten of kleding geproduceerd te worden. Door netjes en bewuster om te gaan met de spullen die we al hebben, hoeven we trouwens ook minder te kopen. Minder kopen, minder spullen, minder transport en minder afval.
Verder kun je ook kiezen voor duurzamere opties, zoals herbruikbare luiers en verpakkingen, en tweedehands kleding via Vinted en speelgoed. Kijk of je zelf spullen kunt recyclen, maak bijvoorbeeld van oude kledingstukken poetsdoekjes. Oude kopjes kun je gebruiken als pennenbakje of als een kleine bloempot. Dit zijn natuurlijk kleine voorbeelden, maar het gaat erom dat je steeds meer gaat ‘omdenken’.
5. Stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht
Eerder werd al aangehaald dat mensen graag spullen, met name speelgoed, willen geven voor een verjaardag. Te veel speelgoed in huis zorgt ervoor dat kinderen niet kunnen genieten van hun speelgoed. Er is te veel keus en kinderen weten niet wat ze moeten kiezen of genieten slechts enkele momenten van hun nieuwe speelgoed. Wist je dat minder speelgoed ervoor zorgt dat kinderen worden gestimuleerd om hun creativiteit en fantasie te gebruiken? Ze leren om met minder meer te doen. Op die manier kunnen ze echt hun eigen spel en avonturen verzinnen. Dit is bijvoorbeeld goed voor hun vaardigheden om zelf problemen op te lossen.
Drie valkuilen van minimalistisch leven met kinderen
Wanneer je besluit om minimalistische principes toe te passen, kun je rekenen op wat weerstand binnen in je gezin. Ook bij anderen in je directe omgeving trouwens (denk aan de lieve opa’s en oma’s die niet met lege handen langs willen komen). En je kunt zelf in een tweestrijd komen te zitten, want soms is iets kopen zoveel makkelijker.
1. Verzet van kinderen
Niemand vindt het leuk als een ander voor hen ineens beslist dat er wat spullen weg moeten. Kinderen ook niet. Als je je kinderen niet vanaf het begin hebt opgevoed met minimalistische principes, dan voelt het als een verlies van hun eigen spullen. Zeker als ze gewend zijn geraakt aan een overvloed aan speelgoed.
Het is belangrijk om geduldig te zijn en de kinderen te betrekken bij het minimaliseringsproces. Leg uit waarom het belangrijk is en betrek hen bij het nemen van beslissingen. Geef je kinderen de tijd om te wennen en om zich aan te passen.
Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat jij en je partner ook zijn begonnen om meer spullen weg te doen. Leg uit hoe dat voor jou is. Bijvoorbeeld: de woonkamer is altijd een troep, omdat er te veel spullen zijn. Of mijn kantoor is een rommeltje. Ik ga de komende tijd extra aandacht besteden aan opruimen en spullen wegdoen. Na je eigen opruimactie kun je aangeven hoe blij je bent met de extra ruimte of dat je minder tijd kwijt bent aan opruimen en schoonmaken.
Nu kun je je kinderen vertellen dat hun kamer aan de beurt is. Zeg niet: ga je kamer opruimen. Zeg wel: we pakken eerst de boekenkast aan, welke boeken vinden we nog interessant, welke kunnen meteen weg en waarover twijfelen we nog? Door alles concreet te maken, wordt het voor de kinderen helder wat ze moeten doen. De boeken die mogen blijven, kunnen in de boekenkast. De boeken waar we over twijfelen kunnen even hier in de hoek. En de boeken die we niet meer willen, mogen alvast uit de slaapkamer of speelkamer.
2. Sociale druk
Het minimalisme is echt anders dan de consumptiecultuur waar we als maatschappij aan gewend zijn. Dit kan zorgen voor wat sociale druk. Familie en vrienden kunnen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je keuze voor minimalisme te begrijpen. Het is belangrijk om vast te houden aan de voordelen die je als gezin ervaart en te onthouden dat minimalisme een persoonlijke keuze is. Blijf met elkaar in gesprek.
Wil je niet nog meer onnodige spullen in huis na elk verjaardagsfeestje? Maak een lijstje van de spullen die je nodig hebt en een leuk cadeautje zouden zijn. Vraag om een gezamenlijk cadeau. Of zeg dat je het leuker vindt om een ervaring te krijgen en dat dat dan het cadeau is.
3. Balans vinden
Minimalisme betekent niet dat je helemaal geen bezittingen meer hebt, maar eerder dat je bewust kiest wat je wel en niet nodig hebt. Het kan voor jou en al helemaal voor je gezin een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden. Neem daar alsjeblieft de tijd voor. Blijf zoeken naar een balans tussen minimalisme en de behoeften en wensen van je gezin. Het is belangrijk om flexibel te zijn en te leren wat voor jouw gezin het beste werkt. Soms denk je dat je al een juiste modus hebt gevonden en dan beland je als gezin weer in een nieuwe fase (en dus nieuwe uitdagingen). Blijf je daar verdiepen in dit onderwerp: blijf ontdekken, blijf leren.
Tips voor om te besparen, minimaliseren en te consuminderen
Hieronder vind je vier tips die je kunnen helpen om te minimaliseren, samen met je gezin.
1. Maak een budget
Stel een budget op en houd je eraan. Dit helpt je om bewustere aankopen te doen en onnodige uitgaven te vermijden. Bespreek dit ook met je kinderen. Leer ze hoe ze bewust iets kunnen kopen. Geef ze mee dat ze best er een nachtje over mogen slapen om na te denken over een aankoop. Werken met een budget gaat makkelijker als je ook een (spaar)doel hebt. Heb daar gesprekken over, zelfs met kleine kinderen is dat mogelijk.
2. Koop tweedehands
Kijk naar tweedehands opties voor kleding, speelgoed en andere benodigdheden. Er zijn tal van online platforms zoals Vinted en lokale winkels die kwalitatief goede tweedehands items aanbieden. Niet alles hoeft nieuw te zijn. Overigens vind je soms zelf artikelen met prijskaartjes daaraan.
3. Leer de kunst van minimaliseren
Neem regelmatig de tijd om na te gaan welke spullen je echt nodig hebt en welke je kunt wegdoen. Betrek je kinderen bij het proces door ze te laten kiezen welke items ze willen weggeven of verkopen. Komt er iets binnen in de kledingkast of speelgoedmand, dan kan er ook iets uit. Blijf je ook verdiepen in het onderwerp minimaliseren om gemotiveerd te blijven.
4. Geef ervaringen cadeau
In plaats van materiële cadeaus te geven, schenk eens ervaringen. Een dagje uit naar een pretpark, een picknick in het park of een abonnement op een museum zijn leuke activiteiten. Zo kun je optimaal genieten als gezin en je creëert blijvende herinneringen.
Minimalisme voor het gezin in het kort
Tot slot, het minimalisme helpt gezinnen niet alleen om ruimte en rust in huis te creëren. Het geeft daarnaast meer mentale ruimte om als gezin dichter naar elkaar te groeien. Die mentale ruimte kun je overigens ook gebruiken om te werken aan financiële stabiliteit, duurzaamheid en creativiteit.
Bekijk het lijstje van interessante boeken over minimaliseren. Die kun je gebruiken om je nog meer te verdiepen in minimaliseren, opruimen en consuminderen.
Online cursus Minimaliseren
Ben je op zoek naar een online cursus minimaliseren? Misschien is deze cursus iets voor jou: Ruim je leven op en creëer meer tijd, ruimte en vrijheid in 7 weken.
De module bestaat uit:
- ‘Ontspullen’ om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten.
- ‘Consuminderen’ om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen.
- ‘Versimpelen’ om meer tijd vrij te maken in het leven, en
- ‘Bewustwording’ om de vrijgekomen vrijheid te optimaliseren door middel van focus en te benutten door doelen op te stellen.
- De bonusmodule ‘Minimalisme met een gezin’ om tools te geven om te minimaliseren met kinderen.
Bij de cursus krijgen mensen voor iedere module een werkboek met opdrachten, afbeeldingen en video’s voor verdere verdieping en modellen om in te vullen/kleuren behorend bij de opdrachten. Klik hier om meer te weten over deze cursus.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.
[…] Even tussendoor: lees ook ‘Minimalistisch leven met kinderen‘ […]
[…] Wil je consuminderen? Lees dan dit: minimaliseren als gezin. […]
[…] kun je als gezin snel besparen of minimaliseren? Het snelle antwoord is door je lifestyle als gezin om te gooien. Budgetteren moet je als lifestyle […]
[…] je dus besparen. Probeer zuinig of zuiniger te leven door je uitgeefpatroon aan te passen. Door te minimaliseren met je gezin, kun je op ALLES flink besparen. Om te veranderen moet je eerst weten wat je uitgeeft per dag, […]