Balkon, terras, erf of tuin: de beste budget tips voor prachtig groen

Low budget groen: 20 budgettips voor je tuin, balkon, terras of patio

Hier vind je een boel handige tips en ideeën om je buitenruimte groener te maken zonder je budget te overschrijden. Of je nu een kleine patio, een gezellig balkon of een ruim terras hebt. Het maakt niet uit. Hier lees je allerlei praktische en budgetvriendelijke suggesties die je kunt toepassen. Ga lekker alleen of met je gezin aan de slag om een prachtige groene oase te creëren waar je kunt ontspannen en genieten!

Waarom zou je van een volledig betegelde tuin (bijna onderhoudsvrij) gaan naar een ruimte met meer groen?

Prachtig & rustgevend

Groen voegt schoonheid toe aan je omgeving. Het creëert een ontspannen en rustige sfeer die je welzijn bevordert en helpt te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Verbeterde luchtkwaliteit

Planten absorberen kooldioxide en andere schadelijke stoffen uit de lucht en produceren zuurstof. Door groen in de tuin of op het balkon te hebben, help je de luchtkwaliteit te verbeteren en zorg je mede voor een gezondere leefomgeving.

Meer biodiversiteit

Groene ruimtes in de tuin bieden voedsel, schuilplaatsen en nestelplekken voor verschillende diersoorten. Door biodiversiteit te ondersteunen, draag je bij aan het behoud van de natuurlijke balans in je omgeving.

Minder stress

Wist je dat alleen al het kijken naar planten en bloemen een kalmerend effect kan hebben? Groen beïnvloedt je stemming positief. Wanneer je jezelf omringt met groen dan vermindert dat je stress en ontspan je meer. Relax, het is echt zo!

Meer planten en bloemen

Jouw planten en bloemen trekken insecten en bestuivers, zoals bijen, vlinders en hommels, aan. Zonder deze dieren is de bestuiving van sommige planten onmogelijk. Jij helpt dus met de voortplanting van veel andere gewassen en bloemen in de omgeving.

Bed, bad en brood voor

Vogels, egels, eekhoorns en andere kleine dieren houden ook van groene tuinen en balkons. Ze vinden er voedsel, nestmateriaal en beschutting, waardoor onze leefomgeving aantrekkelijk wordt voor verschillende diersoorten.

Leren en genieten

Groen in de tuin of op het balkon biedt educatieve mogelijkheden, vooral voor kinderen. Ze kunnen leren over de levenscyclus van planten, verschillende soorten dieren en de waarde van het beschermen van de natuur.

Kies kleuren waar je gelukkig van wordt #1

Het maakt niet uit hoe groot je budget is, maak een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest. Bedenk van tevoren welke kleurencombinaties je voor je tuin of balkon zou willen. Dit zorgt ervoor dat verschillende soorten potten, planten, accessoires en decoratie toch een groot geheel vormen. Wat dacht je van de kleur groen en terracotta voor het mediterraan gevoel op de patio? En, word je ook zo vrolijk van geel? Je kunt ook gaan voor vrij naturel met een twist. Of kiezen voor vrolijke (accent)kleuren zoals paars, roze of blauw.

Schaf een paar grote plantenpotten aan #2

Je kunt het kopen van tuinartikelen zo duur maken als je zelf wil, maar houd het zo goedkoop mogelijk. Goede bloem- of plantenpotten kun je tweedehands aanschaffen of je koopt bijvoorbeeld gerecycled plastic potten via de Action. Als je een terras of balkon hebt, en geen tegeltjes kunt omdraaien voor wat aarde, dan zijn grote bloempotten trouwens een mooi alternatief. Koop minimaal twee dezelfde grote potten.

Vraag om (gratis) stekjes #3

Voordat je planten gaat aanschaffen, vraag even na wie in je netwerk gratis stekjes voor je heeft. Als mensen hun planten niet meer willen hebben, kun je dat overnemen. Geef die planten extra liefde. Mocht je je verjaardag vieren, dan kun je je gasten vragen of ze een plantje of zaadjes willen meenemen als cadeau (en geen verjaardag boeket).

Koop plantjes klein #4

Doorgaans geldt: als de plant klein is, is de prijs daarvoor ook klein. Veel cactussoorten kun je mini inkopen. Vetplanten en cactussoorten werken super. Ze blijven in leven en groeien hard als je ze niet te veel water geeft en op je goed in het zonnetje zet.

Vermeerder zelf plantjes #5

Sommige plantjes groeien als kool en je ziet dan al gauw dat je de mini-plantjes zelf kunt stekken. De Aloë Vera is zo een plant, maar ook kruiden, palmbomen en de bananenboom.

Moestuin, kruidentuin, jij zegt ‘t #6

Het is leuk als je veel verschillende (sier)planten in je tuin hebt. Wat dacht je van een moestuin waarbij je twee vliegen in één klap slaat. Je hebt meer groen in je tuin én je kunt er ook nog van eten. Je hoeft geen geweldige groene vingers te hebben voor bijvoorbeeld basilicum, tomaten en paprika. Je hebt daar echt niet veel grond voor nodig.

Sommige mensen hebben zelfs broccoli in een bloempot in hun tuin. Bijzonder mooi en budgetvriendelijk. Voor het kweken van groenten heb je niet veel nodig. Als je geen voorgesneden groenten koopt, kun je zo de zaden gebruiken voor je eigen groenten (bijvoorbeeld bij paprika). Als je basilicum uit de supermarkt koopt, moet je die gauw uit elkaar halen. Elk plantje krijgt een eigen potje. Alleen zo gaat het plantje verder goed groeien.

Wil je investeren in een cursus over moestuinieren, dan moet je bij de Tuinschool zijn.

Water management #7

Water is wereldwijd kostbaar en het is zonde om schoonwater weg te gooien. Ga na hoe vaak je water weggooit. Bijvoorbeeld als je gaat douchen en het water nog niet warm is. Of wanneer je nog wat water in je bidon of waterkoker over hebt en het weer wil verversen. Gooi je het water in de gootsteen? Vang het allemaal op en geef het aan je planten. Misschien kun je zelfs regenwater opvangen!

Met wat grote planten of bamboestokken voor de ton kun je je regenwaterton meer op de achtergrond een plekje geven.

Maak zelf bloempotten #8

Je moet ervan houden en genoeg mensen houden er gelukkig van. Je hoeft geen bloempotten te kopen, maar je kunt ook gewoon oude mokken, blik, oude zinken emmers e.d. gebruiken voor je plantjes. Sla met een spijker kleine gaatjes aan de onderkant van het blik, zodat het teveel aan water zo weg kan stromen en de wortels niet bederven.

Compost #9

Je kunt compost kopen of zelf compost maken natuurlijk. Compost is goed voor de bemesting van je planten. Zelf composteren is hartstikke handig, want je hoeft hierdoor steeds minder grond te kopen en je houdt je grond gratis vruchtbaar. Tijdens het koken, houd je een oude, maar schone yoghurt bakje bij de hand. Gooi daar alle onbruikbare en ongekookte deeltjes van je fruit en groenten in. Dat bakje kiep je eind van de dag weer om in je compostbak.

Een compostbak kun je kopen, maar eveneens zelf maken van bijvoorbeeld een kleine oude rolcontainer. Je maakt een groot gat aan de onderkant en boort aan de zijkanten van de vuilnisbak allerlei gaten. Gooi je keukenafval, tuinafval en soms wat water in je bak van compost. Het moet een mooie balans worden van nat en droog. Zorg ervoor dat de onderkant goed tegen de grond is aangedrukt en dat er een deksel is aan de bovenkant. Je wil namelijk geen ongedierte in je tuin. Je hebt trouwens ook compostbakken die in je keuken of op je balkon of terras kunt gebruiken. Ze zijn wel prijzig, maar het is mogelijk!

Zaadjes #10

Wat is normaliter nog goedkoper dan het kopen van kleine plantjes? Zaadjes. Je kunt zaadjes kopen van groenten, fruit en bloemen. Als je die hebt gepland en ze komen uit, dan kun je weer zaadjes bewaren voor het volgend zaaiseizoen. Zo simpel, zoals bij zonnebloemen. Je hoeft daarna nooit meer zaadjes hiervan te komen. Je hebt zaadjes in overvloed en kan zelf DIY-cadeautjes maken en uitdelen (envelop met zaadjes erin).

Van binnen naar buiten #11

Als het niet vriest, dan mijn kunnen de planten vaak buiten staan. Je kunt ervoor kiezen om in de zomer je planten in Nederland naar buiten te brengen en zo te genieten van al het groen buiten. In de winter haal je dan de planten het liefst naar binnen omdat het te koud is voor de planten buiten.

Maak zelf een gieter #12

Een grote gieter is een leuke accessoire in de patio. Een frisse groene geeft meteen kleur aan je tuin, terras of balkon. Het staat zo leuk. Van grote flessen kun je ook gieters maken voor de kinderen. Sla met een spijker kleine gaatjes in de dop. Houd de fles op z’n kop om de plantjes water te geven.

Verschillende hoogten #13

Je tuin wordt interessanter door planten of decoraties op verschillende hoogten te hebben, bijvoorbeeld middelgrote planten op de grond en/of kleine planten op een tafeltje. Een paar grotere planten of gedroogde hoge bloemen of bamboestokken in een hoek geven ook een mooi effect. Je moet wel van boven naar beneden kijken en daardoor voelt de ruimte wat hoger aan.

Tuinmeubilair #14

Heb je geen geweldige eettafel staan? Bijvoorbeeld zo een opklapbare tafel? Voel je niet verplicht om zo een geweldige tuinset te kopen die je bij iedereen in de tuin ziet. Het is belangrijker om goed te kunnen zitten en liggen in de tuin. Investeer in goede tuinstoelen en ligstoelen. Hoeveel stoelen heb je nodig? Kunnen het ook inklapbare stoelen zijn? Je hoeft niet per se matching tuinstoelen te hebben, kijk wat bij jouw stijl past. Kijk eens bij een tweedehands winkel. Doe ajb je voordeel ermee om eerst te kijken wat er op marktplaats of in de tweedehandswinkel te vinden is. Vintage baby.

Tafelkleed #15

Als je geen geweldige tafel hebt, is leuk tafelkleed ter decoratie bijna een must. Neem bijvoorbeeld een groen tafelkleed of tafelzeil. Een tafelkleed en een tafelzeil zijn beide bedoeld om tafels te bedekken en te beschermen, maar ze bestaan verschillende materialen.

Een tafelkleed is meestal gemaakt van textiel, zoals katoen, linnen of polyester. Tafelzeil is daarentegen gemaakt van PVC (polyvinylchloride) of kunststof met een plastic coating. Tafelzeil is waterbestendig en gemakkelijk afneembaar, terwijl een tafelkleed gevoeliger is voor vlekken en moeilijker schoon te maken kan zijn, afhankelijk van het materiaal. Textuur en uitstraling: Een tafelkleed heeft meestal een zachte textuur en kan een meer formele uitstraling hebben, terwijl een tafelzeil een gladdere textuur heeft en vaak een meer casual uiterlijk heeft.

Decoraties #16

‘Less is more’ maar als je een super kale tuin of balkon hebt en weinig tot geen groen, dan mag of moet je de boel wel opvrolijken. Het hoeft niet veel te zijn of te kosten: bijvoorbeeld groene of gele sierkussens die lekker zacht zijn en vrolijk ogen. Deze kleuren passen goed bij mijn moodboard. Wat past goed bij jou? Ook heb ik bijvoorbeeld aan een kant een slinger van knalgele ananasjes met een groen topje (eigenlijk is het geen slinger maar een lichtsnoer / tuinverlichting voor buiten). Ik had aan de andere kant van de tuin ook een slinger met groen blauwe rondjes van stof, maar die hebben het niet overleefd. Het waaide te veel in die hoek.

Xenos en Leenbakker hebben zulke leuke en betaalbare sierkussens! Neem even een kijkje in hun assortiment.

Poster #17

Je kunt zelf posters maken op Plexiglas of Aluminium want dat is goed geschikt voor buiten en gaat lang mee. Je kunt je poster ophangen aan de wand. Via Albelli kun je zelf iets uploaden (een eigen foto of iets wat je bijvoorbeeld gemaakt hebt op Canva). Het is kost misschien wel wat, maar je hebt er voor een hele lange tijd plezier van.

Dienblad en bekers #18

Als je wil besparen, moet je geen servies kopen, speciaal voor je tuin. Het ziet er leuk uit, maar je moet ook plek in je keuken hebben om het allemaal te bewaren. Je kunt wellicht een leuke houten dienblad gekocht met een groen blad erop. Als het dienblad op tafel is, staat dat best mooi. Ook is het best grappig om zelfgemaakte smoothies in oude Bon Maman jam potten te gieten.

Mini-insectenhuis of vogelhuisje #19

Het is niet alleen ter decoratie, maar ook ontzettend nuttig voor de tuin en fijn voor de kleine schepsels onder ons zoals de bijen en lieveheersbeestjes. Een mini-insectenhuis of een vogelhuisje staat leuk. Bijen helpen bij de bestuiving van planten e.d. en lieveheersbeestjes eten luizen op. En jij helpt deze insecten aan een onderkomen. Ga wel even na hoe en waar je het beste een insectenhotel kunt plaatsen.

Verlichting en anti-muggen #20

Veel insecten zijn welkom, maar niet allemaal. Zo hoef ik geen muskieten of muggen in de buurt. Meestal heb je last van muggen wanneer het al wat donkerder wordt. Je kunt zelf theelichtjes in oude jampotten branden. Pimp de jampotten op door wat zand van het strand in te doen. Misschien vind je wat touw of lint ook om de pot leuk staan. Een romantische sfeerverlichting heb je in een handomdraai en je jaagt muggen weg als je wat citroen essentiële olie op de kaarsen druppelt.

Het is mogelijk om maximaal groen op een duurzame manier in te zetten in een relatief rustige kleine stadstuin qua tuin klein, groen én fijn!

Oh ja, kids!

Hopelijk helpen deze twintig budget tuin tips je om wat van je tuin, balkon of terras te maken. Probeer met alles wat je in huis hebt na te gaan of je het kan hergebruiken. Oh ja, als je kinderen hebt, vergeet ze niet. Maak een hoekje waar ze lekker een spelletje kunnen spelen met zand, water etc. Wat dacht je van een zandbak schelp? Je kunt zelfs ook een mini bowlingbaan maken. Er staat een leuke artikel op PS Cheryl over een kindvriendelijke tuin. Ook al sta je niet bekend om je groene vingers, als je je handen uit je mouw steekt, krijg je er iets prachtig voor terug. Probeer het dus gewoon. Kijk wat je zelf kunt doen met planten.  

Gratis onkruidkaart: veelvoorkomende onkruiden

Via de Tuinschool Online kun je GRATIS een onkruid zoekkaart met veelvoorkomende onkruiden opvragen. Dit is vooral handig voor de beginnende tuinier om te weten welke veelvoorkomende onkruiden je in je tuin kunt verwachten en hoe die heten. Download je onkruid zoekkaart hier.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.