in de keuken besparen leven met een budget, life hack tijdbesparend

Wist je dat je door het klaarmaken van eten veel energie verbruikt – tenminste, als je niet op gas kookt? Bespaar elektriciteit thuis, maar vooral in de keuken! Je kunt aanzienlijk minder energie verbruiken als je let op hoe je je maaltijden voorbereidt. Er zijn allerlei redenen om verstandig om te gaan met elektriciteit en gas. Wil je gaan budgetteren en besparen? Of wil je soms je energieconsumptie verminderen, omdat je een steentje wil bijdragen aan het milieu? Hier krijg je wat tips, zodat je energie bespaart wanneer je koken gaat.

Ben je hier voor het Recept: Spicy Teriyaki Beef & Rice Bowl, scroll dan meteen naar beneden!

Wat is de grootste elektriciteit besparingstip in de keuken?

Probeer zoveel mogelijk op één moment te koken. Wat je kookt, moet wel in je budget en je koelkast- en vriezerruimte passen. Gebruik bijvoorbeeld beide roosters wanneer je oven gebruikt. Wanneer je een ovenschotel maakt, kun je net zo goed twee maken als je bijvoorbeeld genoeg ruimte in je oven hebt. Wat je extra hebt gekookt, vries je dan in. De volgende keer hoef je het eten alleen nog maar op te warmen. Je hebt zo tijd en elektriciteit bespaard en je kunt lekker genieten van wat je zelf hebt klaargemaakt.

Is het opwarmen van mijn eten in de magnetron energiebesparend?

Voor het opwarmen van je maaltijd in een magnetron gebruik je minder stroom dan door je oven of kookplaat aan te zetten. Dat klopt. Eerlijk gezegd probeer ik zo min mogelijk de magnetron te gebruiken. Als je je eten ruim van te voren uit de vriezer haalt, dan hoef je het echt kort op te warmen in een pannetje op een kookplaat.

Denk aan een eetplanning: werk met een weekmenu, zodat je niet op het laatste moment over het avondeten hoeft na te denken. Plan het desnoods in en zet het op de familieplanner. Je kunt ook een gratis maaltijdplanner (printable) gebruiken.

Kan ik met een slowcooker energie besparen?

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen een slowcooker. Een slowcooker is heel handig om je maaltijden voor te bereiden. Het bespaart je veel tijd, maar ook energie. Wanneer je in de ochtend kruiden, groenten en/of vlees in de slowcooker doet, heb je een paar uur daarna een lekkere warme maaltijd. De slowcooker doet zijn werk en je hoeft zelf niets meer te doen voor het avondeten. Vergeleken met een elektrische oven gebruikt een slowcooker minder stroom en is het dus goedkoper. Het maakt dan niet uit dat de slowcooker 4 tot 8 uur lang aan is.

Kan ik liever de waterkoker of de kookplaat gebruiken om water te koken?

Gebruik een waterkoker en niet je kookplaat om water te koken. Je bespaart zo tijd en energie en daarom is dit ook goedkoper. Ben je bijvoorbeeld een theeleut? Vul aan het begin van de dag je thermoskan met heet water. De rest van de dag hoef je geen water meer te koken als je weer een kopje thee wil.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.