Duurzaam en goedkoop schoonaken milieuvriendelijk budgetvriendelijk

Hoe kun je het beste je huis schoonmaken en zo schoonhouden? Zorg ervoor dat je alleen woont en niet vaak thuis bent. Grapje, maar in elke grap zit een kern van waarheid, hè. Als je (kleine) kinderen hebt, is het nou eenmaal niet altijd haalbaar om een super schoon huis te hebben. Kinderen en partners maken rommel. En, misschien jij ook! Het is soms echt een zware opgave om alles meteen op te ruimen. Misschien dat je de volgende tips kunnen helpen om je huis budgetvriendelijk schoon te maken en te houden.

Super deluxe hotel

Nog even het volgende tussendoor: niet alles hoeft altijd ‘spic en span’ thuis te zijn, maar je bent het wel waard om in een schoon en netjes huis te wonen. Als je bijvoorbeeld nooit gasten in je huis wil ontvangen, omdat je je huis altijd te rommelig vindt… dan moet je even bij jezelf nagaan… is het dan ook niet te rommelig voor jezelf en je gezin? Als je je bezoek krijgt, dan zou je in een half uurtje of maximaal een uurtje de meeste rommel weg moeten werken. Een snelle check of alles netjes op het toilet is, moet zo gedaan zijn. Lukt dat niet, kijk of je deze tips kunt toepassen. Hier volgen 7 tips om je huis schoon te maken en te houden (budgetvriendelijk)

1. Schoonmaak producten

In ‘De keuken in: 10 slimme (budget) tips‘ kon je al lezen dat schoonmaakmiddelen van een A-merken niet per se beter zijn dan het huismerk. Laat je dus niet verleiden om veel te dure schoonmaak producten aan te schaffen. Wil je op de budget- en milieuvriendelijke schoonmaak tour? Dit zijn dan de producten die je in huis moet hebben (4 van de 5 haal je gewoon in de supermarkt):

  • Schoonmaakazijn
  • Baking soda of natriumbicarbonaat
  • Huiszeep en groene zeep
  • Citroensap
  • Etherische olie (oké, niet noodzakelijk, wel lekker ruikend)

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn kun je bijvoorbeeld gebruiken om tegels, glas, spiegels en het aanrecht schoon te maken. Schoonmaakazijn verwijdert vetvlekken en kalkaanslag. Ook neutraliseert het vieze geurtjes. Schoonmaakazijn is niet alleen een reinigingsmiddel dat bacteriën doodt. Je kan het eveneens gebruiken als wasverzachter in je wasmachine, maar natuurazijn is beter. Dit is namelijk milder voor je kleding en wasmachine doordat het niet zo zuur is.

Baking soda

Baking soda of natriumbicarbonaat kun je bijvoorbeeld gebruiken als biologisch schuurmiddel voor de badkamer of het aanrecht. Je kunt het ook gebruiken als je zelf wasmiddel voor de witte was maakt. Het maakt je kleding namelijk witter. Natriumbicarbonaat wordt overigens niet voor niets zuiveringszout genoemd. Je kunt natriumbicarbonaat in je matras en/of vloertapijt laten intrekken en daarna opzuigen met een stofzuiger.

Huiszeep

Je weet vast dat je van goedkope natuurlijke huiszeep zeepvlokken maakt. En van zeepvlokken maak je weer wasmiddel. Je kunt daar ook gewoon zelf allesreiniger van maken. Heb je zwaarder geschut nodig voor je schoonmaakklussen? Gebruik dan groene zeep.

Citroensap

Citroensap kun je gebruiken om schoon te maken. Het is een natuurlijke kalkaanslag verwijderaar. Handig om bijvoorbeeld hiermee de waterkoker kalkaanslagvrij te maken. Het geeft ook een frisse geur in de keuken.

Essentiele oliën

Verdiep je in de wereld van aromatische, etherische of essentiële oliën. De oliën ruiken niet alleen lekker, ze hebben ook een antibacteriële werking. Etherische oliën horen bij je schoonmaakpakket. Oké, het is niet noodzakelijk, maar je zult geen spijt hebben van je aanschaf. Leer de verschillende etherische oliën kennen. Lavendel bijvoorbeeld ruikt lekker maar houdt ook allerlei insecten zoals vliegen en luizen weg. Tea tree en citroen ruiken fris en werken antibacterieel. Er zijn verschillende oliën met verschillende functies. Op Geurwolkje lees je meer over schoonmaken en etherische oliën.

Recycle producten

Je kunt afstoffen en poetsen met oude slabbetjes en T-shirts. Oude hand- en theedoeken kun je ook als poetsdoeken gebruiken. Wat microvezeldoeken zijn ook handig. Als je een keer een flacon hebt gekocht kun je zelf je glasreiniger (schoonmaakazijn en gedestilleerd water) en allesreiniger maken.

2. Opruimen en schoonmaken

Opruimen en schoonmaken gaan hand in hand. Je kunt niet goed schoonmaken als er niet eerst opgeruimd is. Stofzuigen gaat bijvoorbeeld nou beter met alles aan de kant of op een vaste plek. Maak elke dag een rondje door het huis om rommel op te ruimen. Dit voorkomt dat het rommeltje te groot wordt. Leg alles op zijn plek terug. Heeft het geen plek? Dan moet het weg. Dit helpt om de rommel te verminderen. Houd je spullen georganiseerd.

Het klinkt misschien suf maar alles hoort een plek te hebben. Dat geeft je ook rust in je hoofd. Raak je vaak je sleutels kwijt? Door een vaste plek te hebben, verklein je de kans van het e.e.a. kwijtraken. Je kunt een bakje hebben op een bijzettafeltje met je sleutels.

3. Maak een schoonmaakschema

Een schoonmaakschema kan je helpen om je huis regelmatig schoon te houden. Plan elke dag een paar minuten in om schoon te maken. Zorg ervoor dat de vuile vaat in de avond al is ingeladen. Dit kun je voor het slapengaan doen. Stop dan ook meteen de vuile was in de wasmachine. Ga dweilen met leuke muziek op de achtergrond. Maak de badkamer en het toilet schoon en ga daarna lekkerlang badderen. Maak een schema voor wat je per dag, week en maand wil doen. Schrijf op de familieplanner op welke taken wanneer gedaan moet worden (én door wie).

4. Focus op de belangrijkste plekken

Dat je eerst moet opruimen, werd al eerder aangegeven. Wil je snel aan de slag dan pak je aan wat je ziet. Kamer voor kamer. De belangrijkste kamers eerst. Je hoeft niet elke dag je hele huis te schoonmaken. Focus je op de plekken die het meest gebruikt worden, zoals de keuken, de badkamer en de woonkamer. Maak deze plekken dagelijks even schoon, zodat ze er altijd netjes uitzien.

Heb je meer tijd om op te ruimen en schoon te maken? Pak het dan Marie Kondo stijl (of anders gezegd Kon Mari methode) aan om per categorie op te ruimen. Ruim bijvoorbeeld alle papiertjes op die verspreid zijn in het huis. Ga elke kamer of ruimte in om op zoek te gaan naar papier. Houd de papierbak bij de hand want opruimen betekent veel wegdoen. Dat is het begin van schoonmaken.

5. Laat je kinderen meehelpen

Een van de manieren om je huis schoon te houden is door je kinderen mee te laten helpen. Oké, het misschien niet de snelste en beste manier met kleintjes. En toch kunnen zelfs de kleintjes al een aantal taken uitvoeren, zoals speelgoed opruimen, de tafel afruimen of de prullenbak legen. Door ze al jong te leren mee te werken, leer je ze ook om verantwoordelijkheid te nemen. Een huishouden schoonmaken en houden doe je samen. Zorg ervoor dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het huishouden. Vinden ze vaak zelf leuk. Leuk om wat je lees samen met je gezin toe te passen. Boeken kun je bij je plaatselijke bieb lenen of bestellen.

6. Neem het niet te serieus

Het is belangrijk om te onthouden dat een beetje rommel geen ramp is. Je hoeft niet alles perfect schoon te hebben. Als je huis er zo uitziet dat jij je er prettig bij voelt, is dat ’the way to go’. Geef jezelf de disclaimer dat er in je huis geleefd wordt. En, sommige ruimten zijn creatieve en experimentele plekken. Die zijn niet voor iedereen bestemd of toegankelijk. Zoals het lego hoekje van je kinderen of je moodbard op je kantoor.

7. Maak het jezelf (te) makkelijk

Investeer in goede schoonmaakmiddelen en -apparatuur. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. Wil je dat er vaker wordt gestofzuigd, maar heb je geen puf om het zelf te doen? Misschien is een robot stofzuiger iets voor jou? Niet het goedkoopste schoonmaak gadget maar daar kun je ook voor sparen. Blijf gemotiveerd om je huis netjes te houden en schoon te maken en zoek naar meer tips. Volg bijvoorbeeld ook De HuisHoudCoach. Daar vind je veel tips als je zelf wil schoonmaken. Kijk ook op de websites zoals die van Genoeg. Lukt het zelf schoonmaken niet, vraag om hulp in je netwerk of huur een professional in. Je bent het echt waard. Kijk bijvoorbeeld op The organizing squad. Veel succes!

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.