duurzame en budgetvriendelijke make-up, verschil natuurlijke en biologische cosmetica, organisch of organic

10 DIY tips die ik zelf ga inzetten

Oogpotloden in allerlei kleuren, lipliners, een paar lippenstiften, dure concealers en foundation, een blush hier, een blush daar. Voor mijn doen is het best veel make-up waar ik nu naar zit te kijken. Verschillende merken komen voorbij: Maybelline, MAC, Hema, Etos, Essence, AVON, Mary Kay, Lancôme, Yves Rocher.

Het is allemaal opgespaard door de jaren heen en dat is dan ook meteen het probleem: na zoveel maanden kun je het product niet meer gebruiken en dat merkte ik laatst. Huidirritatie tot en met. Op de verpakking van cosmetica zie je vaak een symbool van een open potje met een getal en de letter ‘M’, bijvoorbeeld ’24M’. Dit betekent dat wanneer je het product hebt geopend, je het nog 24 maanden kunt gebruiken. Dit is de houdbaarheidsperiode, maar als je eerder merkt dat je mascara of oogpotlood vies is, moet je het meteen weggooien. Je ogen zijn te kostbaar, dus neem geen risico’s.

Schadelijke ingrediënten

Ik heb een vuilniszak meegenomen om alles er in te pleuren. Ik neem de ingrediënten nog even door en ik snap eerlijk gezegd niets van de termen, maar iets in duidelijke taal valt mij op: houd het uit de buurt van kinderen of soms niet te gebruiken op kinderen jonger dan 6 maanden. Geen idee waarom er 6 maanden staat, want waarom zouden we kinderen van 6 jaar moeten opmaken. Ik geef toe dat ik voor mijn balletoptreden als kind wel het nut inzag wat make-up betreft. Tenminste, ik dacht de redenering te snappen. Mooi om te zien voor het publiek dat vanuit de zaal van een afstand naar jou op het podium kijkt. Vreselijke make-up van dichtbij. Daarna kreeg ik meer interesse in cosmetica toen ik een tiener werd en het tijd was voor schoolfeest. Tja, ik ben niet zo into make-up, I guess. Pas toen ik een grote mensenbaan had, besefte ik dat make-up net zoiets is als … Kleding die belangrijk is voor je lijf, uitstraling en kansen. Met je make-up wil je iets zeggen. Zonder make-up geef je ook een boodschap af. Mijn boodschap is dat ik geen zin heb om me elke dag op te doffen en daarna nog veel werk heb om alles er goed af te halen. Not for me. 

Ik wil af en toe best wat make-up maar iets wat zelfs geschikt is voor een babyhuidje om het maar even zo te zeggen. Iets wat veilig en dus niet schadelijk is voor mijn huid en mijn septic tank. Foundation vind ik mooi maar ik heb zo een hekel aan het grondig schoonmaken van mijn gezicht. Er gaat echt veel tijd zitten in het schoonmaken, zodat je huid weer goed kan ademen. Dit is de reden dat ik op zoek ben gegaan naar duurzame en budgetvriendelijke alternatieven voor (naturel) make-up.

1. Elke ochtend een hydratatie boost voor je gezicht

Masseer elke ochtend je gezicht met een paar druppels plantaardige olie (bijvoorbeeld amandelolie) als dagcrème. Dit voedt je huid dagelijks.

2. DIY Lippenbalsem

Meng bijvoorbeeld kokosolie en shea boter met elkaar. Je kunt een ietsje pietsje natuurlijke kleurstof toevoegen. Bewaar dit in een potje. Laat de olie en butter in stollen – en smeren maar. 

3. Van binnen naar buiten

Gezonde voeding is belangrijk voor de huid. Is je huid gevoelig en heb je snel allergische reacties? Laat dan je vitamine B checken. Een vitaminetekort is schadelijk voor je gezondheid (en dus ook je uiterlijk). Zelf drink ik echt te weinig water, dat moet dus beter. Ik vul meteen mijn bidon bij. Op die manier voorkom ik dat mijn huid snel uitdroogt. Het voedingscentrum geeft aan dat we tussen 1,5 en 2 liter per dag moeten drinken.

4. DIY Gezichtsscrub

Verwijder alle dode huidcellen op je gezicht door te scrubben. Zo gaat je gezicht mooier stralen. Wat heb je nodig voor een DIY gezichtsscrub? 1 eetlepel fijngemalen havermout, 1 theelepel honing en 1 theelepel plantaardige olie zoals amandelolie. Maak daar een gladde pasta van. Daarna maak je je gezicht vochtig en breng je de scrub aan met zachte cirkelvormige bewegingen (niet rondom je ogen). Spoel na maximaal 2 minuten je gezicht af met lauw water. 

5. DIY gezichtsmaskers

Na een gezichtsscrub kun je een DIY gezichtsmasker aanbrengen. Je hebt daarvoor alleen 2 eetlepels fijngemalen havermout en een beetje warm water voor nodig. Een ander gezichtsmasker is ‘de 1 eetlepel honing & 1 eetlepel yoghurt masker’. Een andere eenvoudige masker is gewoon pure aloë. Laat je gezichtsmasker maximaal een kwartiertje intrekken en spoel daarna af (en masseer tegelijkertijd je gezicht). Na het wassen van je gezicht, smeer je je gezicht weer in met je eigen dagcrème.

Aloë is ook fijn voor je huid als die verbrand is. Het is een natuurlijke aftersun. Als je het in de koelkast bewaart, werkt het extra verkoelend wanneer je het aanbrengt. 

6. Wimpers en wenkbrauwen

Castor Olie werkt perfect om je haargroei te stimuleren en je haren sterker te maken. In de avond breng je een klein beetje castorolie als een mascara aan op je wimpers. Ook je wenkbrauwen kun je een beurt geven. Gebruik een schoon mascaraborsteltje of wattenstaafje.

7. Rozemijn voor glanzende haren en haargroei

Wil je je haar ook een boost geven? Kook dan rozemarijn in water, laat het intrekken en goed afkoelen. Gebruik dit als haar conditioner. 

8. DIY Body Scrub & Olie 

Laat je hele lichaam genieten van je DIY spa door het te scrubben met je zelfgemaakte body scrub: grove zeezout (of suiker) met plantaardige olie zoals amandelolie en een paar druppels etherische olie. Bewaar dit in een glazen pot. Daarna masseer je je lijf (of laat je dat doen) met amandelolie met een paar druppels lavendelolie voor een ontspannend effect. 

9. Sprankelende ogen

Vergeet je ogen niet door ze te verwennen door thee te zetten. Uuuh, let op! Doe wat heet water in een kopje met wat munt of kamille (theezakjes) erin. Laat het trekken voor ongeveer 5 minuten. En nu: de theezakjes eruit en de wattenschijfjes erin. Wanneer het handwarm is, haal je die schijfjes eruit en knijp je het overtollige water eruit. Je kunt eventueel eerst een komkommerschijfje op elk oog doen en daarna een wattenschijfje. Oogjes dicht voor maximaal 15 minuten. Ontspan!

Ik heb zelf herbruikbare wattenschijfjes gekocht, maar je kunt die uiteraard ook zelf maken. 

10. DIY Parfum

Zelf “parfum” maken, heb ik nog niet geprobeerd, maar het staat zeker op mijn to do lijstje. Als ik het goed begrijp is het simpelweg een paar (10 tot 15) druppels etherische olie toevoegen aan een basisolie zoals amandelolie (10 ml). Bewaar dit in een roller flesje of een donker glazen flesje. Breng de parfum aan op polsen, achter je oren en wat op je hals. Volgens mij voel ik me daarna wel een Egyptische prinses of Nubische koningin. Helaas moet je voordat je het echt gaat gebruiken, eerst een paar weken bewaren, zodat de etherische olie goed in de basisolie trekt. Geduld dus.

Inmiddels heb ik veel make-up weggegooid, maar wat heb ik toch een moeite om 2 nagellakflesjes in de prullenbak te doen. Ik ben verliefd op de kleuren (Playing Koi van Essie en Like a Jewel van Anny). Overigens houd ik van een ‘nude’ kleur. Helaas heb ik nog geen schadelijke chemische vrije of 100 % natuurlijke nagellak gevonden. In ieder geval niet in mijn budget! Er is wel steeds meer informatie over nagellak merken die vegan of minder schadelijk zijn. Ik ben nog niet helemaal overtuigd. Mocht je wat tips hebben, dan hoor ik het uiteraard graag. Kijk ook even zelf op websites zoals Douglas. Je kunt dan filteren waar je nagellak aan moet voldoen (bijvoorbeeld vrij van: parabenen, ammoniak, conserveringsmiddelen etc.) Ook wil ik weer een nieuwe zwarte oogpotlood, maar deze keer schrijf ik wel de datum op, zodat ik weet wanneer die weg moet.

Verschil natuurlijke (organische) en biologische make-up

Als je natuurlijke of “organic” make-up ziet staat, denk je misschien meteen ook een biologische cosmetica. Hoewel beide termen suggereren dat de ingrediënten uit de natuur komen, zit er een belangrijk verschil in de herkomst en verwerking ervan. Natuurlijke “organic” make-up bevat ingrediënten die van natuurlijke oorsprong zijn, zoals plantenextracten en mineralen. Dit betekent niet dat ze per se biologisch geteeld zijn. Biologische make-up gaat een stap verder: de ingrediënten zijn niet alleen natuurlijk, maar komen ook van gecontroleerde biologische landbouw. Dit betekent dat ze geteeld zijn zonder synthetische pesticiden, kunstmest en genetische modificatie. Lees ook artikelen hierover op OneWorld.nl, Nederlandse Cosmetica Vereniging en EcoGoodies.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.