Het maakt niet uit wat voor woning je hebt. Elk huis of appartement kan te maken hebben met een te hoge luchtvochtigheid. In de winter zal je vaak met dit soort vochtproblemen te maken hebben. Het is dan kouder, ook in huis als je bijvoorbeeld niet constant de verwarming aan hebt. Overmatige vochtigheid zorgt bijvoorbeeld voor schimmelgroei en muffe geuren. Het is niet fijn om in een huis te zijn dat niet fris ruikt. Ook zijn beschimmelde muren niet goed voor je gezondheid. Gelukkig bestaan er goedkope oplossingen voor dit bekend probleem.
Hoe weet je of de luchtvochtigheid in huis goed is?
Misschien ben je nog niet helemaal zeker of je te maken hebt met een te hoge luchtvochtigheid. Hier zijn wat kenmerken: druppels water oftewel condensatie op de binnenkant van de ramen en spiegels in huis, een constante muffe geur, klamme kleding en beddengoed in de slaapkamers, elektronische apparaten met problemen omdat er vocht in de elektronica trekt, het hout in huis trekt krom, moeite met ademhalen of verergering van allergieën en schimmelgroei zoals zwarte plekken in hoeken, op muren en plafonds.
De washandjes test
Heb je nog van die hydrofiele washandjes van toen je kindje nog een baby was? Vul die met ongekookte rijst en wat zout of bakpoeder. Knoop die washand met een touwtje dicht en plaats die bijvoorbeeld in de slaapkamer. Je kunt ook een druppel essentiële olie op het washandje doen. Dit washandje neemt vocht op en neutraliseert vieze geuren. Is het washandje binnen de kortste keren nat of supervochtig? Dan weet je dat je dus met zwaarder geschut moet komen om het vochtprobleem tegen te gaan.
Weet het zeker met een hygrometer
Wat ook handig is om een hygrometer aan te schaffen. Zo weet je wat de precieze temperatuur in de slaapkamer is en hoe hoog de relatieve luchtvochtigheid is. De luchtvochtigheid moet tussen 40 en 60 procent zijn. Veel hoger dan 60 procent luchtvochtigheid is in principe niet goed. Sommigen raden aan om in elke kamer zo een hygrometer te plaatsen, maar dat hoeft. Je kunt om de zoveel tijd de hygrometer verplaatsen. Een hygrometer hoeft niet duur te zijn; kijk eens bij de Lidl of Bol.com.
Hier vind je de budgetvriendelijke tips om het hoge vochtprobleem in je huis aan te pakken.
Ventileren (1)
Het is belangrijk om je huis te ventileren. Zorg ervoor dat het vocht in je huis zich niet ‘opstapelt’. Al het vocht dat je huis inkomt, moet er ook uit kunnen. Een luchtafvoer is dus essentieel. Doe vaker je ramen open. Laat de frisse lucht weer naar binnen. Doe dit vooral na het koken en douchen. Bij deze activiteiten komt er veel water vrij in de ruimte. Zorg ervoor dat je afzuigventilators het ook doen. Heb je onwijs last van luchtvochtigheid? Laat je ramen de hele tijd op een kiertje open. Veel mensen willen in de winter alles potdicht hebben, maar de lucht moet eruit! En, je huis wordt sneller warmer met geventileerde lucht in huis.
Vochtvreters (2)
Vochtvreters absorberen het overtollige vocht uit de lucht. Als je een te hoge luchtvochtigheid hebt, zijn vochtvreters je nieuwe beste vrienden. Plaats de vochtvreters in elke ruimte waar je een te hoge luchtvochtigheid hebt. Vochtvreters zijn relatief goedkoop. Je kunt de vochtvreter plastic bakken kopen met de bijbehorende navullingen. Wil je elke euro besparen? Dan moet je zelf de vochtvreter bakken maken, bijvoorbeeld van grote plastic flessen. De vullingen bestaan nagenoeg uit zout. Om echt een krachtige en snelle werking te hebben, zal je meer nodig hebben dan gewoon zeezout of zout voor de vaatwasser. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om de navullingen kopen.
Luchtontvochtigers
Heb je meer budget, dan kun je voor een luchtontvochtiger gaan. Het is belangrijk om voor zowel de vochtvreters als de lucht ontvochtigers te weten wat de oppervlakte is van de kamer waar de bak of het apparaat staat. Als je een te kleine (qua capaciteit) luchtontvochtiger koopt, heeft dat nauwelijks effect op een grote ruimte. Dat is dan zonde van je geld. Let ook op hoeveel water een luchtontvochtiger opvangt en bij welke temperaturen het apparaat het beste werkt.
Oh ja, leeg de bakken van de vochtvreter regelmatig. Je wil zo min mogelijk vocht in huis hebben. Wat ook handig is, is om wat kommetjes met bakpoeder in huis te hebben. Zet deze kommetjes neer op plekken zoals in kasten of in de hoeken van de kamers. Bakpoeder absorbeert vocht en helpt vieze geurtjes te neutraliseren. Je kunt hieraan ook een druppel essentiële olie toevoegen voor een extra aangename geur.
Weg met ’t water (3)
Ja, zo min als mogelijk vocht in huis. Dus je moet ook met de lekkende kranen, open bakken met water, dak problemen aan de slag. Zorg ervoor dat vocht in huis is. Misschien moet je na het douchen niet alleen een raampje openzetten… Misschien moet je wel de muren afnemen met een handdoek. En, een vaas met echte bloemen – en water – staat natuurlijk leuk in de woonkamer. Toch kun je dit liever niet doen als je een te hoge vochtgehalte hebt. Dit geldt ook voor planten in huis. Sommige kamerplanten zorgen namelijk voor vocht en juist daar heb je nu al te veel van. Onderzoek naar de verdere mogelijkheden in je huis. Hang je bijvoorbeeld de was in huis? Probeer die zoveel mogelijk buiten te drogen, zodat het vocht niet je huis binnenkomt.
Ah nee! Schimmel in huis
Voorkom schimmel in huis door deze tips toe te passen. Ben je bijvoorbeeld iets te laat met het toepassen van de tips en zie je al wat schimmel? Niet getreurd. Door chloor te gebruiken, kun je de schimmel als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Chloor is wel heftig spul. Gebruik bijvoorbeeld handschoenen en een mondkapje als je veel daarvan nodig hebt. En natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Pas daarom de tips toe. En… “Laat de temperatuur in ieder geval niet onder de 15 graden komen, raadt het RIVM aan.” Bron: Zo houd je thuis de luchtvochtigheid op peil deze winter, Radar. Schimmels vinden het namelijk wel lekker… als het koud is.
Waar zet je het beste een vochtvreter neer?
Zet de vochtvreter in de buurt van de ramen en deuren. In de badkamer kun je een vochtvreter bij de douche, badkuip of wasmachine plaatsen. Dit helpt om vocht uit de lucht in die specifieke ruimte te absorberen. Verstopt de vochtvreter niet, zet het op een plaats waar de lucht goed circuleert. Plaats de vochtvreter waar het vocht zich normaliter ophoopt, zoals condens bij het raam. De vochtvreter kan daar op de grond of op het vensterbank. Zorg dat je vochtvreter ook qua capaciteit past bij het aantal m3 van de ruimte. Koop een grotere vochtveter of een aantal kleine vochtvreters voor een grotere ruimte. Controleer geregeld of de vochtveter vol is en gooi het water erin weg. Zo voorkom je watervlekken op de vloer.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.
[…] voor je kinderen. Vloerkleden zijn ook fijn voor de kinderen om op te spelen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis ook op orde […]
[…] Lees ook de blog ‘Vochtproblemen in huis? 3 budgetvriendelijke tips tegen een te hoge luchtvochtigheid‘. […]