financiele opvoeding van kinderen cursus over geld bij nibud gratis training

Ik heb onlangs een gratis cursus gevolgd van het Nibud. Wat is het Nibud? Het Nibud is een onafhankelijk informatiecentrum op het gebied van geld en je huishouden. Nibud staat voor Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Via de Academie van Nibud kun je gratis meedoen aan een cursus over de financiële opvoeding van je kinderen. Je kan je inschrijven, maar ook als gast kun je deze cursus volgen. Hieronder lees je wat ik van de cursus vond en hoe het mij aan het denken heeft gezet.

Ik krijg nóóóóit wat!

In de cursus ‘Ik krijg nóóóóit wat!‘ worden vier thema’s behandeld: (1) zak- en kleedgeld, (2) sparen, (3) keuzes maken en (4) veiligheid. Je kan ook de leeftijdscategorie van je kinderen kiezen. De leeftijdsgroepen zijn: 6 tot en met 8 jaar, 9 tot en met 11 jaar, 12 tot en met 14 jaar en 15 tot en met 17 jaar. Op mamabudget.nl probeer ik financiële informatie te geven die relevant is voor mama’s met kinderen tot en met 18 jaar. Ook doe ik mijn best om objectief te zijn. Ik heb gemerkt dat we in ontspannen sfeer meer van elkaar leren door persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Ik ben ook altijd geïnteresseerd in hoe anderen hun financiën aanpakken. Je hoeft het niet een-op-een te kopiëren, maar je kunt er wel van leren.

Lees ook Minimalistisch leven met kinderen

Eigen financiële opvoeding

Als het over financiële opvoeding gaat, heb ik alleen ervaring met de eerste groep, namelijk van 6 tot en met 8 jaar. Ik heb uiteraard deze variant van de cursus gekozen. De cursus is helder en duurt zeker niet lang. De mini-cursus heeft me wel aan het denken gezet. Wij hebben bijvoorbeeld vooralsnog geen regels over zakgeld. We hebben wel een ongeschreven regel dat er geen snoep wordt gekocht met het zakgeld. Door de vele verjaardagsfeestjes van anderen hebben we thuis (helaas) heel veel snoep. Er wordt standaard een zak snoep meegegeven als traktatie na een feestje.

De verleiding om iets te kopen is voor mijn kinderen niet zo groot, want we winkelen niet wekelijks met de kids. Dat scheelt. Tot nu toe wordt er speelgoed gekocht met het zakgeld. Ze mogen hun wensen qua kleding doorgeven en ik probeer daar zeker rekening mee te houden. Ze hoeven geen kleren te kopen en krijgen ook geen kleedgeld (daar zijn ze nog te jong voor). Als ze iets zouden zien wat ze leuk vinden, bijvoorbeeld een T-shirt, terwijl de nieuwe kleding voor het seizoen al gekocht is, dan mogen ze het zelf betalen. Zo sta ik er vooralsnog in.

Zakgeld in Nederland

Verder bestaat er ook zoiets als een landelijk gemiddelde van zakgeld dat kinderen in Nederland krijgen. Aan de ene kant is het goed om te weten hoeveel je als ouder(s) zou kunnen geven. Aan de andere kant moet je ook rekeninghouden met wat je zelf als ouder(s) wil en kan geven. Kun je consequent zakgeld geven of geef je wanneer je er zin in hebt of wanneer het je uitkomt? Tegenwoordig betalen we met z’n allen veel digitaal of met onze pinpas. Doordat we minder contant betalen, hebben we ook minder fysiek geld in onze portemonnee om zakgeld te geven. Op deze leeftijd is het goed dat ze gewoon geld (muntgeld, briefgeld) krijgen. Dit zorgt wel dat je als ouder ook genoeg kleingeld in huis moet hebben.

Lees ook De voordelen en valkuilen van minimaliseren door gezinnen

Zakgeld, klusjes en sparen

Mijn kinderen krijgen sowieso zakgeld. Ongeacht of ze meehelpen in het huishouden of niet. Het is ook geen middel om ze te straffen. Oké, ik geef toe dat ze soms een bonuskrijgen als ze meer doen in hun vrije tijd. Ik kies ervoor om zo mijn waardering uit te spreken. Dat is niet per se vanzelfsprekend om iets extra’s te geven. Ik vind het wel vanzelfsprekend dat ze meehelpen thuis. Ze mogen initiatief tonen (zelf hulp aanbieden) of helpen wanneer ik het vraag. Als de kids klieren of zich vervelen is het sowieso wel handig om ‘things to do’ te hebben.

De kinderen hebben nog geen concrete spaardoelen. Dat is iets om aan te werken voor de komende periode. Ik zou een spaarschema kunnen maken, maar dan is het belangrijk om eerst hun spaardoel helder te hebben. Hier gaan we mee aan de slag.

Kindermarketing

In de cursus wordt het begrip ‘kindermarketing’ genoemd. Kindermarketing is kortgezegd reclame en promotie van artikelen gericht op kinderen. Het resultaat is dat kinderen zeuren dat ze iets willen, omdat er bijvoorbeeld een Disney figuur opstaat. Ouders kunnen het gezeur niet aan en kopen het product maar toch. Ze betalen veel meer dan als ze een vergelijkbaar product zouden kopen – zonder bekend figuur erop. Ik heb het dan over een product van dezelfde kwaliteit.

Onlangs merkte ik ook een andere manier van kindermarketing. Mijn oudste kreeg een presentatie van een medewerker van Coca Cola. Kinderen mogen van de school merchandise meekrijgen zonder het logo van het bedrijf. Hij kreeg een rode pet met witte letters. Mijn zoon was onder de indruk van al het goede werk dat dit bedrijf deed. Het leek wel even als hij het over een goede doelen organisatie had. Ik moest mijn kind dan ook duidelijk maken dat dat wel het minste is wat zo een miljarden of biljoenen bedrijf kan doen. Ook deze vorm van kindermarketing moeten we goed in de gaten houden.

Cursus geeft handvatten

Ten slotte kan ik wel zeggen dat ik ouders of opvoeders aanraad om deze cursus te volgen. Het is kort, helder en gratis. Je wordt aan het denken gezet. Het geeft je handvatten om het gesprek aan te gaan met je partner en kind(eren). Wil je ook laten weten wat je geleerd hebt van deze cursus? Ik ben zelf vooral benieuwd naar de meningen van ouders met kinderen in de andere / oudere leeftijdsgroepen. Stuur me een berichtje met je bevindingen.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.