Jonge vrouw zit achter pc en leest Deze week must read over innoveren, investeren, budget, bedrijf, begroting, boekhouding, financiële administratie beleggen

Beleg je al? Als je reeds serieus aan het beleggen bent, dan is dit misschien niet de blog voor jou. In deze blog vind je namelijk informatie voor beginnende beleggers. Vroeger werd je op het hart gedrukt om te sparen, maar dat is de laatste jaren steeds minder interessant geworden. Mensen willen meer weten over beleggen. Het is niet zo dat je geen spaargeld moet hebben. Dat is niet de boodschap. Het is belangrijk om een noodfonds of buffer te hebben: geld dat je meteen kunt gebruiken als je toevallig meer nodig hebt in de maand. Die onverwachte kosten moeten vaak heel gauw worden betaald. Een noodfonds is noodzakelijk. En dat noodfonds krijg en behoud je door te sparen.

Sparen én beleggen

Een veelgestelde vraag is: hoeveel spaargeld heb ik nodig? Nou, hoeveel geld heb je nodig als je bijvoorbeeld een maand of twee geen salaris zou ontvangen? Of misschien wel drie maanden? Of een halfjaar? De meeste banken geven geen hoge spaarrente, maar een beetje rente voor je spaarbuffer is beter dan niets. En toch is het mooi als je meer uit de rest van je spaargeld kunt halen. Dat overig deel van je spaargeld zou je daarom kunnen beleggen. Beleggen is dus een aanvulling van je spaargeld alias noodfonds. Je kunt de financiële NIBUD-BufferBerekenaar gebruiken. Lees ook het NIBUD dossier over beleggen.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen wel meer Nederlandse huishouden gaan beleggen in plaats van sparen. Maar een heleboel doen het toch (nog) niet.

Wat is beleggen?

Beleggen is investeren in de hoop dat je geld op lange termijn veel meer is dan wanneer je ‘gewoon’ zou sparen. Op lange termijn zijn de rentes hoger en stabieler dus over het algemeen kun je spreken van een goed of positief rendement op lange termijn. Je kunt investeren door aandelen in de bedrijven te kopen of in fondsen te beleggen. Je kunt via een bank beleggen maar er zijn ook andere opties zoals professionele beleggers en beleggersfondsen zoals Meesman. Hieronder zie je wat voorbeelden (screen shots) van ING:

Voorbeeld: je legt 1000 euro en je belegt per maand 100 euro voor de komende 10 jaar. Overigens wordt hier niet per se beweerd dat ING de beste plek is om te beleggen. De ING heeft wel een handige tool om berekeningen en schattingen te maken. Maak daar (gratis) gebruik van.

Actieve beleggers

Daarnaast kun je je afvragen wat voor belegger je wil zijn. Wil je een actieve belegger zijn en alles zelf goed in de gaten houden? Als je geen professionele belegger bent, is dat hoogstwaarschijnlijk niet te doen. Je bent constant bezig met het bijhouden van de stijgingen, dalingen en koersen. Tot in detail moet je bijhouden hoe deze beleggerswereld werkt. En de ervaring leert dat je ook de politiek op internationaal op de voet moet volgen om eventuele effecten in kaart te kunnen brengen.

Passieve inkomsten

Als het je ambitie is om een actieve belegger te zijn, moet je dat zeker doen. Maar de meeste van ons zijn op zoek naar passieve inkomsten. Op deze website is wel vaker geschreven over verschillende passieve inkomsten: affiliatie, bloggen etc. De rente op beleggen is de meest passieve manier om extra geld te ontvangen. “Laat het geld voor je werken” hoor je wellicht vaak. Beleggen is daarvan misschien wel de beste manier.

Passief beleggen = indexbeleggen

Het mooie aan passief beleggen of indexbeleggen over een lange termijn, is dat je een stijgende lijn ziet van de financiële groei van je beleggingen. Je krijgt rente op rente, want het is net als sparen waarbij je wel een hogere rente krijgt. Je maandelijkse inzet, plus rent en daar weer rente overheen zorgt ervoor dat je geld sneller groeit. Als je een passieve belegger wordt, dan is het belangrijk dat je dus kiest voor een partij die je vertrouwt. Een partij die de taal gebruikt die jij snapt (en uiteraard ook door de overheid goedgekeurd om dit soort financiële zaken als dienst aan te bieden).

Waarom wil je beleggen?

Natuurlijk is het belangrijk om het doel voor het beleggen helder te hebben. Wil je sparen voor je pensioen of voor een extra buffer met een goed rendement? Er zit een belangrijk verschil tussen deze twee vormen van beleggen. Samengevat komt het erop neer dat je meer belastingvoordeel krijgt bij pensioenbeleggen maar niet elk moment aan je geld kunt komen. Bij ‘gewoon’ beleggen heb je minder belastingvoordeel maar je hoeft je geld niet tot aan je pensioen vast te leggen. Je kunt dan ook beleggen voor de aankoop van je huis of voor een wereldreis met je gezin over bijvoorbeeld 10 jaar. Je hoeft dus niet te wachten op je pensioen om dat geld te gebruiken.

Lees ook: Financiële planning: 9 belangrijke life events

Kosten en voorwaarden

Als je een professionele belegger of beleggingsfonds zoekt, ga ook na hoeveel administratiekosten, commissiekosten etc. zijn wanneer je eerder je geld op je eigen bankrekening wil hebben. Onderzoek welke (transactie)kosten je moet betalen, ga actief op zoek naar de addertjes onder het gras in deze financiële organisatie. De voorwaarden om te kunnen beleggen verschillen overigens ook per organisatie. Soms kun je alleen beginnen met maandelijks beleggen als je eerst een minimum startbedrag stort, bijvoorbeeld eerst 1000 euro. En soms is een startbedrag geen vereiste, maar wel dat je per maand 100 euro overmaakt. En soms hoef je niets meer te doen als je alleen 10.000 euro aan het begin stort.

Kijk ook naar het aanbod van het beleggersfonds, ga na hoe groot de mogelijkheden om beleggingen te spreiden zijn. Kun je bijvoorbeeld investeren in nationale projecten of alleen wereldwijde projecten en bedrijven?

Helemaal gratis

Ben je nog niet klaar om in te stappen in de beleggerswereld? Begin dan super klein, goedkoop, makkelijk maar evengoed veilig. Download de financiële app Woolsocks, tot een bedrag van 2500 euro beleg je helemaal gratis! En de inleg is al vanaf 1 euro.

Stappenplan beginnen met beleggen

Kortom, als je wil beleggen zijn de volgende stappen belangrijk:

  • Heb je al noodfonds, spaargeld of buffer, bijvoorbeeld je loon of salaris voor 3 maanden? Ja / Nee

Zo nee, spaar dan even door. Zo ja, dan kun je verder met starten met beleggen. Of begin met Woolsocks.

  • Hoeveel kun je per maand missen om te beleggen? Is dat bijvoorbeeld rond de 100 euro? Ja / Nee

Zo ja, dan kun je bijvoorbeeld beleggen bij je eigen bank of bij Meesman. Zo nee, misschien moet je nog even doorsparen voordat je gaat beleggen of zoek een andere manier van investeren en beleggen, bijvoorbeeld bij Lendahand. Of ga met Woolsocks aan de slag!

  • Wil je beleggen voor je oude dag of voor een extra buffer in de toekomst, nog voor je pensioengerechtigde leeftijd?

Het is belangrijk om na te denken over het doel van je beleggingen. Het doel heeft namelijk impact om de financiële voordelen je bijvoorbeeld kunt krijgen (bij de Belastingdienst).

  • Wil je zelf actief of passief beleggen? Ja / Nee

Zo ja, veel succes. Zo nee, laat je geld beleggen door een andere partij (een professionele belegger of beleggersfonds), maar laat je wel blijvend informeren. Lees je in, voor welke fondsen zoals aandelen en onroerend goed en obligaties wordt je geld gebruikt.

  • Wil je duurzaam beleggen? Ja / Nee

Ook duurzaamheid is een steeds belangrijk wordende pijler. Als dit belangrijk is voor je, kijk naar de professionele belegger diens waarden, visie en missie. Kijk ook naar de lijst van fondsen.

  • Wil je (ook) voor je kinderen beleggen? Ja / Nee

Mocht je besluiten bij Meesman te beleggen, graag deze code gebruiken: H50H29. Ik kan zo een gratis boek over beleggen ontvangen, lezen en een recensie voor jullie schrijven.

De risico’s van beleggen

Beleggen is niet zonder risico. De waarde van je beleggingen kan zowel stijgen als dalen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van dit risico en om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen op de korte termijn.

Woordenlijst beleggen

Nu volgen de 12 belangrijkste woorden voor beginners in de beleggerswereld. Deze woordenlijstje is uitgedraaid door ChatGPT:

  1. Aandelen: een klein stukje eigendom in een bedrijf. Als het bedrijf groeit, kan de waarde van je aandeel stijgen.
  2. Obligaties: een lening die je geeft aan een bedrijf of overheid, waarvoor je rente ontvangt. Minder risicovol dan aandelen.
  3. Dividend: een deel van de winst dat een bedrijf uitkeert aan aandeelhouders. Niet elk bedrijf geeft dividend.
  4. ETF (Exchange-Traded Fund): een fonds dat meerdere aandelen of obligaties bevat. Het volgt vaak een index, zoals de AEX.
  5. Index: een groep geselecteerde aandelen die samen een bepaald deel van de markt vertegenwoordigen, zoals de AEX of de S&P 500.
  6. Beurs: een markt waar aandelen, obligaties en andere beleggingen worden verhandeld, zoals de Amsterdamse beurs.
  7. Portefeuille: alle beleggingen die je bezit. Een goede spreiding in je portefeuille kan risico’s verminderen.
  8. Rendement: het resultaat van een belegging. Dit kan winst of verlies zijn en wordt vaak in percentages weergegeven.
  9. Samengestelde rente: ente rdie wordt berekend over eerdere renteopbrengsten. Zo groeit je vermogen sneller over de lange termijn.
  10. Risicospreiding: het verdelen van beleggingen over verschillende soorten investeringen om risico’s te verkleinen.
  11. Beleggingsfonds: een fonds dat geld van meerdere beleggers samenvoegt om te investeren in aandelen, obligaties, of andere activa. Beheerd door een fondsbeheerder.
  12. Koers: de prijs van een aandeel of andere belegging op een bepaald moment. De koers kan stijgen of dalen door vraag en aanbod.

Lees ook: Huishoudens verkochten eind 2023 historisch veel beleggingen (bron: DNB) en Data-onderzoek AFM: veel NL huishoudens hebben financiële ruimte om te beleggen (bron: NVB).

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.