alleenstaande moeder single met twee kinderen

November en december zijn de maanden om na te gaan of je huidige zorgverzekering nog past bij jou en je gezin. Vanaf 1 januari gaat je nieuwe zorgverzekering in als je besluit over te stappen. Misschien kun je het beste blijven bij de zorgverzekering waar je nu bent, maar…. wat als je nou veel goedkoper uit bent wanneer je overstapt? Of dat je een betere dekking hebt als je naar een andere zorgverzekering overstapt?

Oh ja, met dekking van de zorgverzekering wordt bedoeld: de zorgkosten die worden vergoed door de zorgverzekeraar, denk hierbij aan de kosten voor de huisarts, het ziekenhuis of apotheek.

Verloskundige zorg

In deze blog vind je tips om de juiste keuze te maken voor de beste zorgverzekering. Ben je nog geen mama, maar wil je wel zwanger worden of bevallen in 2025? Zou het kunnen dat jullie in 2025 ouders worden? Het is belangrijk om nu al na te gaan wat de kosten en vergoedingen en eigen bijdragen zijn voor de zwangerschaps- en geboortezorg oftewel verloskundige zorg. Kortom, heb je een sterke kinderwens dan moet je dus ook nadenken over kosten zoals kraamzorg. Let op, bij een gezinsuitbreiding meld je je baby binnen 4 maanden aan bij de zorgverzekeraar, zodat diens zorgkosten ook vergoed worden.

Tip: Schrijf op wat je nodig hebt in 2025 en gebruik dat als een checklist om te kijken in hoeverre je de juiste zorgverzekering hebt (gevonden).

Kinderen (aanvullend) meeverzekeren

Zoals je misschien weet, hoef je voor kinderen tot 18 jaar geen basiszorgverzekering te betalen. Er wordt altijd gezegd dat kinderen gratis een zorgverzekering krijgen. Dat klopt, maar let op, kinderen zijn gratis meeverzekerd. Ze vallen onder de dekking van de polis van de ouder bij wie ze meeverzekerd zijn. Een uitgebreide dekking door een aanvullende zorgverzekering is niet alleen handig voor de ouders maar ook voor de kinderen. Check of je de kids ook gratis zijn meeverzekerd bij de aanvullende kosten.

Restitutie of natura?

Wil je voor volledige vrijheid gaan, bijvoorbeeld dat je altijd zelf je zorgverlener kiest? Dan moet je gaan voor een restitutiepolis. De kosten worden dan volledig vergoed. Bij een naturapolis is dat niet het geval. Je kunt dan alleen kiezen uit een lijst van zorgverleners die al een contract hebben met jouw zorgverzekeraar.

Het beste is om van tevoren te kijken welke zorgverleners en zorgorganisaties in jouw buurt al een contract hebben gesloten met jouw potentiële zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars zoals A.S.R. hebben hun eigen Zorgzoeker. Maak daar gebruik van. Bij FBTO Zorgverzekering kun je snel je premie berekenen. Ook belangrijk.

Mocht je gaan voor zo een naturepolis en je besluit om toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan moet je het verschil zelf betalen. Met het verschil wordt bedoeld, de extra kosten die niet worden vergoed, omdat de zorgverlener geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Budget zorgverzekering

Let op, kies geen een budgetpolis om uiteindelijk duurder uit te zijn. Daarmee wordt niet gezegd dat je altijd voor de duurdere opties moet gaan. Goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn als je je goed voorbereidt. Ga daarom na wat je denkt nodig te hebben. Je kunt zelfs daarover in gesprek met een zorgverlener gaan. Vraag het gewoon. Heb je een prima gebit, misschien is het helemaal niet nodig om een tandartsverzekering af te sluiten. Niet iedereen heeft zo een aanvullende zorgverzekering nodig.

Wist je trouwens dat je niet de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar hoeft af te sluiten. Misschien vind je ergens anders een super deal door een eventuele collectiviteitskorting die geldt op de aanvullende zorgverzekeringen.

Reizen, vakantie in het buitenland

Ga je reizen in 2025? Ga na wat je zorgverzekering te bieden heeft wanneer je in het buitenland bent en ziek wordt. Wat voor extra service kun je verwachten wanneer je juist heel kwetsbaar bent?

Normen en waarden

Heb je een bepaalde geloofsovertuiging of ideologie en wil je dat graag terugzien in je zorgverzekeraar, kies dan een zorgverzekeraar met een duidelijke visie en missie. Denk aan een christelijke zorgverzekeraar of een verzekeraar die zich richten op duurzaamheid.

Maak voor jezelf die checklist want hierdoor wordt het makkelijker om een top drie van zorgverzekeraars maken. Daarna kun je zoeken naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. Is het belangrijkste doel om alleen te besparen? Dan kun je sowieso voor de goedkoopste optie gaan. Verwacht je weinig tot geen zorgkosten, dan kun je je eigen risico verhogen om zo de maandelijkse premie te verlagen. Daag jezelf uit om de besparing te sparen en niet uit te geven. Heb je toch onverwachte kosten dan kun je die betalen uit je eigen buffer.

Gebruik een vergelijkingswebsite zoals United Costumer Zorgverzekering om je top drie te maken van zorgverzekeraars. Bekijk ook de websites van de zorgverzekeraars afzonderlijk. Staar je niet blind op tijdelijke kortingen of wat je extra krijgt. Bekijk hoe het jaar 2025 er financieel uitgaat zien als het gaat om medische kosten en je maandelijkse zorgverzekeringskosten. Wist je dat je korting kunt krijgen op je zorgverzekeringspremie als je per halfjaar of jaar betaald? Er zijn genoeg zorgverzekeraars die dat aanbieden.

Neem de tijd om te vergelijken, wie weet is het eindelijk tijd om over te stappen omdat je een goede prijs kwaliteit zorgverzekering hebt gevonden. Doe eens zelf onderzoek op www.overstappen.nl. Vind daar de beste zorgverzekering voor jou en jouw gezin in 2025.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.