Naomi Rustenberg over geld, studieschuld, loonkloof verschil in salaris, schulden, lenen

Ik leen liever geld uit dan dat ik geld moet lenen. Want, lenen staat toch gelijk aan het hebben van schulden. Ik vermijd liever schulden. Maar goed, ik schat zo in dat de meeste van ons wel schulden hebben: denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. Hypotheekvrij of 100% schuldenvrij leven is nog niet het nieuwe normaal, behalve als je natuurlijk een huis huurt. Als je een hele lage huur hebt en verder niet investeert in het huis, is huren niet verkeerd hè. En sommige mensen hebben liever een hypotheek, omdat het hen zo financiële voordelen oplevert. Daar hebben we het nog een keer over. Nu wil ik het hebben over snel geld lenen.  

Waarom zou je snel geld willen lenen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je snel geld wil lenen. Je wil graag iets kopen, maar je kunt er niet voor sparen. Je hebt helaas geen buffer of spaarpot. Dan bestel je het op afbetaling. Dat is een makkelijke vorm van geld lenen. Het kan ook iets van ‘moeten’ zijn: je moet een (andere) auto kopen, anders kun je niet naar het werk. Maar, je hebt er op dit moment geen geld voor. Geld lenen is dan een uitkomst. Door een lening af te sluiten, is er meteen geld beschikbaar. Het nadeel van geld lenen is dat het weer extra centen kost. Op korte termijn geld lenen staat vaak gelijk aan een hoge rente betalen over het geleende bedrag. Gratis geld bestaat in principe niet.

Het wordt je makkelijk gemaakt om eenvoudig en snel iets (online) op afbetaling te kopen. Dat maakt het dus alleen maar verleidelijker om in een spiraal van schulden terecht te komen. Vroeger was het zelfs mogelijk dat je bijvoorbeeld van je hypotheek alleen de rente betaalde maar verder niet echt iets afloste van het geleend bedrag. De regels zijn inmiddels strenger geworden om zo te voorkomen dat mensen snel (serieuze) geldproblemen krijgen.

BKR-registratie

Het is belangrijk om na te gaan in hoeverre een lening geregistreerd wordt als BKR-registratie. Op de BKR website kun je checken wat er wordt geregistreerd: zie soorten krediet registratie. Een BKR-registratie kan invloed hebben op leningen in de toekomst (zoals het aanvragen van een hypotheek voor je huis). Voordat je een lening afsluit, lees daarom eerst de kleine lettertjes. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je niet (op tijd) afbetaalt? Wees ook realistisch, kun je de lening wel afbetalen met de geldende voorwaarden? Een lening op zichzelf is al een schuld. Het niet afbetalen brengt alleen maar nog meer schulden en schuldeisers. Je wil geen incassobureau of deurwaarde bij jou thuis.

Alleen op de wereld

Snel geld lenen bij een bedrijf zorgt ook voor anonimiteit. Niemand hoeft te weten dat je geldproblemen hebt of dat het minder gaat of wat je plannen zijn. Je hoeft het ‘money’ gesprek niet aan te gaan met je familie of beste vrienden. Door de hoge rente van de kredietverstrekkers betaal je dus een hoge prijs voor die anonimiteit. Genoeg mensen kiezen daarvoor, omdat ze geen netwerk denken te hebben. Of geen geld durven te vragen aan hun vrienden en familie. Ook dat kan allerlei oorzaken hebben. We voelen ons te trots om hulp te vragen. Of we schamen ons juist voor gemaakte fouten of dromen die onmogelijk lijken. Maar… je bent niet alleen op de wereld.

Geld lenen bij familie en vrienden

De goedkoopste lening is doorgaans door geld aan je familie en beste vrienden te vragen. Het is wel confronterend. Heb je het geldbedrag echt nu nodig? Kun je er echt niet voor sparen? Is de noodzaak op dit moment zo groot? Is het onverwachts etc.? Hoe kun je ze snel terugbetalen?

Je hoeft vrienden en familie geen rente te betalen (of een hele lage rente). Neem de regels die vanuit de overheid, m.n. de Belastingdienst door. Die gaan vaak over de hoogte van het bedrag en de mogelijke rente. Houd de band met je vrienden en familie goed door afspraken te maken. Ook al vindt het lenen van geld in privésfeer plaats, wees zelf wel zoveel mogelijk professioneel.

Geld uitlenen: familie en vrienden

Word je zelf benaderd met de vraag om geld uit te lenen? Dit kan een lastige kwestie zijn die jij alleen kunt beoordelen aan de hand van de informatie die je van die persoon hebt. Is de persoon verslaafd, heeft die vaker geldproblemen, is die normaal betrouwbaar, is er onverwachts iets gebeurd etc.? De eerste regel is sowieso dat je geen geld uitleent dat je niet hebt. “Als ik jou geld leen, kom ik zelf in de financiële problemen, dus helaas.” Als je nog graag wil meedenken of helpen, kun je vragen of er ook andere manieren zijn om te helpen. Misschien kun je samen boodschappen halen?

Leen geld uit dat je kunt missen of dat je ook weg zou kunnen geven. Je hebt geen 100 procent garantie dat je je geld (meteen) terugkrijgt. Ook moet je voor jezelf nagaan bij welk bedrag je je prettig voelt. Loopt je neefje altijd met het duurste rond dan vind je het misschien moeilijker om geld uit te lenen. Of ben je bang dat je nichtje het geld verkeerd besteedt? Als je een persoon niet vertrouwt met je geld, dan moet je het niet geven. Je kunt je ook afvragen wat je prettig vindt om te geven ZONDER alles te willen weten. Wat zou je iemand bijvoorbeeld geven voor zijn verjaardag?

Snel geld uitlenen aan een startend bedrijf

Wil je je familie of vriend geld lenen om een bedrijf op te zetten? Je kunt het geld uitlenen als aanmoediging én als investering. Dat kan ook via een crowdfunding platform. Wat de reden ook mag zijn om geld uit te lenen, zorg ervoor dat je vastlegt (1) hoeveel geld wordt geleend, (2) hoeveel er wanneer wordt afgelost en (3) of er een rente wordt berekend. Op Nibud kun je gratis en snel informatie vinden om dit goed aan te pakken. Een onderhandse lening kan fijn zijn als beiden zich aan de afspraken houden. Leg daarom de afspraken vast. Zo worden beide partijen beschermd.

De Belastingdienst

We hebben het nog niet over de hoogte van de lening gehad. Bekijk de website van de Belastingdienst om na te gaan welke gevolgen zo’n lening heeft. Je mag per jaar een bepaald bedrag schenken aan een persoon. Boven een bepaald bedrag wordt over het algemeen schenkbelasting aan de Belastingdienst betaalt. Voorkom dat de Belastingdienst de lening ziet als schenking, vooral bij een familiehypotheek. Stel daarom een marktconforme rente in. Bespreek ook met je boekhouder of accountant hoe de rente verder wordt verwerkt in je financiële administratie of boekhouding. Hieronder vind je relevante linkjes naar de Belastingdienst!

Een persoonlijke lening?

Is lenen via familie en vrienden niet mogelijk, dan kun je via internet allerlei kredietverstrekkers vergelijken met hun aanbod. Neem echt alles in de offerte goed door, staar je niet blind op een leuk welkomstcadeau of lage of scherpe rente in het begin. Wat is de looptijd? Wat is het gemiddelde rentepercentage? Hoeveel betaal je aan het einde van de rit? Wat is het totaalbedrag aan te betalen rente? Dat bedrag is doorslaggevend! Is het dus echt een goedkope lening? Heb je zeker weten de beste lening te pakken? Houd er ook rekening mee dat rood staan, het hebben van een creditcard bij je eigen bank etc. ook een vorm van lenen is. Let op, geld lenen kost geld.

Als je snel geld wil én moet lenen, leen liever te weinig dan teveel. Ga na hoe je het verschil op andere renteloze manieren kunt oplossen. Misschien kun je wat (tweedehands) spullen in huis verkopen. Leen dus alleen wat je nodig hebt zodat je niet meer dan nodig hoeft terug te betalen. Dat is echt mijn persoonlijke mening. Anderen zullen je aanmoedigen om liever te veel dan te weinig te lenen. Je hoeft dan niet nog een lening aanvraag in te dienen als je meer geld nodig hebt. Ik zou zeggen “breng jezelf niet in de verleiding om nog meer geld uit te geven”.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.