oud en jon, twee vrouwen praten over hun oude dag - pensioen opbouw

Pensioen. Het lijkt misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar het is dichterbij dan je denkt. En daarom is het slim om je nu al te verdiepen in je pensioen en te starten met (extra) pensioen op te bouwen. Hoe je dat voor elkaar bokst, lees je hier.

Even tussendoor: dit artikel is geschreven door Dionne Knooren van o.a. ondernemenalseenbaas.nl.

Hoe staat je pensioen ervoor? (#1)

Voor je aan de slag kan met het opbouwen van je pensioen, moet je weten hoe je pensioen er op dit moment voor staat. Hoeveel pensioen heb je de afgelopen jaren al opgebouwd? 

Voor mensen in loondienst

Als je in loondienst werkt (of hebt gewerkt), is de kans groot dat je via je werkgever pensioen hebt opgebouwd. Hoeveel pensioen je opgebouwd hebt, hangt af van de secundaire voorwaarden. Gemiddeld bouwt een werkgever in Nederland tussen de 50% en 70% van je pensioen op. De rest moet je zelf opbouwen. Om erachter te komen hoeveel pensioen je tot nu toe opgebouwd hebt, kun je inloggen via mijnpensioenoverzicht.nl.

Voor mensen die werken als zzp’er

Ben je zzp’er? Dan heb je geen werkgever en ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Ben je al begonnen met pensioen opbouwen? Goed zo! Check dan hoeveel geld je tot nu toe in een pensioenproduct hebt opgebouwd. 

Denk na over je pensioendromen (#2)

Goed. Je weet nu als het goed is of en hoeveel pensioen je tot nu toe opgebouwd hebt. De volgende stap is nadenken over jouw ideale pensioen. Dus… welke pensioendromen heb je en wat is het financiële kostenplaatje dat daaraan hangt?

Als je weet wat je doel is, helpt dat je ook te motiveren om geld opzij te zetten voor je pensioen. 

Zoek uit of je jaarruimte hebt (#3)

De Belastingdienst geeft iedereen die zelf pensioen opbouwt een schouderklopje in de vorm van belastingvoordeel. Aardig, nietwaar? 

Iedereen mag elk jaar een bepaald bedrag met belastingvoordeel overmaken naar een pensioenproduct. Dit bedrag is afhankelijk van je inkomen en het gedeelte aan werkgeverspensioen als je in loondienst werkt of je winst als ondernemer. Door de tool van de Belastingdienst in te vullen, kom je erachter of en hoeveel jaarruimte je nog hebt. 

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is de ruimte die je kan gebruiken om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Heb je geld over? Dan is het slim om je jaarruimte en de eventuele niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen jaren te gebruiken om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. 

Kies uit pensioensparen en pensioenbeleggen (#4)

Als je pensioen wil opbouwen met belastingvoordeel, moet je je geld in een speciaal pensioenproduct stoppen: pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Afhankelijk van je situatie (hoe lang je nog hebt tot aan je pensioen) en persoonlijke voorkeur, maak je een keuze: 

  • Pensioensparen is over het algemeen minder risicovol, maar de kans op een hoger rendement is ook lager. 
  • Pensioenbeleggen is over het algemeen risicovoller en de kans op een hoger rendement is hoger. 

Meer leren over het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen? Verdiep je goed in de risico’s (en wees daarvan bewust) en zoek uit wat het beste aansluit bij jouw situatie. 

Wat zijn de belastingvoordelen?

Pensioen opbouwen middels pensioensparen en/of pensioenbeleggen, kent een aantal belastingvoordelen:

  • Je kan het aftrekken van je winst als zzp’er of van je brutosalaris als je in loondienst werkt
  • Je betaalt nu geen belasting, maar pas als je met pensioen bent
  • Het geld dat je in je pensioen stopt, telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing. 

Bouw automatisch pensioen op (#5)

Om te voorkomen dat je vergeet om pensioen op te bouwen, is het slim om – zodra je weet hoeveel jaarruimte je hebt – een automatische incasso in te schakelen, zodat je elke maand bouwt aan je pensioen voor later en voorkomt dat je het vergeet. Zo weet je zeker dat je straks over financiële middelen beschikt. 

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.