snel sparen besparen beleggen financieel buffer en spaargeld - een vrouw houdt het geld vast

Ook handig als je je schulden moet aflossen

Investeren, beleggen, crypto etc. leuk en aardig, maar sparen is nog steeds heel belangrijk. Waarom? Door te sparen bouw je een financiële buffer op, een potje geld dat je achter de hand houdt voor onverwachte kosten. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine, gedoe met je auto, een ziek kind of ontslag. Door een buffer te hebben, hoef je je geen zorgen te maken over hoe je deze kosten gaat betalen. Sparen zorgt dus voor minder (financiële) stress!

Weet je, sparen is niet moeilijk als je slechts deze stappen herhaalt:

Besparen

Geld dat je niet hoeft uit te geven, kun je dus besparen. Probeer zuinig of zuiniger te leven door je uitgeefpatroon aan te passen. Door te minimaliseren met je gezin, kun je op ALLES flink besparen. Om te veranderen moet je eerst weten wat je uitgeeft per dag, week, maand en kwartaal. Je kunt zelf kijken naar je uitgaven per jaar. Welke kosten zijn onnodig? Wat kan goedkoper? Misschien kun je in december wel overstappen naar een budget zorgverzekering!

Spaar dus wat je bespaard hebt. Zet het meteen weg op je spaarrekening (uiteraard die met de beste rente!). Zou je normaal pas in december kerst en sinterklaascadeaus aanschaffen en de hoofdprijs betalen? Koop eerder in het jaar de presentjes. Koop je normaal gesproken elke maand kleding? Doe mee aan een no buy challenge. Zet steeds het geld of je besparing aan de kant. Ga je elke vrijdag borrelen en uiteten? Probeer dat eerst een keer per maand dat te doen. En misschien ga je wel over tot één keer per kwartaal? Of kook voor de groep en rouleer je.

Kortom, door inzicht in je (vaste) uitgaven te hebben, weet je waarop je kunt besparen. Je energierekening kan bijvoorbeeld lager. Check ook elke ruimte in je huis, zoals de keuken en ga na wat je kunt besparen.

Automatisch sparen

Spaar automatisch een bedrag per maand, zodat je er niet naar om hoeft te kijken. Zit je in loondienst? Laat het spaarbedrag meteen na je ontvangen salaris overmaken naar je spaarrekening. Het bedrag moet niet te laag zijn, want zo schiet het sparen niet op. Het bedrag moet ook weer niet te hoog te zijn. Als je iedere keer geld terug moet boeken van je spaarrekening naar je gewone lopende rekening, is dat nogal vermoeiend. Voorkom dat je rood staat, want rood staan is erger dan niet sparen. Je betaalt namelijk rente op de schuld die je opbouwt.

(Bij)verdienen

Je hebt nu al twee manieren gevonden om je kas te spekken: (1) door te minimaliseren en dat geld meteen te sparen en (2) door sowieso een deel van je inkomsten of winst automatisch weg te zetten. Nu komen er nog opties bij. Ga (4) meer verdienen of (5) zorg voor meer bijverdiensten.

Je kunt om een salarisverhoging vragen. Zeker geldt voor vrouwen dat ze minder verdienen dan mannen op de werkvloer. Werk die loonkloof weg. Voor bijvoorbeeld zwarte vrouwen is dat nog erger. Nogmaals, werk de loonkloof weg. Je kunt als ondernemer je tarieven verhogen als je dat recentelijk nog niet gedaan hebt. Door de inflatie ben je wel genoodzaakt dat te doen.

Start daarnaast een side hustle zodat je nog een inkomstenbron voor je spaarpot hebt. Het hoeft niet grootst te zijn. Je kunt thuis betaald online werk doen. Misschien is het mogelijk om een kamer in je huis te verhuren. Je kunt ook een bedrijf starten en unieke spullen verkopen op Bol.com. Of je kan het wat simpeler houden: ruim je huis op. Al die spullen die niet nodig hebt, verkoop je bijvoorbeeld op Marktplaats of Vinted. Zorg ervoor dat de bijbaan of dit extra project wel zodanig leuk is om als hobby te doen. Zo houd je het langer vol.

Zelfs als vrijwilliger kun je een vrijwilligersvergoeding krijgen hè. Onderzoek ook die mogelijkheden. Als vrijwilliger krijg je zo een relevant netwerk voor je carrière of onderneming en leer je bij. Heb je trouwens ook gedacht aan steun vanuit de overheid? Misschien heb je als ouder van jonge kinderen wel recht op (meer) overheidsgeld.

Let op, elke bonus, gift of andere financiële meevaller gaat meteen in de spaarpot. Basta.

Spaardoelen

Ja, hoe houd je sparen lang vol? Het is verstandig om meerdere spaardoelen te hebben. Het zorgt ervoor dat je minder impulsieve aankopen doet (je ziet iets en je wil het meteen kopen). En je blijft gedisciplineerder, je past je gedrag aan en je houdt vol.

Misschien kun je verschillende spaarpotjes op de mobiele app van je bank instellen. Bijvoorbeeld een digitaal potje voor een algemene buffer. Een buffer voor je hypotheek en aankomende verbouwing aan je huis. Een potje voor reizen. Misschien heb je als ondernemer ook een apart potje voor je pensioen nodig etc.

Het wordt trouwens makkelijk om ‘nee’ te zeggen tegen de sociale druk. Had je al sowieso geen zin in dat weekendje weg? Spaar je liever voor een groter doel? Geef dat aan. ‘Nee, jongens. Mijn buffer is nog niet volledig gevuld. Ik moet prioriteiten stellen.’

Hoeveel spaargeld heb ik nodig?

Hoeveel spaargeld je nodig hebt, hangt af van de wensen en behoeften van jou en je gezin. Zou je 3 tot 6 maanden zonder inkomen of inkomsten nog kunnen overleven? Houd dat als stelregel aan. En ben je wat fanatieker, dan kun je 12 maanden aanhouden. Als je gewerkt hebt aan je buffer is het verstandig om het overige spaargeld te gebruiken om te beleggen. Zo wordt je slapend rijker.

Het is niet verkeerd om een klein bedrag in Crypto valuta (bijvoorbeeld via Bitvavo) te stoppen. Dit is wel wat risico vol, want je kunt je geld verliezen. Beleggen biedt wel meer zekerheid dan crypto en op mamabudget.nl wordt Meesman aangeraden! Nu kun je zelfs beleggen voor je oude dag (pensioen!)

NB Als je je aanmeldt op Meesman.nl, vermeld dan deze code: H50H29. Op die manier kan op mamabudget.nl een review worden geschreven over een boek over geld of wordt er geld gedoneerd aan een goed doel.

Een financiële buffer geeft je rust en voorkomt geldproblemen. Die onverwachte kosten kun je direct betalen zonder dat je in de financiële problemen komt. Dit geeft je een veilig gevoel en zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op andere dingen in het leven. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bestel (of leen dit boek bij je plaatselijke bieb) dit boek: ‘Over geld praat je wel’ van Vincent Kouters. Hij beschrijft op een simpele manier hoe je tonnair wordt en schrijft verder over al het andere wat je altijd al had willen weten… over geld.

Even een samenvatting: wil je snel een financiële buffer opbouwen, dan moet je (1) besparen, (2) automatisch sparen, (3) meer verdienen en (4) nog eens bijverdienen. (5) Vergeet je spaardoelen niet te noteren! Geef niet op, soms moet je budgetteren je gewoon aanleren!

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.