Keuken, Koken voor een grote groep eters, makkelijk, simpel, gezond, vegan maar ook vlees, heerlijk, budgetproof, voedselverspilling, geen eten weggooien

Budgetvriendelijk en gezond feestmaal voor grote groepen

Je wordt binnenkort jarig en hebt in je enthousiasme een grote groep volwassenen met kinderen uitgenodigd om bij jou te komen eten. Wat ga je koken? Hoe kun je een heerlijke maaltijd bereiden die vriendelijk is voor zowel je portemonnee als je gezondheid? En te bedenken dat er ook nog kinderen komen. Je houdt van gezelligheid, maar je bent niet zo vaak in de keuken te vinden. Hier vind je makkelijke, budgetvriendelijke en gezonde ideetjes voor het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, evenals verfrissende drankjes. Je kunt bijvoorbeeld de Zuid-Europese kant op of juist een fusion van Aziatische en Caribische eten klaarmaken. Veel succes, je kunt het!

Het voorgerecht: een lekkere soep misschien?

Een voorgerecht dat altijd in de smaak valt, is een heerlijke groentesoep met knapperig brood en mini-tapas zoals olijfjes of een saoto of soto (soep). Saoto soep is een heerlijk geurige en smaakvolle Javaans Surinaamse kippensoep, verrijkt met kruidige specerijen, verse kruiden, geserveerd met glasnoedels of rijstvermicelli en een scala aan garnituren zoals taugé, hardgekookte eieren, gebakken uitjes en verse koriander. In plaats van kippenbouillon kun je ook groentebouillon gebruiken voor de saoto. De groentesoep en de saoto zijn dan beide geschikt voor veganisten. Hier zijn nog de ingrediënten die je nodig hebt voor de groentesoep: uien, knoflook, wortels, bleekselderij, courgette, groentebouillon (blokje), gedroogde basilicum, gedroogde oregano, olijfolie en eventueel zout en peper.

Ga je voor de groentesoep? Dan kun je op het laatst vermicelli toevoegen, zodat die niet te zacht wordt. Let op: normale vermicelli is niet glutenvrij. Je kunt ook de vermicelli weglaten en met een staafmixer de soep pureren en garneren of versieren met basilicumblaadje.

Ga je voor de saoto? De bouillon voeg je als laatste toe bij het serveren. Je gasten kunnen zelf de verschillende ingrediënten in hun soepkom doen. Als laatste heb je een slowcooker of een grote pot die je warm houdt met de bouillon.

Servies en bestek

Even tussendoor: het is begrijpelijk dat je niet voor een grote groep servies en bestek in huis hebt. Je kunt bij de kringloopwinkel dat tweedehands kopen. Wegwerpartikelen is in dit geval wat aantrekkelijker, omdat je na het feestje niet weer een hele dag bezig met opruimen. Hieronder staan wat opties die op Bol.com kunt kopen. Kijk ook even op Amazon.nl. Overigens kun je op de wegwerpartikelen de namen opschrijven, zodat iedereen bijvoorbeeld weet van wie het kommetjes soep is. Houd dus een viltstift of markeerstift bij de hand.

Hoofdgerecht: pastasalade buffet of rijstmaaltijd

Een budgetvriendelijke, gezonde en makkelijke optie voor het hoofdgerecht is het bereiden van een pasta salade of een rijstmaaltijd. Heb je ruimte, dus bijvoorbeeld een grote tafel, voor een pasta salade bar? Je kunt verschillende ingrediënten op tafel klaarzetten. Je gasten kunnen dan zelf hun pastasalade in elkaar laten frutselen. Heb je minder ruimte? Dan is een rijstmaaltijd meer geschikt. Hier zijn enkele ingrediëntideeën om uit te kiezen:

Een lekkere pastasalade buffet met:

  • diverse soorten pasta bijvoorbeeld farfalle, penne of spiraalvormige pasta
  • rauwkost, rauwe groenten zoals cherrytomaten, komkommer, paprika en geraspte wortelen
  • bijzondere ingrediënten bijvoorbeeld feta kaas, olijven, geroosterde pijnboompitten
  • verschillende dressings van olijfolie, mosterd, honing, kruiden en citroensap of balsamico.

Een heerlijke rijstmaaltijd:

  • Basmati- of Jasmijnrijst
  • diverse gewokte groenten bijvoorbeeld broccoli, wortelen, sperziebonen en maïs
  • kippendijfilet, maar vegetarische opties zijn tofu of gebakken banaan
  • verschillende sauzen zoals sojasaus, pindasaus, chilisaus etc.
  • eventueel komkommer op azijn, kroepoek etc.

Een rijstkoker is handig om de (witte) rijst in te bereiden, zo blijft de rijst ook lang warm.

Nagerecht: cake met ijs en vers fruit

Je kunt zelf een nagerecht in elkaar flansen of je koopt bijvoorbeeld gebak met een grote bak vanille-ijs. Kijk wat je makkelijk vindt. Je kunt zelf een eenvoudige maar een heerlijke Spaanse bizcocho maken. Dat is een luchtige en smakelijke cake. Deze veelzijdige cake is perfect is voor bij de koffie, thee of als nagerecht met wat vers fruit en een bolletje vanille-ijs. Eet smakelijk!

Verfrissende Drankjes

Je kunt je gasten verschillende drankjes aanbieden: koffie, thee, water, limonade, sangria, soda of water met een smaakje (schijfjes limoen, citroen en sinaasappel) en fris. Zet een koffie- en theehoekje op waar gasten zelf hun favoriete warme drank kunnen kiezen. Daarnaast kunnen ze gekoelde (alcoholische) dranken pakken.

Versnapering

Na zo een driegangenmaaltijd zit iedereen vast wel vol, maar wie graag nog wil snacken kan lekker aan de popcorn, chips etc. of stukjes chocolade. Jouw grote taak zit erop!

Opruimen

Je hoeft niet alleen op te ruimen. Je bezoek wil vast helpen, geef wel wat richtlijnen zodat je echt geholpen bent. Leeg je vaatwasser voordat je bezoek komt, laat je aanrecht zoveel mogelijk leeg, houd vuilniszakken gereed etc.

Veel plezier. Hopelijk heb je genoeg inspiratie voor een gezellig feestje met familie en vrienden waarbij iedereen lekker kan mee-eten. Misschien is het niet heel Nederlands, maar wel oergezellig.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.