Prijzen voor de normale boodschappen blijven nog steeds stijgen. Lonen stijgen niet altijd even hard mee. Dat heet inflatie en dat raakt ons allemaal. Je geld is minder waard. Hoe kun je met je budget goedkoop en slim boodschappen halen? Kun je zelfs besparen of sparen ondanks al die prijsstijgingen?
Even tussendoor: heb je een groot gezin? Kijk in het filmpje hoe Annemarie Geerts, moeder van 8 het doet!
Mamabudget loopt met je mee door de supermarkt. Je weet dat je goedkoper uit kunt zijn als je naar de plaatselijk toko of markt gaat. Maar nu gaan we naar de verschillende afdelingen van de supermarkt. Let’s go!
Lees ook welke slimme tips je in de keuken kunt toepassen.
Groenten en fruit
We komen aan de bij de groente-en fruitafdeling. Gooi je vaak groenten en fruit weg? Hoe komt het?
- Maak een weekplanning van wat je deze week nodig hebt qua maaltijden. Zo koop je alleen de producten die je nodig hebt en voorkom je dat je groenten en fruit weggooit.
- Koop geen voorgesneden groenten; het scheelt je wat tijd maar zeker geen geld. Je kunt groenten en fruit zelf snel en makkelijk snijden.
- Heb je wat verse groenten of fruit over, vries het in in diepvriesbakjes. Gebruik de groenten voor een soep of de groenten en het fruit voor een salade. Er zijn genoeg mogelijkheden.
Wanneer je iets meer tijd overhebt, kun je zelf voorgesneden pakjes maken van bijvoorbeeld seizoensgebonden groenten en fruit. Bewaar het in de vriezer. Hoe je dit het beste kunt doen verschilt per groenten. Google het.
Zuivel
Zuivel is een verzamelnaam voor producten die worden gemaakt van melk. Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen. Denk dan aan melk, kaas, yoghurt, boter, zuivelspread maar ook ijs.
- Koop huismerkproducten. Huismerkproducten of eigen merken zijn vaak goedkoper dan A-merken. Het huismerk ijs is bijvoorbeeld vaak net zo lekker als een A-merk.
- Koop groter in, maar houd rekening met de houdbaarheid Als je regelmatig van hetzelfde zuivelproduct eet, kun je net zo goed het groter inkopen. Geen plakjes kaas bijvoorbeeld maar een blok kaas. Heb je kaas nodig als boordbeleg? Schaaf er wat van af. Heb je wat nodig voor het avondeten? Rasp er wat van af.
- Kijk ook welke zuivelproducten in de aanbieding zijn. Als ze niet lang meer houdbaar zijn, krijg je korting op het product. Als je meteen de melk of yoghurt gebruikt, is dat natuurlijk geen probleem.
Wil je goedkoper uit zijn, dan moet je niet vasthouden aan een bepaald merk. Door je wat flexibeler op te stellen en te experimenteren, kun je nagaan welk merk echt kwaliteit bieden. Je zult vast versteld raken.
Vlees en vis
Uit vlees en vis kun je belangrijke voedingsstoffen halen. Dit betekent niet dat je elke dag vlees of vis moet eten.
- Probeer minder vlees te eten en meer vegetarische of veganistische gerechten te maken. Koop dus eens minder vlees en vis. Er zijn genoeg overheerlijke maaltijden met gebakken of gekookte eieren.
- Koop vlees en vis in de aanbieding en vries het in. Wil je optimaal genieten van je vlees. Marineer het vlees en vries het dan in. Vergeet niet eerst je vriezer te inspecteren voordat je weer boodschappen gaat halen. Haal ook op tijd je vlees uit de vriezer zodat het goed kan ontdooien (zonder het in de magnetron te stoppen).
- Goedkoper vlees is misschien niet zo lekker als je dat bakt, maar het is wel overheerlijk in de slow cooker.
Laat je niet verleiden om voor de nogal dure en ‘makkelijke’ vleesvervangers te gaan. Door bepaalde groenten te bakken of te grillen maak je je eigen vleesvervangers (gebakken banaan, gegrilde courgette etc.). Maak je eigen kruidenmix van simpele specerijen zoals paprika-, uien-, en knoflookpoeder. Vergeet geen zwarte peper en zout toe te voegen.
Brood en banket
Nederland is echt een broodland. Helaas is lekker brood erg prijzig! Hier vind je tips die natuurlijk ook van toepassing zijn op glutenvrij brood.
- Eet minder brood. Ontbijt in de ochtend een keer door een bakje yoghurt met fruit te eten. Lunch door een lekkere frisse salade of juiste een warme soep te nuttigen.
- Vries het brood in. We gooien vaak brood weg omdat het niet meer vers is (of zelfs beschimmeld is). Voorkom dit door het brood in de vriezer te bewaren. Ontdooi wat je nodig hebt en zo voorkom je voedselverspilling.
- Maak je eigen brood of broodcake. Met een broodmachine is dat al helemaal ‘a piece of cake’. Wat je hebt gebakken kun je ook invriezen, maar de ervaring leert dat bijvoorbeeld bananenbrood in een mum van tijd op is.
Heb je erover nagedacht om eigen broodbeleg te maken? Wat denk je van een eiersalade of hummus?
Overige producten
In de overige producten vind je een breed scala aan producten, zoals pasta, rijst, sauzen en conserven.
- Huismerkproducten zijn echt vaak goedkoper dan A-merken. Twijfel je nog? Bekijk de ingrediënten van de producten waar tussen twijfelt. Ziet product A er hipper uit dan product B? Wil je daarvoor meer betalen?
- Koop groot in tijdens de aanbiedingsperiode. Pasta, rijst, sauzen en conserven zijn vaak in de aanbieding. Sla je slag tijdens de kortingsperiode: ga voor 50% korting en meer (1 plus 1 gratis, 2 halen maar 1 betalen etc.).
- Kijk goed naar de prijs per eenheid, dus per kg of liter. Het zal je opvallen dat de producten in het klein over het algemeen duurder zijn. Koop bijvoorbeeld geen kleine flesjes of blikjes drinken, maar één groot pak of een grote fles.
Hier zijn nog een paar extra tips om geld te besparen op boodschappen:
- Doe boodschappen op een volle maag. Je bent dan minder geneigd om onnodige dingen te kopen zoals een teveel aan snacks.
- Neem je kinderen niet mee om boodschappen te halen. Als je ze meeneemt naar de supermarkt, kun je misschien niet in de rust prijzen vergelijken etc. Kun je boodschappen doen net voordat je ze ophaalt van school of de kinderopvang? Kom je echt tijd te kort, kijk naar de mogelijkheden voor online boodschappen.
- Bereid je goed voor. Wat heb je al in je voorraadkast, koelkast en vriezer liggen? Plan je maaltijden vooruit door te kijken wat je al hebt en wat in de aanbieding is. Maak een boodschappenlijstje en vergeet die en je boodschappentassen niet meenemen.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.
[…] je kleding verkopen via Vinted. Er werden ook veel bespaartips gedeeld, zoals bijvoorbeeld bewuster boodschappen halen of een weekmenu opstellen. Ze werd ook aangemoedigd om te kijken wat de plaatselijke of […]
[…] moet betalen als je dat ook zegt. We houden van uit eten, maar we geven ons geld liever uit aan boodschappen. Reizen en vakantie vieren vinden we ook fijn, maar de kinderen snappen nu al dat we niet elkaar […]