Thuiswerken tijdens de vakantie met de kinderen in huis

20 gratis tips om verveling te voorkomen tijdens de zomervakantie

De zomervakantie is een spannende tijd voor moeders die thuiswerken en tegelijkertijd om wat voor reden dan ook hun kinderen thuis hebben. Het kan een uitdaging zijn om balans te vinden tussen werk, quality time met de kinderen en het voorkomen van verveling. Een beetje verveling is oké, maar de hele dag? Dat is geen optie. Daarom is er speciaal voor jou een zomerprogramma samengesteld. Het zal jou en je kinderen helpen om een leuke en productieve vakantie thuis door te brengen. Hier zijn 20 gratis tips om de aanhoudende verveling te voorkomen.

Dit kun je in de ochtend samendoen

 • Samen ontbijten: Begin de dag met een gezamenlijk ontbijt en plan de activiteiten voor de dag. Samen boodschappen is ook een activiteit en het kan best leuk zijn (maak van te voren afspraken met elkaar).
 • Leesuurtje: Lees samen met je kinderen of laat ze zelf lezen terwijl jij je werk doet. In Nederland kunnen kinderen zich gratis inschrijven bij de plaatselijke bibliotheek.
 • Creatieve knutselsessie: Stel een knutselhoek in en stimuleer je kinderen aan om hun creatieve kant te verkennen. Goedkope knutselspullen haal je bijvoorbeeld bij de Action of Zeeman. Laat je kids ook grabbelen in de papierprullenbak voor bijvoorbeeld stevig karton.
 • Zomerse tuinspellen: Organiseer buitenspellen zoals zaklopen, watergevechten of een parcours in de achtertuin.

Wat enorm helpt is om verschillende ruimten in huis in te richten voor datgene dat je wil doen. Ontbijten kun je uitgebreid aan de eettafel doen. Op de bank kun je lezen of voorlezen. Daarna verhuis je naar een kantoorgedeelte waar de kinderen naast jou ook hun werkjes kunnen doen. In de speeltuin, in je achtertuin of op het balkon doe je weer andere activiteiten. Door van ruimte te veranderen, begin je makkelijker een activiteit (en rond je die ook makkelijker af). Je kunt aan het begin van de dag tijdens het ontbijt de planning van de dag doornemen. Je kunt verder een timer instellen voor het lees- en werkgedeelte. Spreek met je kids af dat ze bijvoorbeeld de komende 10 minuten even geen vragen mogen stellen. Pas als de wekker afgaat, mogen er vragen gesteld worden. Bereid ze voor op de dag of de volgende activiteit.

Dit kun je in de middag samendoen

 • Lunchpauze in de tuin: Geniet samen van een picknicklunch in de tuin.
 • Wetenschappelijk experiment: Kies leuke en eenvoudige wetenschappelijke experimenten die je samen met je kinderen kunt uitvoeren.
 • Digitale ontdekkingsreis: Laat je kinderen een virtuele rondleiding maken door musea, dierentuinen of historische locaties. Ook via de Online Bibliotheek kunnen ze nog veel ontdekken.
 • Moestuinieren: Leer je kinderen over planten en laat ze hun eigen kleine moestuintje beginnen. Kijk je hoe samen budgetvriendelijk meer groen in je leven kunt toevoegen. Dit kun je zowel binnen als buiten doen.

Geef de kinderen ook klusjes in huis. Ze mogen best helpen met schoonmaken en opruimen. Het gaat niet om perfectie maar wel om het oefenen met verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Maak samen de lunch. Bespreek met hen wat ze alleen kunnen doen en wat ze samen met jou mogen of kunnen doen. Stem ook goed met je partner (als je die hebt) af wie wat doet. Wellicht hebben jullie al duidelijk wie wat normaal doet. Nu is je dagritme en structuur in de vakantie vast anders. Dat vraagt om aanpassing van iedereen in het gezin.

Dit kun je in de namiddag samendoen

 • Filmmiddag: Kies een familiefilm uit en geniet samen van een filmnamiddag met popcorn en gezonde snacks. Selecteer van te voren welke films je bijvoorbeeld op Prime Video wil zien.
 • Buitenspelen: Laat je kinderen zich uitleven in de frisse lucht met fietsen, skaten, springtouwen, etc. Als ze niet willen, is dat geen probleem. Sleur … of verleid ze naar buiten door zelf een voorbeeld te zijn.
 • Kookavontuur: Betrek je kinderen bij het bereiden van een eenvoudig en gezond avondmaal.
 • Familiebordspelletjes: Speel leuke bordspellen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Je hoeft dit echt niet de hele middag te doen. Kies geen monopoly want dan ben je wel veel tijd aan het spel kwijt. In plaats van bordspellen kun je ook simpele kaartspellen zoals UNO en Doble doen natuurlijk.

Via Amazon kun je zelf of samen met je gezin een heleboel familiefilms uitkiezen. Het proefabonnement van Amazon (Prime Video) is helemaal gratis. Soms hebben kinderen in het begin wat hulp nodig voordat ze verder spelen met hun broertjes en zusjes. Help indien nodig een handje bij de start en laat het daarna los. Heb je één kind? Misschien is dit het moment om vaker klasgenootjes, buurtkindjes, neefjes en nichtjes uit te nodigen om samen te spelen. De zomer kan een leuk moment zijn om te werken aan hechte vriendschappen.

Dit kun je in de avond samendoen

 • Lees samen een verhaaltje voor het slapengaan.
 • Sterrenkijken: Ga ’s avonds de sterren observeren en leer je kinderen over de verschillende sterrenbeelden.
 • Pyjamafeestje: Organiseer een gezellig pyjamafeestje met spelletjes, snacks en leuke gesprekken. Ja, ook jij trekt lekker vroeg je pyjama aan!
 • Knuffeltijd: Besteed tijd aan quality time met je kinderen, geef ze een knuffel en praat over hun dag.

Lees je sowieso elke avond een verhaaltje voor het slapengaan? In de vakantie kun je iets meer uitpakken. Als je kinderen ietsje later naar bed gaan, is dat geen probleem. Het is immers vakantie! De avond is het moment om te evalueren hoe de dag is gegaan. Wat hoopt je kind morgen te gaan doen? Schermtijd in de avond is echt af te raden. Het blauwe licht van schermen in de avond kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Het blauwe licht verstoort de natuurlijke aanmaak van melatonine, het hormoon dat helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Het kan moeilijker zijn voor kinderen om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen. Dit heeft weer invloed op hun concentratie en humeur de volgende dag.

Help, mijn kind kan niet alleen spelen

Ieder kind heeft wel momenten waarbij ze alleen kunnen of moeten spelen. De sleutel is om het liefdesvaatje van je kind eerst te vullen voordat ze zelfstandig bezig zijn. Lees bijvoorbeeld de ‘De vijf talen van de liefde van kinderen‘ om te leren hoe je het beste liefde aan je kind kunt tonen. Als het liefdesvaatje van je kind gevuld is, kan die vol zelfvertrouwen zelf spelen. Zorg voor balans; écht samen zijn en daarna alleen aan de slag gaan. Het laatste kun je overigens ook gewoon in één ruimte doen. Communiceer en maak in liefde heldere afspraken. Veel succes en fijne vakantie.

PS Wanneer je kind (nog) op bed ligt, neem dan eerst tijd voor jezelf. Pak daarna de meest essentiële werktaken op terwijl je kleine (nog) in dromenland is.

Lees ook Vier de Zomervakantie in Eigen Huis (met de Kids)

 • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
 • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
 • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
 • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
 • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.