Zomervakantie Thuis Vieren Staycation Tips

De zomervakantie is een tijd waarin gezinnen graag samen leuke herinneringen willen maken voor later. Als je dit jaar geen groot budget hebt voor een dure reis naar het buitenland of een lang verblijf op een camping… dan moet je dit lezen. Geen zorgen! Je kunt nog steeds een geweldige vakantie hebben zonder je vertrouwde omgeving te verlaten. Hier vind je tips om de zomervakantie in eigen huis te vieren, zodat het voelt alsof de tijd vliegt! Net zoals een vakantie buitenhuis.

1. Vakantiesfeer

Haal de vakantiesfeer in huis door wat zomerse aanpassingen door te voeren:

 • Versier bijvoorbeeld de tuin met kleurige slingers, lantaarns en parasols.
 • Zet een opblaasbaar zwembadje op in de achtertuin en organiseer leuke wateractiviteiten zoals een waterpistoolgevecht.
 • Richt een gezellige buitenruimte in met picknicktafels, kussens en dekens om buiten te eten en te ontspannen. Dit kun je in je tuin doen maar net zo goed op je balkon.

De slingers en lantaarns kun je overigens zelf maken, zo houd je geld over voor andere leuke dingen. Als het gebruik van water problematisch is, kun je dat achterwege laten. Je kunt ook met je kinderen een maximaal aantal liters afspreken. Bijvoorbeeld 1 liter per persoon per dag voor een watergevecht. In de onderstaande video vind je meer tips voor activiteiten zonder water.

2. Maak een programma

Maak een vakantieprogramma, zodat iedereen in het gezin weet waar die aan toe is. Misschien moet je op bepaalde momenten van de dag werken. Wanneer je echt vrij bent ga je dus maximaal genieten van en met je gezin. Spreek dit met je gezin af. Plan die leuke activiteiten in de familiekalender. Organiseer minimaal een keer per week een themadag om de vakantie leuk en spannend te maken.

 • Organiseer filmavonden met de hele mikmak, van entreekaartjes tot aan popcorn, pauze etc. Via NPO app kun je veel (gratis) zien. Je kunt ook een gratis proefabonnement op Amazon Prime (incl. Prime Video) nemen.
 • Houd knutselmiddagen waarbij je samen met je kinderen leuke dingen maakt, denk aan een photo booth frame voor leuke selfies etc. De uitdaging is om aan de slag te gaan met het materiaal dat je al hebt. Misschien vind je nog iets leuks in de prullenbak voor papier.
 • Open een eigen “restaurant” waar het hele gezin samen favoriete, maar ook nog onbekende gerechten klaarmaakt. Je zou deze activiteit ook kunnen combineren met een landenthema. Elke keer bereid je samen een gerecht uit een ander land. Zo maak je toch een wereldreis tijdens de vakantie.
 • Houd een wetenschap dag waarop kinderen experimenten kunnen doen en nieuwe dingen kunnen ontdekken. Het kan echt over alles gaan. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken welk soort papierenvliegtuig het snelste vliegt. Uitvogelen wie het snelste papierenvliegtuig ter wereld ooit heeft gebouwd? En, opzoeken hoe snel die dan ook was… er valt genoeg uit te pluizen.

Haal de familiekalender erbij en plan welke dagen extra bijzonder zijn. Maak aan het begin van de vakantie een moodboard en bespreek met je kinderen wat ze graag zouden willen doen in de vakantie (en wat mogelijk is). Wat zouden ze willen leren, ontdekken, doen? Maak ook een lijstje van wat ze sowieso kunnen doen per dag (taken maar eveneens de leuke dingen). Als je kind zich verveelt, mogen ze op dat lijstje kijken en wat uitkiezen om te doen. Geef de oudere kinderen tijdens de vakantie meer verantwoordelijkheid. Geef ze een bepaald budget mee voor het avondeten of voor een leuke activiteit.

3. Geniet van buiten spelen en sportactiviteiten

Laat de kinderen hun energie kwijt kunnen met leuke buitenactiviteiten:

 • Speel klassieke spellen zoals verstoppertje, tikkertje of zakdoekje leggen in de achtertuin.
 • Organiseer een familie olympische spelen met verschillende sportieve uitdagingen.
 • Maak een avontuurlijke speurtocht door de buurt met raadsels en aanwijzingen.

Als het zonnig weer is (oké, niet bloedheet) dan kun je de hele dag buiten zijn. Maak voor jezelf een lijstje van dingen die je zou kunnen doen. Buiten spelen is niet alleen voor kleine kinderen. Ook oudere kinderen moeten blijven bewegen. Denk trouwens ook na over wat je zou kunnen doen als het qua weer niet meezit en je dus de hele dag binnen moet blijven.

4. Ontdek lokale attracties en evenementen

Verken je stad of regio en plan dagtochten naar lokale attracties:

 • Bezoek lokale parken, musea of historische bezienswaardigheden. Maak gebruik van kortingsbonnen voor lokale attracties en restaurants.
 • Check de evenementenkalender voor gratis of goedkope festivals, concerten en markten.
 • Verken gratis of goedkope lokale zwembaden, speeltuinen of recreatiegebieden.
 • Organiseer een fietstocht en een picknick in een nabijgelegen natuurgebied en ga ook daar samen wandelen of fietsen.
 • Leen boeken, dvd’s en bordspellen bij de plaatselijke bibliotheek om jezelf en de kinderen te vermaken.

Neem even de tijd om alle aanbiedingen, kortingsacties en spaaracties na te gaan. Het kan al een hele happening zijn om als gezin bijvoorbeeld te sparen voor wat uitjes. Een dagje weggaan kan geld kosten, maar je hoeft niet de volle pond te betalen. Als je op pad gaat met je gezin kun je altijd zelf wat te eten en te drinken meenemen. Kinderen kunnen in Nederland gratis lid worden van de lokale bibliotheek. Kijk of daar ook een speelotheek bij hoort.

De zomervakantie thuis vieren hoeft niet saai te zijn. Niemand hoeft zich te vervelen. Onthoud dat het belangrijk is om je persoonlijke financiën in de gaten te houden en te genieten van de momenten die je samen deelt. Een fijne vakantie in eigen huis is binnen handbereik!

 • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
 • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
 • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
 • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
 • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.