Hete zomer Hitte zomervakantie Hittegolf Tips voor binnen

De zomer brengt vaak prachtige dagen vol zonneschijn, maar soms kan de hitte overweldigend zijn. Je kunt de hele dag binnen zitten, een airco aanschaffen en die de steeds aan hebben staan. Dit is eigenlijk best een dure grap en milieubelastend. Gelukkig zijn er een aantal betaalbare en milieuvriendelijke manieren om de zomerse hitte thuis aan te kunnen.

1. Maak slim gebruik van ventilatie

 • Open ’s ochtends en’ s avonds de ramen om koele lucht binnen te laten. Kijk of je zelf een hor kunt installeren om zo muggen en vliegen buiten te houden. Een druppeltje eucaluptus etherische olie zorgt er ook voor dat de muggen wegblijven.
 • Gebruik ventilatoren om de luchtstroom in huis te verbeteren. Zet de ventilatoren op een strategische plek zodat je optimaal kunt genieten van de wind.
 • Creëer een ‘windtunnel’ door een ventilator bij een open raam te plaatsen om de koelere buitenlucht in de ochtend naar binnen te trekken. Als het zo heet is dat er geen koele lucht is, dan doe je uiteraard de ramen dicht. De volgende tip is dan een ‘must’.
 • Maak een doe-het-zelf airconditioner door een kom met ijs of grote flessen met ijs voor je ventilator te plaatsen. De luchtstroom zal verkoelende nevel verspreiden.

2. Houd de zon buiten

 • Investeer in zonwerende raambekleding of folie om de warmte buiten te houden.
 • Gebruik verduisterende gordijnen of oude lakens om de zonnestralen tegen te houden bij ramen die direct zonlicht ontvangen.
 • Kijk of je aan de buitenkant van het huis ook wat kunt doen om de zon tegen te houden. Zonneschermen, parasols, luifels, grote planten…

3. Slimme kledingkeuze

 • Kies voor lichtgewicht en ademende kledingstukken, zoals katoen of linnen. Binnen kun je gerust rondlopen in een top met spaghettibandjes en een korte broek. Buiten zou je een lange witte linnen broek aan kunnen doen. Het is verleiding om zo kort mogelijk gekleed buiten rond te lopen. De zon komt dan wel meteen op je huid. Voorkom verbranding door je goed te kleden.
 • Gebruik lichte kleuren in plaats van donkere kleuren, omdat ze minder warmte absorberen.

4. Verkoeling

 • Maak zelfgemaakte ijslolly’s met vers fruit voor een verfrissende traktatie. Ook kokosijsjes zijn heerlijk met warm weer. Drink genoeg water, zelfgemaakte limonade en smoothies zodat je niet uitdroogt.
 • Leg natte handdoeken of lakens in de vriezer en plaats ze over je lichaam of op je voeten voor snelle afkoeling.
 • Houd je hoofd en je voeten koel. Heb je geen zwembad en woon je bijvoorbeeld in een flat? Geen nood. Een koel voetenbadje doet wonderen.

Let op: hitte & baby’s

Hitte kan vooral voor baby’s een uitdaging zijn, omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen reguleren. Hier vind je enkele specifieke tips zodat je baby thuis comfortabel en veilig blijft tijdens hete zomerdagen:

 1. Ook je baby kleed je in lichte en ademende kleding, zoals katoenen rompers of losse katoenen outfits. Vermijd synthetische stoffen die warmte vasthouden en irritatie kunnen veroorzaken.
 2. Zorg voor een koele slaapomgeving voor je baby. Gebruik een ventilator of airconditioning om de temperatuur op een comfortabel niveau te houden. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is en gebruik indien nodig een luchtbevochtiger om uitdroging te voorkomen.
 3. Houd je baby gehydrateerd: Zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt, vooral als je borstvoeding geeft. Bied regelmatig water aan, ook als je baby nog geen vast voedsel eet. Let op tekenen van uitdroging, zoals weinig plassen, droge lippen en huilen zonder tranen, en neem bij twijfel contact op met je huisarts.
 4. Bied verkoeling aan: Gebruik een ventilator om de ruimte waar je baby speelt of slaapt koel te houden. Je kunt ook gebruik maken van koele doeken. Denk bijvoorbeeld aan een hydrofiele luier die je natmaakt en op het voorhoofd of de polsen van je baby legt om verkoeling te bieden. Uiteraard houd je je kindje in de gaten. Plaats nooit een (hydrofiele) doek bovenop een wieg. Hier stijgt de temperatuur in het wiegje alleen maar meer.

Een fijne zomer gewenst!

 • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
 • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
 • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
 • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
 • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.