Lekker, goedkoop en verkoelend
Bereid je voor op de zomervakantie! Soms raast er een hittegolf voorbij waar je ‘u’ zegt. Om dit te overleven, moet je in de zomer meer dan genoeg vocht en mineralen in je lijf hebben. Natuurlijk kun je de hele dag water drinken. Maar soms wil je tong ook wel eens iets anders proeven. Hier vind je de lekkerste verkoelende drankjes – met en zonder alcohol – die je zo thuis kunt maken.
1. IJskoffie
IJskoffie maak je snel en simpel met een koffiemachine, die je ook tweedekans kunt kopen. Je moet van tevoren sterke zwarte koffie of espresso zetten én die laten afkoelen. Vries het dan als ijsblokjes in. Je kunt natuurlijk eveneens ijsblokjes van water gebruiken, dat weer mixen met de koffie.
Een andere heerlijke variant is dat je eerst melk* in de mixer / blender doet en mixt. De melk wordt wat dikker en dat is echt alleen maar heerlijk. Na de melk gemixt te hebben, gooi je ook de koffie of espresso ijsblokjes erin en start de blender weer. Liefhebbers van zoet kunnen wat (bruine) suiker toevoegen. Als je suiker pas op het laatst toevoegt, verandert dat in kleine korreltjes of kristalletjes. De suiker lost namelijk niet meteen op in een koud drankje. Vind je dit niets, dan moet je al eerder suiker toevoegen, dus wanneer je koffie nog heet is.
*Gebruik gecondenseerde melk als je dat in huis hebt. Je hoeft dan geen suiker toe te voegen.
Ben je op zoek naar een koffiemachine? Bol.com heeft een groot aanbod (en keuzehulp). Blijf wel dus scherp om op zoek te gaan naar die scherpe prijs.
2. IJsthee
Misschien denk je dat je eerst water moet koken om ijsthee te maken, maar dat hoeft helemaal niet. Het is zelfs lekkerder als je het water niet kookt. Daar wordt thee namelijk een beetje bitter van; kokend water verbrandt de thee. Het kan dus ook anders: water uit de kraan doe je in een fles*, kan of karaf met wat suiker, schijfje citroen of citroensap erbij, en bijvoorbeeld mint en een theezakje. Laat het water in de koelkast goed koud worden. Je kunt er trouwens zoveel bijdoen als je zelf wilt, zoals gemberstukjes, ananas, rood fruit etc. De smaak blijft zo lekker zacht en is toch vol verrassingen van al het extra’s wat je erbij doet.
Gebruik een glazen fles waar eerder bijvoorbeeld sap in zat (die je dan hebt gekocht in de supermarkt). Zulke flessen zijn makkelijk schoon te maken en ziet er leuk uit voor je DIY drankjes. Recycle.
3. Fruitwater
Wil je voor iets tropisch gaan, met zo min mogelijk ‘dikmakers’ in de drankjes? Drink zelf water met een fris en natuurlijk smaakje: water met stukjes fruit zoals ananas of aardbei maar ook kaneelstokjes. Zet het in de koelkast, zodat de vitamientjes en de smaak goed intrekken in het water. Of je kunt stukjes fruit of fruitige ijsblokjes invriezen en als ijsblokjes in je beker doen met koud water. Op deze manier blijft je drankje het langst koud.
Extra tips
Serveer bijvoorbeeld je ijskoffie of ijsthee niet uit een standaard drinkglas, maar een oude glazen jampot of juist een wijnglas! Recycle. Upgrade. Bewaar een glazen fles die je kunt hergebruiken voor je ijsthee of fruitwater. Je kunt dit soort flessen goed afsluiten.
Voordat je oude glazen flessen en potjes hergebruikt is het belangrijk om ze grondig schoon te maken. Begin door de flessen en potjes te spoelen met warm water en afwasmiddel om vuil en restanten te verwijderen. Gebruik vervolgens een flessenborstel om de binnenkant grondig te reinigen, vooral als de flessen smalle openingen hebben. Om eventuele geurtjes te verwijderen, kun je een mengsel van water en azijn in de flessen laten weken. Spoel ze daarna goed uit. Voor een extra hygiënische stap kun je de flessen en potjes steriliseren door ze enkele minuten in kokend water te laten weken. Ook in de vaatwasser worden ze goed gereinigd.
4. Sangria
Er zijn wel 1001 verschillende recepten voor sangria. Sangria is een zoete Spaanse drank met wat alcohol erin. Een eenvoudige maar verrassende mix die kun je zelf maken met rode zoete wijn, sinaasappelsap en bruisend water. Verder kun je wat suiker aan toevoegen en veel rood fruit en schijfjes sinaasappel of citroen en stukjes appel. Voor de look & feel gebruik je ook een Spaanse Sangria karaf en/of bekertjes.
5. Gazpacho
Wil je de Andalusische Gazpacho zelf maken? Gazpacho is een soep die koud gedronken moet worden. Snijd een aantal de tomaten (8) in grove stukken en doe die in de mixer. Je kunt ook een rode paprika, ui, komkommer, snufje peper en zout en een teentje knoflook erbij doen. Start de blender maar. Voor de smaak voeg je ook wat olijfolie toe en een beetje azijn. Om de gazpacho lekker ‘dik’ te maken kun je brood (zonder korstjes) of ijsklontjes toevoegen tijdens het mixen in de blender.
Als je dit te heftig vindt, dan heb ik nog een ander drankje: een bananenmilkshake met wat rood fruit! Melk, bananen, een beetje kaneel, een bolletje of twee van roomijs of vanille-ijs. En mixen maar. Je kunt in plaats van ice-cream ook voor yoghurt gaan en beetje bruine suiker toevoegen.
Heb jij nog een tip of recept voor de beste DIY zomerse drankjes?
Laat het even weten via een berichtje. Ik ben erg benieuwd!
- Wil je Kombucha maken? Hier vind je het recept van Esther op Healthy Self.
- Wil je zelf limonade maken? Lees dan de hier meer over DIY citroenlimonade.