Ali Niknam look-a-like De fin-tech man van de Lage Lange en CEO Bunq Bank

De fin-tech man van de Lage Lange en CEO Bunq Bank

Wie gehoord heeft van Ali Niknam, heeft vast gehoord van Bunq bank. Of andersom. Ali Niknam, de fin-tech* van de Lage Landen, was onlangs in het tv-programma College Tour met zijn opmerkelijk levensverhaal en prestatie. Hij wordt vaak vergeleken met Steve Jobs, de genie die we van de Apple Computers e.d. kennen.

*fin-tech: financiële techneut

Beide heren hebben gedeeltelijk hun wortels in de Arabische wereld, zijn reteslim, enorm gedreven en hebben helaas geen band met hun biologische vader. Het zou niet verrassend zijn als hun levensfilosofie ook enigszins overeenkwam. Hier wordt ingezoomd op het leven van Ali Niknam, onze Quote 500-lid. Je leest hier de vijf lessen die je uit de College Tour (presentator Twan Huys) kunt halen.

Even tussendoor, lees ook het boek dat Ali Niknam schreef: ‘Ondernemers hebben nooit geluk

1. Je hobby is je werk

Staar je niet blind op een bepaalde beroepsgroep. Ga liever na wat je leuk vindt. Waar liggen je interesses? Waar heb je talent voor? Maak van je hobby je studie, je bijbaan en later je werk, zodat je elke dag van je passie kunt genieten. Blijf nieuwsgierig, leergierig of hongerig naar meer kennis, zodat je je werk leuk blijft vinden.

Ali Niknam won onlangs de EY Entrepreneur Of The Year (2023) award in de mastercategorie en de publieksprijs daarvan. Hij werd omschreven als ‘visionaire ondernemer’.

2. Geen perfectie, wel precisie

Ali Niknam lijkt wel een perfectionist. Dit is slechts een aanname, maar zo komt hij over. Uiteraard stelt hij doelen voor zijn medewerkers. Het belangrijkste om samen die doelen te behalen, is de communicatie. Wees zo helder mogelijk. Duidelijkheid, eerlijkheid en transparantie wordt gewaardeerd.

3. Wees resultaatgericht

Als je goed kunt communiceren, kun je dus samen met anderen je doelen behalen. Hoe leuk je elkaar ook vindt, wat is het resultaat aan het einde van de dag? Vooropgesteld, de emotie is belangrijk. De kijker van College Tour kon wel zien wanneer Ali Niknam enorm was aangedaan (bijvoorbeeld over discriminatie in Nederland, de relatie met zijn vader etc.). Maar vergeet de kracht van logica niet, zou hij gezegd kunnen hebben. Bewaak je grenzen, in al je relaties. Privé, en ook op je werk. Kijk daar op een rationale manier naar en naar wat het uiteindelijk oplevert.

4. Jij bent de uitzondering

In zijn privéleven wil Ali Niknam gewoon behandeld worden zoals elke andere Nederlander. Geen extra controle op Schiphol, geen weigering als hij een discotheek in wil etc. Ja, uitgaansdiscriminatie bestaat nog steeds. Helaas wordt niet iedereen in Nederland hetzelfde behandeld. Gelijkheid is fijn. Met Bunq wil hij juist de uitzondering zijn in de bankwereld. Ali Niknam houdt geenszins van die eenheidsworst projecten of bedrijven. Niks gewoontjes. Kijk hoe jij de uitzondering kunt zijn t.o.v. van je concurrentie, zodat je opvalt!

5. Falen is geen optie

Falen behoort niet tot de mogelijkheden van Ali Niknam. Hoogstwaarschijnlijk komt het woord ook niet voor in zijn woordenboek. Ali Niknam praat liever over de lessen die je kunt leren wanneer het allemaal niet afloopt zoals je had gehoopt. Denk dus niet in termen van falen, maar haal daar een les uit. Zo blijf je positief, zo kom je verder. Door te zitten kniezen, kom je namelijk geen centimeter vooruit.

Wil je de aflevering van College Tour zien met Ali Niknam? Klik dan op College Tour: Ali Niknam. Hieronder vind je nog een ander

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.