verkopen vinted tweede hands kleding marktplaats spullen

10 tips voor verkoop van tweede handjes online

Ben je op zoek naar een extra inkomen dat je rustig kunt opbouwen? Wil je minder spullen in huis? Ben je aan het opruimen en weet je niet wat je met de overbodige spullen moet doen? Je gebruikt de spullen toch niet. Ze zitten alleen maar stof te vangen en nemen zomaar ruimte in. Spullen via internet verkopen kan nog steeds en het wordt je een stuk makkelijker gemaakt. Verkoopplatformen zoals Marktplaats en Vinted vullen steeds meer voor je in, bijvoorbeeld aan de hand van de foto’s die je uploadt.

Hoe kun je het beste tweedehands spullen en kleding online verkopen?

Hier vind je maar liefst 10 tips die kunnen helpen met je verkoopaccount op de verschillende platformen.

(1) Kies het juiste verkoopplatform

Er zijn verschillende verkoopplatforms waar je tweedehands spullen kunt verkopen. De bekendste zijn Marktplaats en Vinted. Kies het verkoopplatform dat het beste bij jou en je producten past. Als je veel spullen wilt verkopen, is Marktplaats een goede keuze. Als je kleding wilt verkopen aan een specifieke doelgroep, kun je bijvoorbeeld Vinted gebruiken. Heb je echt vintage in huis, dan zou Etsy een goede optie kunnen zijn.

(2) Verzend je spullen veilig

Als je spullen online verkoopt, en ‘fysiek’ moet verzenden …. is het belangrijk om ze veilig te verpakken. Gebruik stevig verpakkingsmateriaal en zorg ervoor dat je spullen goed beschermd zijn. Bewaar de dozen en verpakkingsmateriaal van de keren toen je zelf iets bestelde. Je kunt ook in je netwerk vragen om kleine tot middelgrote dozen. Misschien moet je zelf nog wel plakband aanschaffen. Ga verder even na hoe en waar je eventueel je pakketjes naar toe wil brengen. Heb je genoeg verzendopties in je buurt?

(3) Even schoonmaken

Voordat je je spullen gaat verkopen, is het belangrijk om ze even schoon te maken. Poets bijvoorbeeld even dat vlekje op die schoen weg. Maak alles netjes en presenteer het zo mooi mogelijk: even wassen, strijken, polijsten of opknappen. Kleine moeite voor meer winst. Als je spullen in goede staat zijn, worden ze ook sneller verkocht.

(4) Maak goede foto’s

Goede foto’s zijn belangrijk voor het verkopen van je spullen. Maak foto’s van de voor- en achterkant van je spullen, zodat potentiële kopers een goed beeld krijgen. Vergeet de zijkanten niet. Zorg ervoor dat de foto’s goed belicht zijn en dat je spullen er goed op staan. Je hoeft niet te ‘photoshoppen’, maak het niet mooier dan het daadwerkelijk is. Even nog wat tips m.b.t. de fotografie:

  • Heb je geen speciale lampen? Maak dan foto’s bij daglicht, naast een open raam;
  • Maak meerdere foto’s, het liefst met een wit achtergrond (en in dezelfde stijl);
  • Sfeerfoto’s zijn ook leuk: trek de kleding aan en maak foto’s.

Als je toch met fotografie bezig bent, lees dan ook dit: babyfotografie.

(5) Opbergen

Als je de producten en kleding hebt gefotografeerd, dan zet je die netjes weg. Kies één plaats waar je al je spullen opbergt. Wanneer je een online koper hebt, weet je meteen waar je die spullen kunt vinden. Vooral voor de mensen met ADHD scheelt het toepassen van deze tip je enorm veel zoektijd.

(6) De juiste verkoopprijs

Wanneer je de foto’s uploadt, dan krijg je soms verkoopprijssuggesties van het platform te zien. Als het aanbod van jouw product groot is, dan heeft het echt geen zin om hoog in te zetten. Vergeet hierbij niet wat je doel is. Je wil van de spullen, die onnodig plek innemen in je huis af. Het is leuk als je er een mooie side hustle van kan maken.

Hoe unieker je product, des te meer geld je er ook voor kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan een collector item of een speciale uitgave. Bedenk dat je nog moet beginnen met deze side hustle. Begin eerst met wat simpelere producten en lage prijzen.

Als mensen meer kopen, bied ze dan korting aan (dat heet bijvoorbeeld bundelkorting op Vinted).

(7) Pakkende titel, met veel informatie

Neen, je hoeft geen geweldige titel te verzinnen. Beschrijf in je titel van het product: soort product, kleur, merk, maat en overige bijzonderheden. Het moet natuurlijk wel binnen zoveel aantal tekens passen. De potentiële koper wil meteen weten welk product ter verkoop wordt aangeboden. Hoogstwaarschijnlijk komen mensen door te zoeken op bepaalde woorden op jouw profiel of product.

Gebruik in de beschrijvende tekst ook #hashtags met de woorden waarop mensen zoeken.

(8) Kom over zoals je bent

Kopers en verkopers zijn bang dat ze genept worden. Dat is niet zo gek, want er zijn genoeg oplichters op internet. Doe er daarom alles aan om het vertrouwen te winnen, zonder al te veel privacy weg te geven. Een foto van jezelf of een stukje tekst over jezelf kan hierbij helpen. Nodig mensen uit om vragen te stellen.

En nog beter is het als anderen reviews achterlaten en aangeven hoe jij bent, hoe je overkomt, en wat de kwaliteit van je producten is. Goede recensies zijn belangrijk.

(9) Wees aardig en snel

Als je vragen krijgt van potentiële kopers, is het belangrijk om die aardig snel en aardig te beantwoorden. Zo creëer je een goede indruk en vergroot je de kans dat je spullen verkocht worden. Blijf in contact met (potentiële) kopers. Vanaf nu draai je je klantenservice van je tweedehands online shop. En net als in een echte winkel moet je je winkel bijwerken (profiel updaten, nieuwe items uploaden). Zo blijft je winkel up-to-date!

(10) Delen

Deel zoveel mogelijk de linkjes van de producten die je verkoopt. Als je linkjes vaker worden gedeeld, heb je kans dat meer mensen het zien. Meer mensen = meer potentiële kopers. Meer kans op verkoop. Hier vind je het verkoopprofiel van LUNA op Vinted (net begonnen). Er zijn ook Facebookgroepen die gericht zijn op Vinted gebruikers (verkopers en kopers). Daar kun je ook je eigen linkje delen.

Veel succesvol en vooral veel geduld in het begin.

Hoeveel mag je maximaal belastingvrij bijverdienen?

Loopt je verkoop via internet ontzettend hard? Super leuk nieuws. Houd er wel rekening mee dat je in Nederland tot een bepaald bedrag belastingvrij kunt bijverdienen. Op Geldfit staat dat je tot 8700 euro geen belasting hoeft te betalen (2023). Ook op de website van de Belastingdienst vind je meer info hierover. Vanaf 2023 zijn online platformen zoals Vinted en Marktplaats verplicht om aan de Belastingdienst door te geven als je 30 keer of meer verkoopt of voor meer dan € 2000 verkoopt. Neen, je hoeft geen belasting over te dragen over dat bedrag. De Belastingdienst krijgt alleen een seintje van het platform. De Consumentenbond heeft een gratis artikel uit een van hun Geldgidsen beschikbaar gesteld: lees het artikel Bijverdiensten en de fiscus over online tweedehands verkoop op platformen zoals Marktplaats en Vinted.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.