De keuken is het hart van het huis: hier wordt het eten klaargemaakt en wordt er gekookt. Is het mogelijk om de keuken onder de loep te nemen en te kijken waar hier bespaard kan worden? Ja, natuurlijk! Het begint al met de inrichting en de indeling van de keuken, hoe groot of klein die ook is. Hier vind je handige tips om je te helpen een budgetvriendelijke keuken te creëren die slim en stijlvol is ingericht.
1. Opruimen, organiseren en inrichten
Begin met een grondige opruiming van je keuken. Verwijder onnodige spullen en behoud alleen de keukengerei en apparaten die je daadwerkelijk gebruikt. Wat je toch nooit gebruikt, kun je bijvoorbeeld verkopen op Marktplaats of Vinted.
Een keuken kan snel rommelig lijken. Houd bij de inrichting het kleurenpalet van de keuken neutraal en gebruik niet te veel decoratieve items. Als je meer spullen hebt, moet je meer opruimen en afstoffen. Minimalisme zorgt voor een opgeruimd en rustgevend gevoel in de keuken. En, de keuken was toch het hart van het huis?
2. Slimme opbergoplossingen en voorraad
Opbergruimte in de keuken is belangrijk voor de boodschappen en je keukengerei. Als je genoeg keukenkastjes en een voorraadkast in de keuken hebt, is het natuurlijk geweldig. Zo niet dan moet je wat creatiever zijn.
Maak bijvoorbeeld gebruik van lege wanden door hangende rekken of rails om potten, pannen en keukengerei op te hangen. Gebruik verticale ruimte door planken te installeren of een keukentrolley met meerdere lagen te gebruiken. Denk verder aan manden, ladeverdelers en pot rekken om ruimte te maximaliseren en alles georganiseerd te houden.
Label je voorraadpotten en bakjes, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt. Gebruik schilder tape om alles te labelen. Het blijft goed plakken – ook in de vaatwasser – en het is goed ‘beschrijfbaar’.
3. Boodschappen
Hier vind je veel tips over goedkoop boodschappen doen. Er kan alvast verklapt worden dat het belangrijk is om voordelig in te slaan, dus acties 2 halen en maar 1 betalen. Je kunt je keuken zo inrichten dat je snel overzicht hebt van je voorraad.
Koop ingrediënten die je voor meerdere gerechten kunt gebruiken, zoals kokosmelk. Kokos is lekker in bepaalde sausen, of door de rijst of zelfs in ijsjes of cakes. Misschien kun je sommige producten zoals olijfolie eveneens gebruiken voor andere doeleinden. Je kunt wat in een apart flesje doen om je lichaam mee te masseren of je een haarmasker van te maken.
Lees ook ‘de lekkerste 5 DIY zomerse drankjes‘ en ‘zelfgemaakte kokosijs zonder ijsmachine en verfrissende citroenlimonade‘.
4. Doe zelf energiezuinig
Koken kan echt een stuk energiezuiniger als je een deksel op je pan zet. Zo wordt je pan sneller warm en behoud je ook de warmte langer. Je eten kan wel enkele minuten doorgaren door de warmte op de kookplaat. Je kunt de kookplaat iets eerder uit doen.
Gebruik energiezuinige apparaten zoals een slowcooker. Haal je eten uit je vriezer? Doe dat ruim van te voren, zodat het kan ontdooien. Als je een weekmenu of maaltijdplanner gebruikt, hoef je niet alles op het laatste moment te doen. Een eetplanning hanteren, is niet verkeerd!
Bekijk je energiecontract nog eens. Bestaat er zoiets als dal- en piekuren? Maak daar gebruik van, zet de vaatwasser aan in de daluren. Maak in de zomer minder ovengerechten. Dat komt wel weer in de herfst/winter.
Lees ook meer over het besparen van elektriciteit in de herfst en winter.
5. Afval hergebruiken
Scheiden afval meteen in de keuken. Papier gaat in de papierbak, plastic wordt gesorteerd en groente en fruit gaat in de compostbak. De rest gaat in de vuilnisbak. Als de kinderen willen verven, stimuleer hun creativiteit om zelf eerst in de papierbak te kijken. Glazen jampotten en sap flessen kun je eveneens hergebruiken natuurlijk.
Sommige plastic bakken kun je weer gebruiken om het een en ander in te vriezen. Probeer zo min mogelijk zelf koolzuurhoudende of zure dranken (zoals sinaasappelsap) te bewaren in plastic. Chemische stoffen in het plastic – BPA – worden hiermee geactiveerd.
Maak zelf compost voor je eigen groen, overgebleven water in de waterkoker kun je eenmaal afgekoeld gebruiken voor je plantjes….
Lees ook ‘Balkon, terras, erf of tuin: de beste budget tips voor prachtig groen‘
6. Minder weggooien
Probeer minder eten weg te gooien. Is een banaan overrijp? Geen nood, maak heerlijke bananenbrood. Of snij de overrijpe banaan in stukjes en vries het in. Je kunt daar weer op een ander moment een lekkere smoothie van maken. Heb je teveel pasta(saus) klaargemaakt? Vries het in, dat kun je weer op een andere dag opeten. Als je een weekmenu hebt, weet je ook weer dat het om de zoveel tijd is voor kliekjesdag vandaag.
7. Schoonmaken
Om de boel hygiënisch te houden, wordt de keuken het vaakst schoongemaakt. Mensen zijn geneigd om voor de A-merken te gaan. Het is niet zo dat A-merken per se beter zijn. Ze hebben vaker een groter budget voor marketing en reclame. In de keuken kun je een oude spray fles. Als die leeg is, schenk je een dopje multi-reiniger in en voor de rest water. Je kan ook doekjes maken van oude T-shirtjes en gebruiken om de keukentafel etc. schoon te vegen.
Een van de vele tips in de cursus van Groen Graag is om natuurazijn te gebruiken om schoon te maken.
8. Zelf navullen
Koop een zeepdispenser die je steeds kan navullen met wash gel of douchegel. Dat kun je gebruiken om je handen te wassen in de keuken. Je hoeft niet per sé iets te kopen trouwens. Als je ooit een gevulde dispenser hebt gekocht, raakt die vast een keer leeg. Zo geef je je afval een nieuw leven.
9. Knip het, lik het
Je kunt langer met een schuursponsje doen door het doormidden te knippen. Die keukenschaar kun je ook gebruiken om verpakkingen zoals de tubes goed open te krijgen als je er niets meer uitkrijgt. Zo krijg je er echt alles uit. Misschien is een pottenlikker of flessenschraper ook iets voor jou?
10. Tijd is ook belangrijk
Deze laatste tip bespaart geen geld maar wel tijd: berg hand- en theedoeken op in de keuken. Dat geldt ook voor de vaatdoekjes en voor de schoonmaakmiddelen. Je hebt de spullen zo bij de hand. Een andere tijdbesparende tip is om te koken voor meerdere dagen (en invriezen), dit scheelt echt tijd!
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.