Agnes Glastra is een gecertificeerd associate Financieel Planner bij Your Financials. Zij is gespecialiseerd in vermogensopbouw (o.a. sparen en beleggen) en pensioenen. Voor mamabudget.nl schreef ze een artikel over 9 belangrijke life events en financiële planning.
*De foto van Agnes Glastra is gemaakt door Daniëlle van Dongen.
Toen ik trouwde…
Voordat ik met mijn man trouwde, wilde ik meer inzicht in onze financiën. Ik was vrijgezel en mijn financiële zaken waren rechttoe rechtaan. Maar dat was anders voor mijn man. Hij was een weduwnaar en daar kwam heel wat bij kijken. Tijdens ons gesprek met een financieel planner werden een aantal zaken voor ons duidelijk, zoals mijn financiële situatie na ons trouwen en onze pensioenverwachtingen. Hij hielp ons om onze financiële situatie te begrijpen en een plan te maken voor de toekomst.
Ik ben een strateeg, analist en planner. Deze informatie gaf mij het houvast dat ik nodig had om planmatig naar een betere toekomst toe te werken dan wat onze prognose was. Dit was mogelijk, omdat wij nog genoeg tijd hadden en de juiste tools in handen kregen. De meesten van ons zijn niet dagelijks met financiën bezig, maar er zijn momenten in je leven dat je beter even de tijd kan nemen om na te denken welke stappen de beste kunnen zijn in deze situatie en hoe je beter voorbereid kan zijn voor de toekomst.
9 life events
Mijn voorbeeld van trouwen is een van de ‘life events’. Deze gebeurtenissen zijn grote veranderingen in je leven en hebben financiële gevolgen. Wij onderscheiden negen life events:
- Relatie krijgen
- Kinderen krijgen
- Wonen
- Scheiden
- Werken in loondienst
- Ondernemen
- Vermogensopbouw
- Pensioen
- Overlijden
Hoe kan een financieel planner helpen in deze fases van het leven?
Een relatie krijgen #1
Een mooie gebeurtenis in je leven. Jij bent in de wolken en denkt er vaak niet aan dat dit ook financiële en juridische gevolgen heeft. De keuzes die je maakt (trouwen, samenwonen) of al gemaakt hebt (heb jij eerder een relatie gehad en heb je kinderen, eigen huis, schulden) maken een relatie aangaan altijd tot een uniek proces. Het is verstandig om dit samen met een adviseur door te lopen.
Kind(eren) krijgen #2
Ook een mooi moment, waarbij de meeste ouders in de wolken zijn en maar een focus hebben: de baby. Gezinsuitbreiding (in welke vorm dan ook) is een gebeurtenis die je leven verandert. Ook financieel. Volgens het CBS kost je eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen van je huishouden. Van geboorte tot aan een betaalde baan ben je gemiddeld aan een kind zo’n €100.000 kwijt. Met een financieel planner kan je kijken of je alvast wat opzij kan zetten voor bijvoorbeeld het studeren van je kind. De opa’s en oma’s kunnen ook geholpen worden met een schenkingsplan of sparen voor een kleinkind.
Wonen #3
Een huis kopen of huren? Wat past bij jouw/jullie financiële situatie en toekomstplannen? Hoe bereik je je doel om een huis te kopen? Of hoe ga je verduurzamen? Of de hypotheek versneld af te lossen?
Deze en nog veel meer vragen kan je met een financieel planner bespreken.
Scheiden #4
Scheiden is niet alleen emotioneel ingrijpend, maar het heeft heel veel financiële gevolgen voor jullie allebei. Ben jij van plan om te gaan scheiden, maar wil je eerst weten wat dit voor je gaat betekenen? Maak een afspraak met een financiële planner.
Werken in loondienst #5
Je salaris is de basis voor het levensonderhoud voor nu en voor later. Vroeger werkten wij vaak een leven lang voor een werkgever. Tegenwoordig is dit vaak niet meer het geval. Er is veel meer gaande tijdens onze loopbaan, zoals om de zoveel jaar wisselen van baan, we gaan minder of meer werken, of we krijgen te maken met ontslag of arbeidsongeschiktheid. Deze gebeurtenissen hebben gevolgen, niet alleen voor je financiële situatie van nu, maar ook in de toekomst.
Ondernemen #6
Steeds meer mensen starten een onderneming. Er komt vanaf het idee dat je wil gaan ondernemen heel veel bij kijken. De keuze voor een bedrijfsvorm bepaalt al een heleboel voor de toekomst van je onderneming. Gedegen financieel advies bij de start is al nuttig.
Vermogensopbouw #7
Vermogensopbouw vind ik qua onderwerp het leukste. Iedereen kan (leren) sparen, maar wat moet je doen met je geld om het voor je te laten werken? Welke mogelijkheden zijn er voor jou en welke keuzes zijn verstandig? Heb jij je geld over een paar jaar nodig of pas na tientallen jaren? Waar wil je het voor gebruiken?
Pensioen #8
Pensioen is ook een geliefd thema van mij. Het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd uit drie pijlers: AOW, pensioenopbouw via de werkgever en aanvullend opbouw door lijfrente. Met alle drie zitten wij in de problemen. De AOW van één persoon wordt op dit moment betaald door zeven werkenden. In 2040 zal volgens het CBS één AOW betaald worden door twee werkenden. Daarom hebben wij een herziening nodig.
Als wij het over de pensioenopbouw via de werkgever hebben dan hebben wij het over een aanvulling op de AOW. Deze opbouw gaat ervan uit dat je AOW krijgt. Maar pas op: zelfs dat krijgt al niet iedereen. Want als je een deel van je leven niet in Nederland hebt gewoond, heb je per jaar 2% minder AOW opgebouwd. Daarnaast gaat deze pijler ervan uit dat je één werkgever hebt gehad en daar bouw je de aanvulling op. De derde pijler is in het leven geroepen, zodat mensen met een pensioengat alsnog hun pensioen kunnen aanvullen. Jouw jaarruimte en reserveruimte bepalen hoeveel dit per jaar kan zijn.
Overlijden #9
Vaak willen wij het niet over dit onderwerp hebben, maar als je dit niet doet, laat je je nabestaanden met veel denkwerk achter en zij kunnen ook niet weten wat precies jouw wensen waren. Als je ouder wordt dan kan je ook eerder nadenken over een schenkplan, zodat je nabestaanden alleen daarvoor belasting betalen wat echt moet. Er zijn verschillende opties om je middelen goed te verdelen.
Al met al kan je je financiële zaken doorspitten met een financiële planner. het geeft je inzichten en helpt je keuzes te maken om beter voorbereid te zijn op je toekomst.
Is het duur om van een financieel planner advies in te winnen?
Een financieel planner kan je helpen om inzicht te krijgen in je geldzaken en je doelen te bereiken. Maar hoeveel kost dat eigenlijk? Dat hangt af van de planner die je kiest en de vraag die je hebt. Sommige planners hebben een vast tarief, andere rekenen per uur. Je kunt dit meestal vinden op hun website. Het is verstandig om eerst een kennismakingsgesprek te hebben met een planner, zodat je kunt zien of het klikt en of hij of zij de juiste kennis heeft voor jouw situatie. Dit gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Daarna krijg je een offerte met een inschatting van de kosten.
Het inhuren van een financieel planner is een investering in je toekomst. Je krijgt meer inzicht in je financiële positie en je mogelijkheden om je wensen te realiseren. Of dat nu gaat om financiële vrijheid, een droomreis maken met je gezin of een comfortabel pensioen opbouwen.
Ik heb financiële planning altijd een fascinerend proces gevonden. Dit heeft mij enorm geholpen bij het maken van bepaalde keuzes. Ik heb daarom besloten om zelf financieel planner te worden. Ik wil andere mensen helpen om hun financiële doelen te bereiken en hen te laten zien dat geld geen stress hoeft te zijn, maar juist een middel om je dromen waar te maken.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.
[…] te praten over 10 cruciale momenten in het leven. Op mamabudget.nl verscheen eerder al artikel over 9 life events (geschreven door Agnes Glastra). Lynnette houdt een andere indeling aan; ze heeft het over 10 persoonlijke uitdagingen die onze […]
[…] Lees ook: Financiële planning: 9 belangrijke life events […]