Collage Marisa Lisse Toeslagenaffaire

Marisa Lisse deelt 5 tips om krachtig uit deze put te komen

Nouveau, de Linda, het Parool, het AD… verschillende media geven aandacht aan het verhaal van Marisa Lisse. Gelukkig maar, want wegkijken kan allang niet meer. Er moet juist nog meer aandacht komen voor het bestuurlijk schandaal dat zich in Nederland heeft plaatsgevonden. Het leed dat de Toeslagenaffaire heet, zoals Marisa Lisse het noemt, gaf veel gezinnen mentaal en financieel een flinke knauw. De Toeslagenaffaire is als een hel voor gezinnen geweest en sommigen proberen nog steeds hun weg hieruit te vinden.

Wat houdt de Toeslagenaffaire* in? Ouders werden onterecht verdacht en beschuldigd van fraude met toeslagen. Eerst werd bekend dat het alleen om kinderopvangtoeslag ging, maar al gauw werd duidelijk dat het ook de huurtoeslag, zorgtoeslag en inkomstenbelasting betrof. Ouders werden door de overheid als fraudeurs bestempeld en in sommige gevallen werden zelfs kinderen uit huis geplaatst.

Persoonlijk verhaal: de Toeslagenaffaire

Onlangs deelde Marisa Lisse in haar eigen facebook groep weer haar verhaal over de Toeslagenaffaire. Nee, zeker niet als slachtoffer, maar als overlever. Zij is een van de vele gedupeerden die opstaat om anderen te inspireren. Zo schrijft ze dat ze op haar 30ste zich bevond in een diepe depressie vanwege de uitzichtloze financiële situatie die ontstond door de Toeslagenaffaire. Door de financiële stress voelde ze zich als alleenstaande moeder zo verlamd dat ze zelfs medicatie moest innemen. Het was een moeilijke periode, maar het is haar gelukt om mentaal en financieel weer vrij te zijn. Nog voordat ze ook daadwerkelijk erkend werd als gedupeerde van het toeslagenschandaal, had ze al haar schulden afbetaald.

5 tips om financiële stress te overwinnen

Marisa Lisse deelt vijf tips die haar hebben geholpen om uit die beerput van financiële stress te komen:

  1. Overwin je schaamte en vraag om hulp: “door dit te doen, realiseerde ik dat ik er niet alleen voor stond. Of het nu gaat om financiële adviezen, emotionele ondersteuning of professionele begeleiding, vraag om hulp en maak gebruik van de bronnen die beschikbaar zijn.”
  2. Mentale ondersteuning: Marisa Lisse raadt aan om op zoek te gaan naar mentale ondersteuning, ook al is het geen makkelijke weg. Er zijn volgens haar meerdere manieren om te genezen, maar je zult wel actief ermee aan de slag moeten gaan (denk aan therapie, familieopstellingen etc.).
  3. Positiviteit: Het is voor Marisa Lisse nog steeds een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze haar geest blijft voeden met liefde en zorg. Het is belangrijk voor haar dat haar omgeving een positieve invloed op haar heeft. “Dit kan betekenen dat je negatieve mensen om je heen vermijdt, jezelf omringt met inspirerende mensen of met positieve affirmaties en motivatie. Creëer een omgeving die je energie geeft,” aldus Marisa Lisse.
  4. Financiën: Marisa Lisse geeft ook praktische financiële tips. “Het is belangrijk om actief te werken aan het verbeteren van je financiële situatie. Stel bijvoorbeeld een budget op, betaal je schulden af, bouw een buffer op door te sparen en vergroot je financiële kennis. Zoek naar mogelijkheden om je financiële vrijheid te vergroten en neem kleine stapjes in de juiste richting.”
  5. Houd vol en geef niet op: Marisa Lisse omschrijft het pad naar mentale en financiële vrijheid als een moeilijke weg met uitdagingen en zelfs tegenslagen. Maar in haar laatste tip geeft ze als een ware inspirator ook bemoedigend advies: “Onthoud dat elke stap die je zet, hoe klein ook, een stap vooruit is. Blijf volhouden, geef niet op en wees trots op je vooruitgang, hoe klein die ook mag lijken.”

Dank je wel Marisa Lisse voor het delen van je ervaring en tips. Je initiatieven en je werk zoals Mom Entrepreneurs en Het Herstelhuis (voor gedupeerde ouders van de Toeslagenaffaire) worden enorm gewaardeerd. Wil je meer weten over Marissa Lisse en haar werk? Bezoek dan haar website www.momentrepreneurs.nl.

*De toeslagenaffaire wordt ook wel het toeslagenschandaal of de kinderopvangtoeslagenaffaire genoemd.

De afbeelding bij dit artikel is een collage van screenshots van de media-aandacht die Marisa Lisse haar verhaal heeft gekregen. MamaBudget.nl is in geen geval eigenaar van de originele afbeeldingen.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.