Elaine Cooman over online psycholoog en mindfulness trainer over zelfzorg

Zorg voor jezelf zodat je beter voor anderen kunt zorgen

Ik ben Elaine Cooman, online psycholoog en mindfulness trainer. Vanuit mijn online praktijk Psychologiepraktijk Taki werk ik met coaches en therapeuten om ze te laten ervaren hoe krachtig het is om jezelf op de eerste plaats te zetten. Zo kunnen ze hun werk- en privéleven met alle gemak en toewijding blijven voortzetten. Ik ben er van overtuigd dat je niet eerst een burn-out nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Je moet alleen weten hoe je de juiste stappen moet zetten.

Wat is zelfzorg?

In dit artikel ga ik dieper in op het woordje ‘zelfzorg’. We kennen allemaal het woord zelfzorg, maar staan er misschien te weinig bij stil hoeveel dit omvat. Het gaat namelijk niet alleen maar over rustmomentjes of een spa-dagje. Goede zelfzorg draag enorm bij aan je veerkracht en belastbaarheid en daarmee ook aan je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Pas wanneer je goed voor jezelf zorgt kun je echt goed voor anderen zorgen. Daarom richt ik mij in mijn werk ook wat meer op coaches en therapeuten. Die zijn natuurlijk veel bezig voor anderen en moeten dan zelf een stevige basis hebben als het om zelfzorg gaat.

De 5 verschillende vormen van zelfzorg

Er worden vijf verschillende soorten zelfzorg onderscheiden, namelijk emotionele zelfzorg, mentale zelfzorg, spiritueel, fysieke zelfzorg,

Emotionele zelfzorg

We vinden vervelende, pijnlijke en moeilijke emoties vaak lastig om mee om te gaan. Het liefste komen we er zo snel mogelijk van af. Maar, emoties zijn er niet zomaar. Ze hebben een signaalfunctie. Wanneer je goed voor jezelf wil zorgen zul je dus aandacht moeten besteden aan wat de emoties je willen vertellen. Dan kun je vervolgens kijken naar wat de beste reactie is. Een manier om emotionele zelfzorg toe te passen is bijvoorbeeld door het maken van een lijstje van wat je nodig hebt wanneer je bepaalde emoties hebt.

Mentale zelfzorg

Het mentale gaat onder andere over je cognities en je denken, maar bijvoorbeeld ook over je gevoel van welbevinden. Hoe tevreden ben je? Hoe beïnvloed jouw manier van kijken naar de wereld jouw welzijn? Als je je bewust bent van hoe jouw mentale gesteldheid is, kun je er ook beter zorg voor dragen. Check dit dus regelmatig bij jezelf. Een manier om dit te doen is door meditatie of mindfulness. Dan word je observeerder van je gedachtes.

Spiritueel

Je vraagt je misschien weleens af wat jouw doel is in dit leven. Of er meer is tussen hemel en aarde. Misschien hang je een bepaalde religie aan. Bij spiritualiteit kijk je naar het grotere geheel. Groter dan jijzelf of groter dan jouw inner circle. Het kan heel praktisch door bijvoorbeeld naar de parallellen te kijken in de natuur en jouw eigen proces. Het geeft je een breder perspectief en dat leidt tot verrijking. Spirituele zelfzorg kun je toepassen door dingen te doen die je een gevoel geven van zingeving, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Fysieke zelfzorg

Dit gaat over het lichaam en hoe je daar voor zorgt. Waarmee voed je je lijf bijvoorbeeld? Maar geef je je lichaam ook voldoende rust en beweging? Volledig leven volgens een gezonde levensstijl is niet per se goede zelfzorg. Niet als het betekent dat je daardoor continu het gevoel hebt dat je dingen niet mag, want daar word je vaak doodongelukkig van. Je kunt fysieke zelfzorg natuurlijk toepassen door regelmatig een massage te nemen, maar bijvoorbeeld ook juist door een wandeling te maken.

Sociale zelfzorg

Sommigen zijn het liefste non-stop onder de mensen en anderen hebben meer behoefte aan me-time. Wat belangrijk is is dat je op sociaal gebied goed voor jezelf zorgt. Dat gaat ook over wie je in je sociale kring toelaat, maar ook dat je je omringt met mensen waar jij je veilig voelt om te kunnen praten over waar je doorheen gaat. Er zal een balans gevonden moeten worden waar je zelf baat bij hebt. Sociale zelfzorg pas je toe door het opzoeken van gelijkgestemden, bijvoorbeeld in een mamacafé of een buurthuis.

Ben je in balans?

De verschillende gebieden zijn allemaal belangrijk. Alleen met je fysieke zelfzorg bezig zijn en bijvoorbeeld niet sociale of emotionele zelfzorg gaat je op den duur opbreken. Zelfzorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms heb je dat niet meegekregen van huis uit of vind je anderen belangrijker dan jezelf. Dan kun je natuurlijk altijd professionele hulp inschakelen van een coach of therapeut. Die gaat dan met de onderliggende overtuigingen aan de slag in een traject.

In mijn praktijk kan dat volledig online. Je hoeft dus niet ergens naartoe te reizen en kunt gewoon veilig vanuit je vertrouwde omgeving aan de slag. Voor meer informatie kun je de website bezoeken via psychologiepraktijktaki.com.

Welk gebied heeft bij jou misschien nog wat meer aandacht nodig?

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.