Keuken, Koken voor een grote groep eters, makkelijk, simpel, gezond, vegan maar ook vlees, heerlijk, budgetproof, voedselverspilling, geen eten weggooien

Mijn oog viel een keer op het woord leefstijlinflatie en ik dacht meteen … ‘uh, wat is dat?!’ Het woordje inflatie kende ik al wel. Inflatie betekent dat de waarde van geld steeds minder wordt, door bijvoorbeeld prijsstijgingen. Je koopt vandaag een brood voor 1 euro, morgen kost hetzelfde soort broodje alweer 1,20 euro. Het probleem van de waardevermindering en de prijsstijging voel je in je portemonnee als je salaris niet meestijgt. Er vindt geen correctie plaats, je kunt minder doen met je geld door de inflatie. Het woordje leefstijl zei me natuurlijk ook wat, want dat geeft aan hoe je je leven wil inrichten, de manier hoe je je leven leidt. Hoe zit dat dan met leefstijlinflatie?

Betekenis leefstijlinflatie

Leefstijlinflatie houdt in dat naarmate je meer verdient, je ook meer gaat uitgeven. Op deze manier houd je misschien nog wel minder over vergeleken met de tijd dat je minder verdiende. Je zou dus kunnen stellen dat je meer verdient maar minder overhoudt. Hoe ontstaat leefstijlinflatie eigenlijk?

“Ik heb net een nieuwe baan. Om dit te vieren ben ik nu vaker in een restaurant te vieren, heb ik nieuwe kleding gekocht en haal ik mijn lunch in de kantine.” (een voorbeeld)

Redenen voor leefstijlinflatie

Er zijn verschillende persoonlijke redenen om aan leefstijlinflatie te lijden. Je hebt promotie gemaakt, je wil het vieren en geeft geld uit. Een incidentele uitgave. Daarna geef je steeds meer geld uit, want je werkt toch zo hard. Je besteedt structureel dus aanzienlijk meer dan voorheen, omdat je vindt dat je per maand dat wel verdiend hebt. Het geeft je een goed gevoel. Omdat je geen prioriteiten stelt, misschien wel aan keuzestress lijdt, ga je maar voor alles dat al een beetje een leuke kick geeft.

Onder de streep houd je niets meer over van je salaris. Wie weet, sta je zelfs nu vaker rood en bouw je schulden op, want ach ‘je hebt toch een mooi salaris om je schulden snel weg te werken als dat zou moeten’. Het is bijna normaal geworden dat je voor het huisje, boompje, beestje hoge maandelijkse kosten hebt. Je neemt het als een gegeven; het hoort er nou eenmaal bij. Dus je moet werken. En je moet je dan even hard ontspannen: want je hebt er recht op (vind je). Je werkt toch om te leven? Of leef je om te werken? #workhard #playhard

Leefstijlinflatie, wie kent het niet?

Leefstijlinflatie is herkenbaar. Er zijn genoeg dingen of diensten die handig zijn als je een jong gezin hebt: fijn om vaak eten af te halen, een schoonmaakster in huis, bezorgdiensten, allerlei handige huishoudelijke apparaten… want we zijn druk, werken hard en willen daarnaast een beetje plezier of genot. En graag geven we dan ook geld uit aan ontspanning, voor onszelf als ouders, voor de kinderen, voor ons samen als gezin. Het is een spiraal geworden waarbij we alleen maar meer uitgeven. En ergens gebruiken we dat excuus dat onze uurloon veel hoger is dan misschien een schoonmaker. Als we zelf niet de rotklusjes uitvoeren maar die uitbesteden (ik herken dit helemaal, en ergens is het ook zo) hebben we meer tijd over… om te werken.

Een leefstijlspiraal voorkomen

Hoe kun je voorkomen dat je in een spiraal van leefstijlinflatie terecht komt? Carolien Vos geeft op Intermediar antwoord. Het komt erop neer dat je (a) je salarisverhoging niet gebruikt, maar opspaart, (b) opnieuw nagaat wat je doelen en prioriteiten zijn, zo voorkom je niet-noodzakelijke uitgaven en (c) met mensen omgaat die je leefstijl waarderen en/of respecteren. Kortom, stap uit die rat race, je hoeft niet met anderen mee te doen aan deze onzichtbare maar drukkende competitie. Carrière maken moet leuk zijn en moet geen molensteen om je nek worden: je hoeft niet meer uit te geven.

Ik heb een nieuwe baan, wat ik nu extra verdien, zet ik meteen op een spaarrekening. Ik ben blij met mijn nieuwe baan maar ik hoef het niet zo uitbundig te vieren. Een nieuwe garderobe hoeft niet en ik kan een speciaal diner thuis maken voor mijn netwerk dat ik wil bedanken. Ik wil over een tijdje een grote reis maken. Daar geniet ik van en daar wil voor sparen.” (een voorbeeld)

Eerlijkheid duurt het langst

Wees eerlijk naar jezelf, je partner, je kinderen en de mensen om je heen en zeg: “dit past niet binnen mijn budget.” Daarmee zeg je niet of je wel/geen geld hebt. Je zegt eigenlijk alleen dat deze uitgave gewoon niet past in het bedrag dat je hieraan wil besteden. Het is wel verstandig om na te gaan wat je belangrijk vindt en welk bedrag je daaraan wil uitgeven (of waar je voor wil sparen). Het is niet makkelijk om weerstand te bieden aan deze consumptiemaatschappij, maar het is wel mogelijk. Ik merk het ook in mijn eigen leven: alles kan natuurlijk veel mooier en beter in ons huis. En het liefst heb ik dat het morgen ook geregeld is. Een uitdaging voor mij is om meer zelf in huis te doen (niet alles uitbesteden), meer te verdienen en meer te sparen voor de uitgaven die ik belangrijk vind. De kleinere uitgaven waar ik wel meteen het budget voor heb, wil ik niet direct doen. Ik wil de tijd nemen om na te denken over niet-noodzakelijke uitgaven (zoals een robotstofzuiger). Hoe zit dat bij jou? Hieronder vind je een interessante video hierover.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.