snel sparen besparen beleggen financieel buffer en spaargeld - een vrouw houdt het geld vast

Brennan Schlagbaum beter bekend als Budgetdog op sociale media is al langer bezig met persoonlijke financiën. Hij heeft zelf een heleboel redenen: hij is een man van de cijfertjes (accountant), hij wilde zijn schulden afbetalen, hij en zijn vrouw wilde financiële vrijheid maar ze wilden ook de beste zorg voor hun dochtertje met een zeldzame ziekte. Meneer Budgetdog is een gezinsmens die graag uitlegt dat het vrijwel voor iedereen met een normaal salaris mogelijk is om een vermogen op te bouwen.

Op Instagram gaf Budgetdog 10 redenen waarom het voor gezinnen (niet) mogelijk is om een vermogen op te bouwen. Wat vind jij van deze 10 punten?

(1) Denk niet: ach, het kost niets

De koopjes en betalingen van juist 5, 10 of 20 euro zijn de bedragen waar je voor moet uitkijken. Je geeft het doorgaans sneller uit want het zijn kleine bedragen waar je niet over ‘hoeft’ na te denken.

(2) Geen transparantie, geen inzicht

Volgens Budgetdog is het belangrijk om inzicht te hebben in elkaars financiën. Zo weet je wat er speelt en houd je elkaar verantwoordelijk.

(3) Ken je cijfers

Ook al ben je geen rekenwonder, onderzoek hoeveel geld he nodig heb voor je pensioen. Volgens Budgetdog is dat 25 keer je jaarlijkse uitgaven. Leef je van 100.000 euro per jaar (ahum, misschien zijn dit soort bedragen typisch Amerikaans), dan heb je voor je pensioen dus 25 x 100.000 euro = 2.500.000 euro nodig.

(4) Financieel plan

Maak een financieel plan en houd je ook aan dat (stappen)plan! Wijk je daarvan af, dan duurt het langer voordat je je financiële doelen bereikt.

(5) Kinderen

Spaar en beleg voor je kinderen. Het is makkelijker om te werken aan een vermogen voor je kinderen dan voor jezelf. Zie het als het planten van een boom waarbij je begint met een zaadje. De volgende generatie heeft er veel meer voordeel van. Je kinderen zullen genieten van de vruchten. Begin bijvoorbeeld met 100 euro per maand. Denk aan het rente-op-rente effect op lange termijn. Overigens als 100 euro per maand niet haalbaar is, begin dan met een veel lager bedrag!

(6) Stop met liegen

Stop met liegen tegen jezelf. Doe niet alsof je er financieel goed bij zit terwijl dit niet het geval is. Maak het allemaal niet mooier dan het is. Als gezin haal je je doelen niet als je je zelf voorliegt.

(7) Budget

Denk aan je budget en gedraag je er ook zo naar. Verdien je een x bedrag dan kun je niet leven alsof je twee en een half keer dat bedrag verdient. Houd je aan je budget. Hoeveel kun (én moet) je uitgeven per maand, kwartaal of jaar? Leer samen met je gezin te minimaliseren.

(8) Verzekeren

Houd je je verzekeringen simpel en betaalbaar. Verzeker het hoogstnodige, want dat geeft ook wat rust. Ga geen ingewikkelde verzekeringen aan die uiteindelijk toch niets opleveren.

(9) Geen designer of luxe

Koop geen designer of luxe items, want dat zijn allemaal dingen die vaak minder waard worden.

Lees ook: Kanessa Muluneh: “designer spullen kopen als een investering is geldverspilling”

(10) Kopen en vermijden

Koop bezittingen etc. die winst opleveren en voorkom lasten en schulden. Alles dat als een blok aan je been is, doe je weg. Als je voor elke euro dat je uitgeeft, ook 1 euro investeert, dan heb je daar later veel voordeel van.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.