Naomi Rustenberg over geld, studieschuld, loonkloof verschil in salaris, schulden, lenen

Mijn verhaal stond eerder in het online magazine voor vrouwen: Famme.nl. Daar deelde ik mijn verhaal over mijn studieschuld van 20.000 euro. Ik denk niet dat ik het verhaal eerder zo op mijn eigen platform heb gedeeld. Het was makkelijker om hierover geïnterviewd te worden dan om zelf in de pen te kruipen. En elke keer als ik eraan denk, denk ik… hoe kon ik nou zo stom zijn om zo een torenhoge schuld op te bouwen in zo een korte tijd?! Ik schrijf nu mijn verhaal evengoed zelf op voor jou, want … als het nou om 20.000 euro of 100.000 euro gaat, er is altijd wel hoop om uit deze negatieve financiële spiraal te komen. Je kunt je studieschuld aflossen en ik raad je aan om het zo snel als mogelijk te doen. Vandaag geef ik je maar liefst vijf tips om zelf versneld je (studie)schuld af te lossen!

Studieschuld wel of niet aflossen?

Nog eerst even dit: toen ik mijn studieschuld afloste, waren de rentepercentages niet hoog. Sommige mensen om me heen hadden ook zo iets van… waarom aflossen?! Neem je tijd. De rente is zo laag. Dit is de goedkoopste lening in je leven. Dat klopt. Los altijd eerst de schuld met de hoogste rente af (indien mogelijk). Gelukkig had ik geen andere schulden opgebouwd. En, achteraf gezien ben ik ook blij dat ik mijn studieschuld heel fanatiek afloste, want rentes kunnen verhoogd worden… of je er mee eens bent of niet. Wat de hoogte van de rente van de studieschuld betreft, is het maar net hoe de politieke wind waait.

Mijn hele studieschuld verhaal kun je op Famme lezen. Samengevat, ik had een studieschuld omdat ik meer leende dan ik in eerste instantie nodig had. Op een gegeven moment leefde ik boven mijn stand (ik gaf meer uit dan eigenlijk kon) en ik raakte ook nog mijn vaste inkomen kwijt. Ik was dus al gauw een schuld rijker. Gelukkig leerde ik een aantal financiële lessen door deze ervaring. Onbetaalbaar.

Tip één: zonder inkomsten geen aflossing

Zorg voor een vast inkomen. Als je in loondienst bent, zorg voor een stabiel hoofdinkomen. Daarnaast is het ook verstandig om wat neveninkomsten te hebben (een side hustle). Het is lastig om je schulden af te lossen zonder geld. Tegenwoordig hoef je niet eens uit huis om geld te verdienen, het kan ook online! Ik kan alleen praten over mijn eigen ervaring… als je nog je schulden moet aflossen en je hebt nog niet heel veel werkervaring, kan het handig zijn om te werken voor een organisatie.

Ondernemen zorgt over het algemeen voor fluctuerende inkomsten. Mijn advies zou zijn om in loondienst aan je schulden te werken. Wil je alsnog je ondernemersvaardigheden en creativiteit inzetten? Stop die energie in je side hustle, iets wat je naast je baan doet. Ga bijvoorbeeld online als creatieve winkel op Bol.com aan de slag. Check of je recht hebt op overheidsgeld. Kindgebonden budget en andere financiële overheidsregelingen kunnen je inkomsten aanvullen.

Op zoek naar extra inkomsten? Lees ook ‘Verkoop je tweedehandse spullen, geef het een tweede kans!

Tip twee: ga minimaliseren en maximaal besparen

Pas je leefstijl drastisch aan zodat je veel minder uitgeeft dan je inkomsten. Verdiep je in de wereld van vrekken en consuminderaars, de gierige gekkies en DIY-ers (de doe-het-zelvers). Onderzoek ook even wat bij je past: wil je eerst ontdekken hoeveel geld je per maand kunt besparen en dan een nieuw budget opstellen? Of, wil je van te voren een laag budget per maand voor jezelf vaststellen en ontdekken of je het redt? Aanpassen kan altijd nog. Wat je ook doet, doe dit wel bewust (en realistisch). En ja, als je die broekriem gaat aanhalen, betekent het niet dat je er lekker comfy bijzit. Je zal eraan moeten wennen dat je het met minder moet doen en je zelf streng moeten toespreken. ‘Nee Naomi, je hebt niet nog meer kleding nodig! Je hebt een doel: je studieschuld aflossen. Kom op!’

Misschien vind je dit ook interessant: ‘Minimalistisch leven met kinderen

Tip drie: zorg voor een goede buffer

Welke bespaarstrategie je ook kiest, zorg ervoor dat je genoeg geld hebt voor je vaste lasten en voor incidentiele uitgaven. Voor het laatste is het belangrijk om een buffer te hebben. Stel je voor dat je koelkast stuk gaat, kun je dan makkelijk een andere kopen? Of… wat je als je baan morgen ophoudt? Hoe lang red je het met je buffer? Als je een buffer hebt, zul je in de toekomst minder snel geneigd zijn om te lenen of om rood te staan. Dat geloof ik echt. Zo voorkom je dat extra geld kwijt bent (weet je nog, lenen kost geld?!)

Lees ook ‘Hoe kan ik snel sparen? Ik moet een buffer opbouwen!

Tip vier: grote meevallers en alle kleine beetjes helpen

En dan aflossen maar. Als een gek. Als een fanatiekeling. Stel eerst een bepaald bedrag per maand vast om af te lossen. Misschien houd je wel elke maand 500 euro over. Kijk wat de mogelijkheden zijn om dat automatisch te doen. Is het mogelijk dat het geld automatisch wordt afgetrokken van je rekening? Dat kan handig zijn. Je kunt het ook zo instellen dat jij via je bank automatisch geld overmaakt.

Maar goed, dan ben je er nog niet. In mijn geval werd elke financiële meevaller gebruikt om af te lossen. Over het algemeen geldt dat het eerst handig is om te weten hoeveel je kosteloos kunt aflossen. Kan dat ook onbeperkt? In mijn geval kon ik elke keer wanneer ik wilde aflossen. Het bedrag maakte ook niets uit. Er waren geen extra verborgen kosten. Mag je maximaal een paar keer per jaar extra aflossen? Maak dan via je bank app een aparte digitaal potje aan en los zo optimaal af.

Tip vijf: praat vaker over geld

Ja beste mensen, elke promotie, vergoeding, loonsverhoging, gift etc. gebruikte ik om mijn studieschuld af te lossen. Soms is het even op een houtje bijten om daarna echt te genieten. Soms moet je er alleen doorheen, maar leuker is het om het bespreekbaar te maken. Misschien schaam je je in het begin… maar als je er eenmaal open over bent, zal je omgeving je keuzes ook (meer) respecteren. Is dat echter niet het geval, onthoud dat jij een doel hebt. Zoek een netwerk van mensen op die ook willen besparen en schuldvrij willen leven. Vier kleine aflossingsmomenten als een groots feest zonder geld uit te geven! Los uiteindelijk al je schulden af, zodat geld jou geen stress oplevert. En, stel een groter doel. Wat ga je doen wanneer je studieschuld is afgelost? Wat wordt het groter (financieel) doel? Denk daar maar eerst over na.

Veel succes met het aflossen van je studieschuld. Wil je ook je geldverhaal kwijt? Doen. Laten we van elkaar leren. Lukt het niet om je schulden af te lossen? Misschien heb je meer hulp nodig. Lees ook ‘Aan het werk, en toch schulden?‘ over schuldhulpsanering en schuldhulpmaatjes.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.