Geld door verhuren, onderverhuren, van je woning, huurhuis, kamerverhuur, hospita, Belastingdienst, hypotheek, aflossen

Ik kwam op de website van GreenEvelien terecht en belandde bij een blog die ik echt met 100% interesse heb gelezen. Wat mij het meest fascineerde, is dat deze Groene Evelien he-le-maal hypotheekvrij is. Ik wist niet wat ik las, Evelien heeft samen met haar partner zodanig afgelost dat ze … geen hypotheek meer hebben. Overigens heeft Evelien geen groene huidskleur, maar is wel enorm duurzaam bezig. Vandaar groen… Op mamabudget.nl is duurzaamheid niet de belangrijkste focus. Toch merk ik dat op lange termijn de duurzame opties vaak de goedkoopste zijn.

Helemaal schuldenvrij

Ik zou graag nul komma nul schulden willen hebben, maar zoals de meeste mensen heb ik dat wel als het om onze woning gaat. Een huis alleen met je spaarcenten kopen, zit er vaak niet in. Je maandelijkse hypotheeklasten zie je misschien als een vast gegeven. Toch kun je ook versneld aflossen om op gegeven per maand minder te betalen en om uiteindelijk hypotheekvrij te zijn. Aan de ene kant lijkt het zo logisch om flink af te lossen, want zo leef je op den duur echt schulden vrij. Maar allerlei overheidsregelingen zoals de Hypotheekaftrek zorgen ervoor dat een ‘eeuwigdurende’ hypotheek niet als een financieel probleem wordt ervaren. Het is verwarrend als je allerlei zogenoemde sociale media financiële experts aanhoort: ‘Nee, je moet je hypotheek niet versneld aflossen.’ ‘Gebruik de overwaarde van je huis om een ander huis te kopen om zo te investeren en extra inkomen te genereren.’

Aflossen, sparen, ’n buffer en weer aflossen

Ik ben geen financieel adviseur. Ik schrijf hier alleen over mijn eigen financiële ontdekkingsreis. Zelf zou ik sowieso eerst alle andere schulden of leningen wegwerken voordat ik zoveel mogelijk zou aflossen op een hypotheek of lening m.b.t. de woning. Tenminste, de schulden met de hoogste rente en de schulden die per maand toch echt een aanslag op mijn financiën zijn, zou ik eerst wegwerken. Maar ook kleine bedragen die misschien nietszeggend zijn, zou ik meteen afgelost willen zien. Dat geeft rust. Roodstaan hoeft niet. Het kost je alleen maar geld. Snel je schulden wegwerken, gaat alleen als je je leefstijl drastisch aanpast (zuinig zijn) en flink gaat sparen. Die buffer moet snel groter worden. Meer verdienen en flink besparen zorgt voor een vette buffer. Als je aflost, moet je toch echt altijd wat centen op je rekening hebben voor onverwachte uitgaven.

Woning = kostenpost of verdienmodel?

Vaak is je woning toch de grootste kostenpost. Probeer daarom zoveel mogelijk uit je woning te halen door het (deels) te verhuren, vaker thuis te werken, thuis te ondernemen, bij te verdienen met Vinted of heel simpel: een moestuin te beginnen op je erf of balkon. Net zoals Green Evelien hebben wij ervoor gekozen om niet in of dichtbij het centrum te wonen. Onze omgeving is daardoor groener, de kinderen vervelen zich niet want we hebben een groot erf. En dit soort huizen zijn relatief goedkoper. Eerlijk gezegd vind ik het zuinig(er) leven van Evelien interessant, maar ook een mega uitdagend. Voor ons hoeft niet zo extreem. Manlief en ik hebben bijvoorbeeld beiden een smartphone én elk twee verschillende sim-kaarten voor bijvoorbeeld ons werk en omdat we in het buitenland wonen. Green Evelien deelt een GSM met haar man. En ik weet wel 100 procent zeker dat onze boodschappen wat gevarieerder zijn (maar wel wat ongezonder helaas). Zij kopen niet of nauwelijks versnapering en eten geen vlees. Toch omarmen we beiden het minimalisme, alleen is Green Evelien verder op weg. Evengoed is het een leuke blog om te lezen, dus doe maar zeker voor inspiratie. Zo lees je ook hoe het kan.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.