Baby uitzetlijst met bespaartips, moeder loopt met kinderwagen

Wanneer je vader of moeder wordt, zul je al gauw merken dat alles met het woordje baby al gauw prijziger is dan je normaal gewend bent. Je baby uitzetlijst kan al gauw duizenden euro’s kosten. Heb je de afleveringen gezien van familie Ponsen in Waar doen ze het van? Dit gezin denkt niet in totaalbedrag van een paar duizend euro. Nee, meer tienduizend euro en meer.

De babymarkt is een grote markt; je bent als aanstaande vader of moeder een interessante doelgroep voor veel bedrijven. Nieuwe papa’s en mama’s willen nou eenmaal het beste voor hun kindje, zijn een tikkeltje onzeker en zijn bereid om veel geld uit te geven voor hun (eerste) wondertje. En, baby’s blijven komen, dus de markt raakt niet verzadigd of uitgeblust.

Baby & budget?

In Nederland krijgen ‘we’ gemiddeld minder dan twee kinderen tegenwoordig. Spullen worden niet vaker gebruikt door het door te geven aan het volgende kind. Ja, we geven gemiddeld veel meer geld per kind uit aan onze kroost dan vroegûh werd gedaan. Het blijft verstandig om ook in deze fase na te denken over wat je wel of niet wilt aanschaffen voor je baby. Wat staat er op jouw baby uitzetlijstje? Bepaal ook een budget hiervoor en zeg niet ’the sky is the limit’.

Lees ook de meer over hoe je kunt besparen (of consuminderen of minimaliseren) als gezin.

De liefde voor je baby zal je moeten laten zien wanneer je baby midden in de nacht huilt en je geen idee hebt waarom die dat doet. Eigenlijk ben je zelf te moe om op te staan om je baby tot rust te brengen, te troosten en uit te zoeken wat er aan de hand is. Maar je doet het toch, want dat doen mama’s en papa’s.

Wat heb je dan nodig als jonge ouder? Welke baby must-have moet je in huis halen? Dat hangt natuurlijk af van wat jij belangrijk vindt. Websites zoals Ouders van Nu en de Consumentenbond geven veel tips. Helemaal onderaan vind je de MamaBudget.nl Baby uitzetlijst van dingen die je absoluut nodig hebt wanneer je net bevallen bent.

Spullen op je baby uitzetlijst: nieuw of tweede kans?

Alles kun je tweedehands kopen, bij sommige producten wordt wel aanbevolen om het nieuw te kopen. Vooral als je graag nog een tweede kindje wil. Denk bijvoorbeeld aan een kinderwagen of een autostoel. Vaak wil je omgeving ook wat geven tijdens een babyshower of bij het kraambezoek. Houd daar rekening mee.

Bedenk daarom wat je leuk en handig vindt om te krijgen. Verander een deel van je baby uitzetlijst in een wensenlijst. Daar hoeven niet de meest essentiële dingen op, maar kleding kan er best op (geef specifieke maten door). Zo voorkom je dat je dingen dubbel krijgt of dat iets krijgt waar je echt niet op zit te wachten. Natuurlijk, je mag dankbaar zijn en je kunt alles waarderen, maar met een beetje organisatie kun je mooie win-win situaties creëren. De gever is blij en jij bent blij.

 • Wat ga je kopen? Nieuw of tweedekans?
 • Wat kun je lenen?
 • Wat kun je (zelf) maken?

Babykleertjes

Babykleding is leuk om te kopen, te krijgen en als je kindje er is, is het geweldig om je mopje er ook daadwerkelijk in te zien. Onder babykleding valt voor het gemak eveneens een babyslaapzak. Kleine maatjes van kleren kun je kopen, maar niet te veel want baby’s groeien nou eenmaal snel. Je kunt een paar rompertjes aanschaffen in maatje 50 – 56. Al gauw hebben ze die nodig in maatje 62 – 68.

Bekijk bijvoorbeeld de babymode op Bol.com, Zeeman en Hema. Goede maar betaalbare babykleding vind je ook online.

Verzorgingsproducten

Er komen steeds meer soorten verzorgingsproducten bij van verschillende A-merken en huismerken. Sla niet te veel bad gel of lotion in. Kijk eerst even hoe je kindje reageert op deze producten. Hetzelfde geldt voor luiers. Later als je meer over het huidje van je baby weet, kun je volop inslaan met de 2 halen en 1 betalen acties. Deze actie komen ook bij Bol.com voorbij. Houd dat in de gaten.

Ook spullen om goed je baby te verzorgen horen in deze categorie. Denk aan een aankleedkussen, een verschoonmatje voor onderweg, een baby bad en hydrofiel luiers. Waarom zou je hydrofiel luiers of doeken aanschaffen? Nou die dingen zijn hartstikke handig en multi inzetbaar: je kunt het gebruiken als spuugdoekje, aankleedkussenhoes (of op een hoes leggen) etc. Tijdens de zomervakanties neem je ze mee op reis. Je kunt je kind bijvoorbeeld snel afdrogen met zo en XL-hydrofiel luier.

Baby meubilair

Sommige baby’s slaan de wiegfase over en slapen meteen in een ledikantje. Je kunt een ledikantje incl. matras, commode en kledingkast nieuw kopen. Kijk toch eerst wat Marktplaats te bieden heeft. Wil je per se nieuw, maar moet je het met een beperkt budget doen? Koop dan een ladekast die hoog genoeg is zodat je geen rugklachten krijgt wanneer je je kind verschoond. En, het moet ook breed genoeg zijn, zodat je baby bij de geboorte zijn of haar voetjes niet uitsteken.

Lees ook meer over Budgetvriendelijke én stijlvolle de babykamer inrichten

Kinderwagen

Een kinderwagen is eigenlijk ook wel een must have. Vanaf dag 1 kun je je kind erin vervoeren of erin leggen als het een reiswieg functie heeft. Draagdoeken zijn ook fijn! Een autostoeltje kan een must zijn; je zou die tegelijk met zo een combi kinderwagen kunnen kopen.

Kijk even op babyentiener.nl, babypark.nl en vanastenbabysuperstore.nl. Zelfs op Bol.com is er ruime keuze aan kinderwagens.

Planning

Weet je wat ook helpt – als je je aan bepaald budget moet houden: planning. Wanneer je ruim van tevoren begint, heb je de tijd om na te gaan wat de normale prijs is van wat je nodig hebt. Je kunt dan ook zien of je een goede deal te pakken hebt. Als er een fikse korting geldt, kun je dat product meteen aanschaffen. Als je minder mobiel bent, kun je online ook het e.e.a. kopen en dan wordt het (gratis) bij jou thuisbezorgd.

Schaf een agenda of familieplanner aan om je planning goed bij te houden. Door een zwangerschapsdementie bestaat dus je kunt wel elk geheugensteuntje gebruiken. Bestel de LUNA Familieplanner om die vergeetachtigheid te beperken.

Kraampakket

Wordt je kraampakket vergoed door je zorgverzekeraar? Als je dit jaar zwanger bent geraakt en je moet volgend jaar bevallen, dan is het verstandig om te kijken of je wellicht je zorgverzekering moet aanpassen. Check dat, hoeveel moet je meer betalen dan normaal? Krijg je extra’s zoals een babythermometer? Is het voordeliger om misschien los of zelf een kraampakket te kopen? Ga daar even voor zitten en ga dat na.

MamaBudget.nl Baby uitzetlijst

 • Ledikantje, matras en 2 a 3 hoeslakens
 • Ladekast of commode en aankleedkussens
 • Babykleding
 • Babyslaapzak
 • Kinderwagen met reiswieg functie
 • Hydrofiele luiers
 • (was)luiers
 • Babybadje
 • Verzorgingsproducten

Sommige dingen hoef je niet te kopen, maar zijn wel ontzettend handig: een luiertas. Je kunt ook gewoon een tas met genoeg vakjes erin aanschaffen. Geboortekaartjes zijn leuk, maar je kunt bijvoorbeeld online een kaartje sturen. Slingers en muurposters zijn fijn, misschien kun je die zelf maken via Canva en afdrukken via Albelli bijvoorbeeld.

Gefeliciteerd met je zwangerschap, MamaBudget.nl wenst je een fijne zwangerschap en bevalling. Veel succes met de aanschaf van alles wat je wondertje nodig heeft.

 • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
 • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
 • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
 • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
 • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.