Pas op voor Black Friday! schulden restschu;ld

Elke vierde vrijdag in de maand november (na Thanksgiving, Amerikaans feest) is het Black Friday. Dit jaar is dat 24 november. In aanloop naar die bewuste dag maken veel ondernemers reclame met een pre-Black Friday actie. Grote bedrijven bereiden zich al geruime tijd voor op Black Friday. Het voelt een beetje als de grand opening van het koopseizoen.

Na deze zwarte vrijdag volgen al gauw Cyber Monday en de Sinterklaas- en kerstaankopen. Mamabudget.nl houdt van korting. Echt, ga altijd voor een goede deal. Waarom 100% betalen als je ook 70% of minder kunt betalen? Gebruik die 30% dan toch liever voor iets anders.

Het is daarom geheel begrijpelijk om te wachten op Black Friday. Je hebt dan het idee dat je een koopje te pakken hebt op die dag. Maar is dat ook wel zo? Begin je al te twijfelen? Heb je ooit van nepaanbiedingen gehoord?

Nep-aanbieding op Black Friday?

Natuurlijk kunnen bedrijven zeggen dat ze iets met fikse korting verkopen als ze bijvoorbeeld in aanloop van deze commerciële dag eerst hun prijzen flink hebben verhoogd. Stel dat ze de laatste tijd adverteren met een verkoopprijs van 100 euro. In hun Black Friday folder staat 25% korting op die bijzondere dag. Dat is 25 euro korting. Natuurlijk zegt iedereen ‘doen’. Je betaalt dan 75 euro. Hoe voel je je als je erachter komt dat die prijs altijd al 75 euro is geweest? En na die actie ook 75 euro blijft? Misschien was de prijs zelfs eerst 67 euro. Dan voel je je echt belazerd. Je wordt dan opgelicht.

Slechte deal

Je wordt voor de gek gehouden met een grote “van-prijs” die niet klopt. Hoewel het bij de wet is vastgelegd dat het niet mag, gebeurt het toch geregeld!

“(…) winkels mogen consumenten niet op het verkeerde been zetten met doorgestreepte prijzen. Volgens de wet moet een product daadwerkelijk voor die ‘van-prijs’ zijn verkocht. De ACM houdt daarbij een periode aan van drie maanden.” Business Insider

ACM staat voor Autoriteit Consument & Markt, onafhankelijke toezichthouder binnen de overheid.

Waarschuwing

Zoals Radar al aangeeft, weten verkopers dat wij als consumenten gevoelig zijn voor de van-voor-prijs. Ook de adviesprijs doet wat met ons. Wees daarom gewaarschuwd en ga niet voor de eerste de beste Black Friday deal. Onderzoek eerst of je een goede deal te pakken hebt.

Sowieso is het aan te raden om de consumentenbond te volgen. Ze geven gratis informatie, maar een deel van de informatie is afgeschermd voor betalende leden. Je kunt al veel leren van de gratis informatie.

De consumentenbond hanteert vijf voorwaarden of criteria om te weten of je als koopjesjager de beste deal te pakken hebt.

  1. De consumentenbond moet het product hebben getest.
  2. Het product moet een voldoende scoren in hun test.
  3. Het product moet bij een grote (online) winkel te koop zijn en moet binnen 1 week worden geleverd.
  4. De prijs moet in een maand minimaal 10 tot 15% minder zijn t.o.v. andere bekende winkels.
  5. De prijs mag in de afgelopen 3 maanden niet zijn verhoogd bij andere bekende winkels.

Doe onderzoek

De laatste twee regels over de prijs zijn vooral interessant, want zo kun je nagaan of je op Black Friday een goede deal binnen hebt.

Als je niets nodig hebt, neem dan ook niet de moeite om te kijken of je een beste deal kunt vinden. Breng jezelf niet in de verleiding. Heb je wel wat goede deals nodig? Lees dan verder om de kooptechnieken van een echte koopjesjager te begrijpen.

Stel dat je op zoek bent naar een Airfryer. Tot nu toe ben je erg gecharmeerd van het merk Philips. Je hebt een groot gezin, dus de XXL is wat je nodig hebt. Grillfunctie gebruik je nooit, maar lekkere friet eten met je gezin zie je wel zitten.

Grote online winkels

Je ziet op Bol.com en op Amazon.nl een goede deal. Je belandt ook nog even op de website van de consumentenbond. Je weet dat ze dit soort zaken altijd uitstekend in de gaten houden.

Chips, speciaal voor hun leden gaan zij op jacht naar Airfryer deals. Jij bent geen lid. Je kunt wel een zevendaagse trial aanvragen, dan kun je lekker hun testen lezen, voor zeven dagen lang! Dat is de makkelijke optie. Check sowieso de Consumentenbond voor al je Black Friday aankopen.

Kun je om de een of andere reden dat niet doen, dan kun je altijd nog zelf kijken naar de prijsontwikkelingen van de afgelopen periode (1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar, alles) bij Tweakers. Daar kun je ook de prijs vergelijken bij de verschillende online winkels.

Laat het weten

We zijn erg benieuwd naar je Black Friday én Cyber Monday ontdekkingen. Misschien heb je een super deal te pakken, dat zou geweldig zijn. Zie je een super slechte deal of een nep-aanbieding, dan horen we dat ook graag!

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.