Nieuws over geld, besparen, ondernemen, business op www.mamabudget.nl

Opvallende berichten afgelopen week kon je lezen op MT/Sprout en Quote. Op MT/Sprout verscheen een artikel over Marian Spier. Zij is co-founder en ceo van FEM-START en pleit voor meer funding voor vrouwelijke ondernemers. Wat is funding? Funding is niet anders dan een grote som geld bijeenhalen voor je onderneming.

Venture capital

Steeds meer vrouwen ondernemen succesvol, maar toch gaat er nog steeds minder dan één procent van het venture capital naar vrouwen. Wat is venture capital? Dat is een ander woord voor durfkapitaal. Geld dat beschikbaar wordt gesteld door een organisatie van investeerders om uiteraard te investeren. Durfkapitaal is veelal bedoeld voor startende bedrijven. De investerende organisatie moet dus wel een beetje durven, lef hebben en geloven in de ondernemer. Gek genoeg gaat meer dan 99 procent van het durfkapitaal naar mannen!

Bootstrappen

In het artikel staat verder dat vrouwen van bootstrappen zouden houden, maar dat wordt door Marian Spier ontkracht. Het is eerder noodzaak dan wat anders. Wat is bootstrappen? Volgens KVK is bootstrappen “dat je zo min mogelijk geld leent van buitenaf. Je haalt juist voordeel uit je eigen bronnen, bespaart kosten, of zoekt naar gratis oplossingen.” Het klinkt misschien in eerste instantie leuk, maar bootstrappen weerhoudt je om echt een focus te hebben op je bedrijf, te groeien, weerbaar te zijn en snel in te spelen op kansen.

FEM-START

Voor meer informatie over FEM-START en de cursussen over investeren en ondernemen klik je gewoon op FEM-START. Je kunt je startup aanmelden voor de FEM-START Up Award. Als je behoefte hebt aan (gratis) mentorhulp, klik je dan Fempreneurhulp.

Innovatief platform

Micky en Linky Chen hebben een platform Minite waar slimme studenten anoniem kunnen solliciteren. Het is zo ontzettend leerzaam om de eerdere artikelen op Quote over deze vrouwen te lezen. Begin februari 2022 bestond hun bedrijf namelijk net een jaar. Ze wisten goed in te spelen op de krappe arbeidsmarkt en linkten toen “scaleups en startups aan de slimste studentenkrachten” aan “studenten aan boeiendere bijbanen dan tafels ruimen en bier tappen”. Daarnaast verschenen ze met hun verhaal in het Quote magazine 2/2022 (ook via Bol.com beschikbaar trouwens).

Kiezen uit funding

De zussen hun verhaal in Quote dat jaar is niet opgemerkt gebleven. Dezelfde maand (februari 2022) meldt Quote op hun website dat de Chens enkele tonnen als funding hebben geaccepteerd. Ze konden meer krijgen, maar wilde hun bedrijf niet ‘overfinancieren’. Begrijpelijk dat ze bijvoorbeeld niet meer geld willen lenen dan nodig is. Dat brengt namelijk weer andere issues met zich mee. Een voorbeeld van zo een mogelijk probleem is dat als je meer leent dan nodig is, je eveneens meer (o.a. rente) terug moet betalen. Ze waren daarenboven kritisch: welke investeerder past qua geld, kunde en kennis bij ons? vroegen ze zich af. Eerst moesten ze flink bootstrappen en nu konden ze kiezen welke funding ze wilden hebben. Zo kan het dus ook!

Anoniem sollicitatieplatform een succes

Recent verscheen er in de Quote weer een artikel over Micky en Linky Chen en hun bedrijf Minite. Door de groeieuro’s hebben ze aanzienlijk meer ambitieuze studenten in het databestand. Daarnaast matchen ze tegenwoordig veel meer bedrijven dan voorheen. Ze richten zich nu eveneens op corporates en niet alleen meer op startups en scaleups. Ook wonnen ze onder andere de FEM Start pitchcompetitie en werden zo de beste female founded startup.

Minite

Meer info over Minite vind je hier en op LinkedIn.

Wil meer weten over startups dóór en vóór vrouwen die serieus geld binnenhaalden? Klik dan op Harper’s Bazaar.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Vond je deze blog interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de affiliatie links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de affiliatie links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt. Jij hoeft niets extra te betalen. Je krijgt juist de beste deal, want dat wordt met liefde voor je uitgezocht.