Naomi Rustenberg over geld, studieschuld, loonkloof verschil in salaris, schulden, lenen

Het is zaterdag en ik zit te knuffelen met mijn jongste zoon van 6 jaar. De dagen daarvoor moest ik vaker denken aan vrouwendag, want het is ook een beetje een marketingtruc geworden. Je ziet allerlei “vrouwen” thema’s op LinkedIn. Thema’s die normaalgesproken niet zoveel aandacht krijgen, worden nu ineens uitgelicht. Maar die zaterdag, 8 maart, heb ik geen tijd om aan vrouwendag te denken. Ik heb genoeg in het huishouden te doen, manlief is met onze oudste zoon naar diens voetbalwedstrijd. En onze Benjamin wil even met mij knuffelen. Uit het niets zegt hij: “Ma, ik vind het maar stom dat het vrouwendag is”. Hmm, ik zit even te dagdromen en al gauw dringt het door wat hij zegt. “Oh?” zeg ik verbaasd. “Ja, waarom is er geen mannendag of geen jongensdag?!” krijg ik als reactie terug. 

Ik zeg dat ik vrouwendag ook stom vind. Het zou toch helemaal niet nodig moeten zijn om meer aandacht te vragen voor vrouwenrechten. We leven in 2025 hoor. Waarom krijgen vrouwen nog steeds niet hetzelfde salaris als mannen voor hetzelfde werk? We geloven in gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, maar vinden dat toch moeilijk in de praktijk. De loonkloof bewijst ’t. Oké, ik zei het wel een beetje anders, want ik wilde dat hij begreep waarom er zoiets als vrouwendag bestaat. Dat is het eerste doel van vrouwendag: bewustzijn creëren.

Dit soort speciale dagen zouden niet nodig moeten zijn, maar de wereld is geen eerlijke plek voor verschillende groepen. Helaas. En als we willen dat dat ooit gaat veranderen, dan moeten we elk moment aangrijpen voor verandering. Soms kan het met een groot gebaar zoals een demonstratie en soms kan het tijdens het knuffelen. Ik had altijd gedacht dat ik jonge meisjes zou “empoweren’’. Ik had nooit durven dromen dat ik de volgende generatie mannen een interne opleiding zou geven. Ja, ik mag maar liefst twee jongens vertellen over het thema ‘gelijkwaardigheid’ en het samen met mijn man voorleven. 

Het is nooit goed

Vrouwendag is een moment om stil te staan bij wat we als mensheid al hebben bereikt en waar we nog wat werk te verzetten hebben. In ons kikkerlandje zien we hoe vrouwen toch systematisch worden benadeeld. Zonder al te dramatisch te klinken: als vrouw en vooral als moeder lijk je het nooit goed te doen. Werk je bijvoorbeeld fulltime, dan ben je een slechte moeder. Ben je fulltime huismoeder dan verkwist je je leven. Je hebt dan zelfs he-le-maal geen leven. Of werk je in deeltijd, dan ben je een verwend deeltijd prinses. 

Na loonkloof een pensioenkloof

En wat las ik nou? “De nieuwe pensioenwet kan voor een grotere pensioenkloof zorgen tussen mannen en vrouwen, stellen onderzoekers.” Volgens hoogleraar Europees recht Linda Senden pakt de nieuwe wet nadelig uit voor jonge vrouwen in deeltijd. Van zulke nieuwsberichten word ik niet blij natuurlijk. Als het gaat om werk, salaris, pensioen, maar ook in de gezondheidszorg etc. dan sta je als vrouw al snel één nul achter. Kunnen we hier iets aan doen?

We hoeven niet allemaal hetzelfde te doen. Bewustzijn creëren gaat op verschillende manieren en dat is prima. In de opvoeding, door te bloggen of in een vergadering is het belangrijk je stem te laten horen. Het hoeft niet allemaal per se op 8 maart hè. Weet je wat belangrijk is? (Dit is het tweede doel van vrouwendag) Om niet te blijven hangen in de bubbel die we hebben gemaakt met onze bondgenoten.

Er is een wereld daarbuiten die bestaat uit mannen en vrouwen waarvan we kunnen leren. Iemand schreef dat ze in West-Afrika zag hoe vrouwen daar als een baas onderhandelen. Zou dat niet fijn zijn? Als vrouwen in Nederland meteen serieus worden genomen aan de onderhandelingstafel? Maar er zijn ook groepen mensen, met name vrouwen, die vandaag de dag nog steeds worden uitgebuit. Denk aan vrouwen die overal ter wereld als sekslaven worden gebruikt. Kunnen we de bondgenoten zijn van die groep? Misschien is vrouwendag voor deze groep nog belangrijker dan voor ons. Hoe dan ook, Vrouwendag is helaas nog hartstikke nodig.

(Er verschijnt nog een uitgebreide blog over Lendahand, maar via deze financiële organisatie kun je ondernemende vrouwen wereldwijd ondersteunen door te investeren. Ik heb zojuist geïnvesteerd in een project via Lendahand. Wil je dat ook? Gebruik dan mijn verwijscode 6XTH-APYW-6XEU, zo krijg ik ook een vergoeding).

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.