VOETBAL Verjaardagsfeestje

Met twee jongens die van voetbal houden, ontkom je er niet aan. Er moest een voetbalfeest komen! WK, EK, UEFA Champions League… het maakt niet uit, mijn kinderen denken alleen aan dat balletje. Hoe organiseer je een onvergetelijke voetbal verjaardagsfeest zonder honderden euro’s kwijt te zijn? Ik ben op zoek gegaan naar betaalbare en duurzame alternatieven voor mijn zoons. En ik deel mijn voetbal party-ideeën graag met jou!

Hier deel ik graag mijn moodboard plaatjes met je en hoop binnenkort de echte plaatjes te tonen, net zoals ik bij ons Dinofeestje heb gedaan.

Ben je alleen op zoek naar voetbal cadeaus, dan moet je helemaal naar beneden scrollen.

Voetbalfeest versiering

Echt, ik ben een liefhebber van ‘keep it simple’. Dus qua decoratie denk ik al gauw aan drie kleuren: groen, zwart en wit. Oké, zwart en wit zijn geen kleuren maar ‘tonen’. Je snapt wel wat ik bedoel. Denk aan groen zoals het (kunst)gras van het voetbalveld. En zwart en wit van de bal. Wil je extra kleur toevoegen aan de versiering, dan zou je bijvoorbeeld een oranje vlaggenlijn kunnen toevoegen of de kleuren van de kinderen hun favoriete ploeg. Kies wel een kleur die mooi afsteekt t.o.v. groen. Oranje is leuk als je de oranjekoorts te pakken hebt of rood als je de koning van Spanje eert.

Mijn jongens krijgen de laatste tijd veel voetbaltijdschriften met posters erin (Quest Junior vinden ze o.a. trouwens ook leuk). De muren van hun kamer staat al vol met posters. Misschien gebruik ik de andere posters om de woonkamer te versieren tijdens het feestje. Dit is typisch een twijfelgeval. Ik ben nog niet over de streep getrokken.

Ik had nog groen crêpepapier van het eerdere Dino feestje over. Crêpepapier vind ik zelf een handige manier om snel slingers te maken. In plaats van een Dino poot doe ik deze keer een voetbal. Je kunt zelf een bal tekenen op een wit A4 plaatje. Ik kies ervoor om voor het gemak die uit te printen, in te kleuren (zodat ik wat inkt bespaar hahaha) en uit te knippen. Als het voetbalpapiertje wat stevigheid nodig heeft, kun je natuurlijk wat karton aan de achterkant plakken. Voor stevig karton verwijs ik je naar je papierbak.

Duurzaam?

In plaats van ballonnen heb ik dus voetballen in verschillende grootten. Ballonnen vind ik leuk, maar het is niet bepaald duurzaam. Volgens mij zijn alleen de 100% latex ballonnen duurzaam (want die zijn biologisch afbreekbaar) maar de meeste goedkope ballonnen zijn van plastic. Ik probeer zoveel mogelijk plastic te vermijden. Zoals ik al eerder zei, kun je een opvallende kleur toevoegen aan je decoratie, misschien een gele en een rode kaart. Of wat dacht van je goud, want dat is de kleur voor kampioenen!

Heb je nul komma nul tijd om zelf versiering te maken? Kijk dan even op Amazon.nl voor een set aan voetbal slingers, borden etc.

De kunst, om het goedkoop te houden, is om te gebruiken wat je al in huis hebt. De tafel voor de versnapering wordt ook versierd met groen crêpepapier en papieren voetballen. In mijn witte IKEA kommetjes kan bijvoorbeeld popcorn, chips en chocolade pinda’s. De onderkant wordt weer versierd met… je raadt het al… crêpepapier en mini-voetballetjes. Ik kon het niet laten om wat papieren gebakbordjes te kopen voor het feestje. Natuurlijk kun je ook gewoon witte gebaksborden kopen en die versieren. Je moet daar wel een beetje mee oppassen, want je wilt bijvoorbeeld niet dat je stift afgeeft op de taart. Kijk of je dit kunt namaken. Op Pinterest zie je hoe je een voetbal kunt natekenen.

Een simpele voetbaltaart

Over de taart gesproken, dat wordt een rondvormige taart, met een groen grasveld of als een zwart-witte voetbal. Gelukkig heb ik een goede vriendin die graag een taart bakt als cadeau. De taart zou je altijd zelf kunnen opleuken (indien nodig) met een schoon speelgoed balletje of figuurtjes die uitprint en plakt aan een prikker en in de taart steekt. Ben je zelf geen ster in bakken of ken je niemand die het wil doen, dan … beveel ik de HEMA fototaarten aan. Met een beetje knutselen via Canva kun je zelf echt een voetbal HEMA fototaart maken.

Voetbalspelletjes

Een kinderfeest zonder spelletjes is natuurlijk niet zo denderend. En, enige rivaliteit of zin om te winnen, hoort ook wel bij voetbal. Naarmate kinderen ouder worden en een beetje tegen hun verlies kunnen, is het steeds leuker om dit element toe te voegen. Je kunt de feestgangers in 2 teams indelen. Kijk even hoe je dit doet, maar zorg ervoor dat het wel een beetje gelijk is verdeeld (qua leeftijd en vaardigheid). Ieder teamlid kan dezelfde kleur captain band of een armband krijgen. Misschien een zweetband, haarband of polsband? Of een hesje of sjerp? Misschien heb je net als ik al wat in de verkleeddoos zitten. Denk aan je budget! Elk gewonnen spel is 1 punt waard. Een DIY-scoreboard kan dan eigenlijk niet ontbreken. Ik gebruik mijn Whiteboard hiervoor. Simpel.

Ik heb 9 spelletjes, zo dat er maximaal 9 punten gescoord kunnen worden.

(1) Ik zie, ik zie …

Op Pinterest kun je gratis ‘I SPY Soccer’ plaatjes downloaden. Kies eentje uit, druk die twee keer af en maak daar een spel van. Welk team heeft als eerst het I SPY spel af (en goed)? Tip: maak het van tevoren zelf zodat je de juiste antwoorden al hebt. Zorg ervoor dat de captains van het team elk ene potlood hebben.

(2) Lepeltje voetbal

Twee teams strijden om een bal naar de andere kant te krijgen. Ha, met een lepeltje in hun mond en een balletje in de lepel. Je kunt er een estafette van maken. Iedereen loopt van punt A naar B en terug naar A en geeft het balletje bij punt A door aan de volgende van het team. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Tip: om het moeilijker te maken kun je kegels of pionnen inzetten zodat ze al slalommend van A naar B moeten lopen (en terug). Kijk even of de Zeeman nog oranje pionnen heeft.

(3) Lekker voetballen

Dit vinden de kinderen hoogstwaarschijnlijk het leukst. Gewoon lekker voetballen. Ze kunnen zelf voetballen. Als de groep te groot is, kun je ervoeren kiezen om te teams weer op te delen. Zo heb je nog supporters aan de zijlijn. Houd de timer erbij zodat elke groep evenveel speeltijd heeft.

Tip: gebruik kegels, pionnen of tegels om doeltjes te maken. Misschien kun je grote flessen verzwaren met zand en oranje of rood verven. En anders kijk je even bij de Action of Bol.com. De Zeeman heeft ze ook!

(4) Penaltyschieten

Ongeacht de uitslag van de vorige competitie is het leuk om op doel te schieten. Maak het doel iets groter, zodat zelfs de kleintjes kans maken om de scoren. Goalllll!

Ben je super handig? Aan het eind heb ik nog een DIY idee dat ik graag met je deel.

(5) Ezeltje prik, maar dan met voetbal

Ezeltje prik blijft leuk en volgens mij komt het wel bij elk feestje van ons terug. Maak een doel en print een aantal voetballetjes uit waar de kinderen hun namen op kunnen schrijven. Aan de achterkant van de voetballetjes zet je dubbelzijdig plakband of iets dergelijks. De kinderen moeten geblinddoekt zien te scoren!

Tip: zorg voor genoeg pennen, zodat de kinderen snel hun namen op kunnen schrijven. Zelfs de pennenbak kun je decoreren!

Trouwens, het PIN voetbalspel kun je ook gewoon op Amazon.nl kopen (ik zag het toevallig net, best betaalbaar).

(6) Woordenzoekpuzzel

Op internet kun je snel van die woordenzoekpuzzels in elkaar flansen. Maak dat snel en gemakkelijk door een aantal woorden die over voetbal gaan (zoals keeper, scheidsrechter etc.) te verwerken in de puzzel. Het team dat als eerst alle woorden gevonden heeft, heeft gescoord!

Tip: maak eerst voor jezelf een lijstje van woorden die de kinderen kennen, zoiets als ‘hinderlijk buitenspel’ zou ik dus niet opschrijven.

(7) Uitbeelden

Het uitbeelden van voetbaltermen is wat lastiger dan het zoeken naar voetbaltermen in een woordenzoekpuzzel. Maar dat maakt het niet minder hilarisch. Een bal is makkelijk uit te beelden maar hoe zit dat met buitenspel? Oké, misschien is buitenspel net iets te moeilijk, maar er blijven gelukkig nog andere leuke voetbal woorden over.

Tip: schrijf van tevoren op welk woord uitgebeeld moet worden. Alleen jij als scheidsrechter mag van tevoren weten welk woord wordt uitgebeeld.

(8) Voetbal Memory

Dit spel vergt wel wat knutselwerk qua voorbereiding. Want je moet 2 keer hetzelfde plaatje afdrukken en plakken op een stuk karton. De achterkant van het stukje karton kun je weer groen maken. Het team dat aan de beurt is en een paar vindt (matching plaatjes) mag nog een keer op zoek naar een paar. Wie de meeste setjes heeft gevonden, heeft flink gescoord. Misschien is dit leuk voor de jongere kinderen. Maar, zoals ik al zei, als je er een wedstrijd van maakt, willen zelfs grotere kinderen meedoen!

(9) Panna

Panna is wel een beetje voor gevorderde voetballers die van straatvoetbal houden, schat ik zo in. Panna is een voetbaltruc waarbij één speler de bal tussen de benen van de tegenstander door speelt. Je speelt het een tegen een en niemand mag de bal te lang houden. Het gaat hier niet om doelpunten, maar om het maken van panna’s. Het team met de meeste gemaakte panna’s heeft gescoord.

Is Panna toch net te moeilijk, dan kun je ook gewoon tafelvoetbal spelen… met rietjes. Een tegen een, en een ieder heeft een rietje in de mond om de mini-voetbal in het doel te blazen. Kom maar op! Nog meer ideetjes nodig? Wat dacht je van blikken omver trappen? Net zoals dit spel: Voetbalblikken (misschien kun je het zelf maken).

DIY VOETBALWAND

Als het kan, kun je ook proberen om zelf een penaltywand of voetbalwand te maken. Google even op voetbal gaten muur. De grootte daarvan hangt natuurlijk van je eigen klus vaardigheden af. Je kunt een kleintje maken van karton of een grotere van triplex. Dus, hoe zit het met je DIY skills? Overigens kunnen de spelers de bal erin trappen of gooien (als een soort trefbal).

Eten en drinken

Hier in Spanje eten de kinderen altijd een hapje mee op een feestje. In ons geval wordt dat dus pizza en wat gezondere hapjes. Als je een feestje thuis organiseert, dan scheelt het echt ontzettend veel geld natuurlijk. Je kunt voor iedereen een pakje sap hebben, maar goedkoper is het om wat pakken drinken te hebben. We hebben hier kartonnen bekers in huis waar ze hun naam op kunnen schrijven. Aangezien het een vrij actief wordt, doe ik ook per persoon een fles met (koud) water. Uiteraard met de mogelijkheid om je naam erop te schrijven. Na het eten volgt de taart. NB Water uit de kraan is bij ons geen optie.

Kampioen

Het team met meeste punten heeft gewonnen. Ach, ik houd ervan als iedereen een prijs krijgt en ik zet daarvoor graag het bedankje in. Nog iets, ik heb hier 9 spelletjes ter suggesties. Het betekent niet dat je ook tijd hebt voor die 9 spelletjes. Een voetbal feest duurt misschien 2 uurtjes en als je een spel meerdere keren speelt, heb je geen tijd voor alle 9 spelletjes. Laten we het tot slot nog hebben over het bedankje.

Een Voetbal Bedankje

Ik ben er nog niet helemaal uit wat er in het bedankje moet. Zie het bedankje als een kleinigheid dat aan het eind wordt uitgedeeld wanneer de gasten vertrekken. Omdat ik minder plastic wil gebruiken, heb ik sowieso een stapel van die bruine papierenzakjes. Dit heb ik voor meerdere feestjes gebruikt en ik raad het aan. Op Pinterest zijn er genoeg ideeën hoe je dit zakje kunt versieren, dus daar maak ik me niet druk over. In het zakje komt in ieder geval zo’n button met speld over voetbal. Die heb ik al gekocht. De vorige keer beviel die button van de Dino’s ook heel goed. Ik gebruik het nog steeds voor de kinderen hun spijkerjasjes. Zo ogen die jeans jassen een stuk vrolijker.

Ik twijfel dus nog over de verdere inhoud van het bedankje; een ronde koek of chips misschien? Het liefst geen snoep (niet dat koek minder zoet is of minder suiker heeft). Ik moet even kijken naar de gastenlijst en navragen wie wel of geen gluten mag. Er zijn genoeg glutenvrije alternatieven die ik dan eerst moet onderzoeken. Misschien een speelgoedje van Action, een super splash waterbal? Of een uitdeelcadeau uit de collectie van de Hema? Een kleurige stuiterbal? Of die voetbal stuiterballen van Amazon.nl?

Op Amazon.nl staan wel leuke mini cadeautjes die wel in mijn papieren uitdeelzakjes passen, zoals de voetbal sleutelhanger. Wil je voordelig uit zijn, dan is zo een combi via Amazon misschien wel interessant voor jou? Denk bijvoorbeeld aan set van o.a. voetbal armbandjes, polsbandjes en gummen of een set van o.a. voetbal fluitjes, medailles en balpennen?

Voetbalcadeaus

Uiteraard is er geen feestje zonder cadeaus (oké, dat klopt niet helemaal). Hier zijn wat voetbal cadeaus voor de jarige:

Ik hoop dat je net zoals ik genoeg inspiratie hebt om een voetbal verjaardagsfeestje te organiseren. Ik wens je alvast veel plezier. Mijn gezin en ik hebben er reuze zin in.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.