
Iemand vroeg op Instagram naar het recept voor mijn Couscous – ik had een foto van mijn eten gemaakt en als story geplaatst. Helaas kon ik die niet 1, 2, 3 geven omdat ik eigenlijk vaak op gevoel kook. Met het bakken heb ik gemerkt dat mijn gevoel me in de steek laat: ik pak dan wel sneller een kookboek of zoek online naar een recept. Met koken probeer ik te proeven alvorens het eten te serveren. Cous cous is een van mijn favoriete gerechten geworden, omdat het makkelijk te maken is en de kinderen het ook lekker vinden. Daarnaast kun je verschillende ingrediënten aan het gerecht toevoegen; zoveel als je zelf wilt en je budget toelaat.
Een Noord Afrikaanse gerecht
De smaakvolle Noord Afrikaanse keuken heeft ons kikkerlandje verrijkt. Iedereen weet wel wat Couscous is. Een authentiek couscous gerecht maak je niet in een handomdraai; dat is niet snel gedaan. Net als de heerlijke gerechten die je met een tijani maakt – dat is een aardewerken kookpot met een kegelvormig deksel. Als je tijd hebt, lees dan ook de blog van Francesca Kookt over haar leerervaringen over de echte Marokkaanse couscous.
3 verschillende geïnspireerde Couscous gerechten
Ik moet er meteen bij vermelden dat ik 3 soorten geïnspireerde Couscous gerechten maak (niets is authentiek, slechts geïnspireerd): een Couscous op basis van tomatensaus, een Couscous op basis van bouillon en als laatste de Couscous als salade, dit wordt koud geserveerd. In de zomer eet ik daarom graag een Couscoussalade. Lekker fris en rijk aan smaak. In de herfst/winter ga ik voor een warme saus of bouillonachtige jus. Eigenlijk maak ik de saus op basis van de bouillon en op basis van de tomatensaus hetzelfde: in een pan, maar het liefst in de slowcooker. In de slowcooker hoef ik namelijk niets in de gaten te houden en kan ik gewoon verder met andere dingen (in huis). Zoals ik al eerder schreef, kook vaak op gevoel, maar ChatGPT heeft me deze keer geholpen met de hoeveelheden van de ingrediënten in de onderstaande recepten.
Bereidingswijze a la mi
Het is belangrijk dat het gemarineerde vlees eerst wordt gebakken en de groenten eerst wordt gefruit en daarna lekker wordt gestoofd: lekker lang laten sudderen zodat alles gaar en zacht is (niet té alsjeblieft). Dat kan allemaal trouwens in één pan. In de supermarkt kun je trouwens tegenwoordig Couscous Kruidenmix halen om je vlees te marineren, maar die kun je ook gewoon zelf maken natuurlijk. In de onderstaande recepten lees je welke kruiden je kunt gebruiken.
Anders? Goedkoper? Vega?
Je kunt in plaats van rund ook kip gebruiken of er gewoon een vegetarisch gerecht van maken en vullen met nog meer groenten zoals courgette en kikkererwten. In beide opties (kip en vega) heb je steeds een kortere bereidingstijd nodig.
1. Couscous met tomatensaus
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 600 g rundvlees (stoofvlees, bv. sukade of riblappen), in blokjes of reepjes
- 1 grote ui, grof gesneden
- 4 wortels, in stukken of blokjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 400 ml tomatenpassata of gezeefde tomaten
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl kaneel
- 1 laurierblaadje
- 400 ml runderbouillon of water
- Olijfolie om te bakken (zonnebloemolie kan ook)
- Zout en peper naar smaak
NB Vind je de saus misschien iets te scherp of te zuur dan kun je stiekem een theelepeltje bruine suiker in doen (niemand vertellen).
Voor de couscous:
- 300 g couscous
- 1 el olijfolie (een klontje boter kan ook)
- ½ tl zout
- 300 ml kokend water
- Een handje rozijnen of gehakte dadels
2. Couscous met bouillon als jus
Ingrediënten (voor 4–6 personen)
- 500–600 g lams- of rundvlees, in blokjes
- 1 grote ui, fijngesneden
- 3 wortels, in stukken
- 1 courgette, in stukken
- 1 kleine pompoen of flespompoen (optioneel), in blokjes
- 2 el olijfolie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- ½ tl kaneel
- ½ tl zwarte peper
- Zout naar smaak
- 1,2–1,5 liter water of lichte runderbouillon
- 1 laurierblad
- ½ tl korianderpoeder
Voor de couscous (zie ook verpakking):
- 300–400 g couscous
- 2 el olijfolie (of een klontje boter)
- ½ tl zout
- 350–400 ml kokend water
In beide gevallen (tomatensaus of bouillon als jus basis) kun je het eten garneren met verse peterselie en feta. Lekker en het staat leuk!
3. Een snelle& frisse couscoussalade
Ingrediënten (voor 2–3 personen)
- 150 g couscous (voor bereiding zie verpakking)
- 200 ml kokend water of groentebouillon
- 1/2 rode paprika, in kleine blokjes
- 1/2 komkommer, in kleine blokjes
- 100 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 lente-ui of klein rood uitje, fijngehakt
- 50 g feta
- Walnoten in stukjes en anders zonnebloempitten (goedkoper)
- Dadels in stukjes en anders geweekte rozijnen (ook goedkoper)
Je kan nog zoveel toevoegen zoals verse peterselie natuurlijk of munt, of wat dacht je van stukjes augurken of kappertjes? Of stukjes (zwarte) olijven? Heerlijk!
Voor de snelle dressing:
- 2 el olijfolie
- Sap van 1/2 citroen
- 1/2 tl honing of agavesiroop
- Zout en peper naar smaak
Wat ook heerlijk is om ingelegde citroenen te gebruiken; de sap en stukjes van de schil zijn heerlijk door een salade!
In alle gevallen gebruik ik soms saffraan poeder om de couscous korrels wat geler te maken. Het staat er leuk en vrolijk. Smakelijk eten lieve mensen!
