Nieuws over geld, besparen, ondernemen, business op www.mamabudget.nl

Er was een tijd dat ik mijn kroeshaar chemisch glad liet maken. Op zich ging dat een tijdje goed. Ik vond de lengte van mijn haar eerst prachtig. Ineens had ik langer haar, want mijn kleine krullen werden een stuk gladder en langer.

Ik merkte op gegeven moment dat mijn haar steeds korter werd. Een black hair kapster verpestte mijn haar echt heel erg. Ze liet die chemische troep te lang in mijn haar en thuis merkte ik de gevolgen. Plukjes haar vielen naar beneden. Gelukkig ging ik al gauw weer mijn natural look dragen: kroeshaar.

Naturel is perfect

De transformatie naar puur natuur was gezonder, duurzamer en goedkoper! Mijn hoofdhuid werd niet meer beschadigd. Voor mij hoefde dit chemisch spul niet meer geproduceerd te worden, want ik gaf en geef mijn geld daar niet meer aan uit. There. I said it. Toch is het niet altijd even makkelijk om de juiste (en low budget) producten te vinden voor je natural hair journey.

Voor mij geldt dat ik mijn haar vochtig moet houden, want anders breekt het af. Hier deel ik mijn essentiële spullen, mijn must haves voor kroeshaar!

De siliconen haarborstel is niet zozeer voor kroeshaar een must. Ik denk dat ieder haartype hier voordeel uit kan halen. Je masseert je eigen hoofd, zorgt ervoor dat je je hoofdhuid echt schoon krijgt door de roterende beweging die je maakt.

1. Een kam met grote tanden

Wanneer ik mijn haar heb gewassen en moet uitkammen, gebruik ik een kam met grote tanden. Mijn krulletjes zijn niet gemaakt voor een fijne kam. Een kam met grote tanden is ook fijn om je haar tijdens het wassen mee te masseren. Op Bol.com is er een groot aanbod van afro haarkammen.

Kijk ook even op Amazon.nl voor interessante deals qua afro of brede haarkammen met grote haaientanden.

2. Je haren drogen

Na het haren wassen kun je je haren drogen met een oude T-shirt of een XL hydrofiele luier. Ik gebruik dus een grote hydrofiele luier. Een handdoek is te hard voor mijn haar. Mijn krulletjes komen daarin vast te zitten. Een hydrofiele luier neemt snel het overtollige water op en beschadigt mijn haar niet. Op Bol.com kun je makkelijk een Hydrofiele Luier XL bestellen (ook leuk om te geven als kraamcadeau).

Dit zijn de XL hydrofiele luiers deals op Amazon.nl.

3. Een spuitfles

Zoals ik al eerder schreef, moet ik mijn haar vochtig houden. Als het droog is, kan ik het nat maken met een kleine plantenspuit. Ik heb hierin wat druppels etherische olie ingedaan. Mijn haar ruikt meteen heerlijk en wellicht hebben die oliën ook een speciale werking (laten we het hopen). Zo een spuit heeft 3 standen: uit, mist en een flinke spuit. Mist vind ik het fijnst. Kijk even op Bol.com voor een vernevelaar die bij je past.

Hier op Amazon.nl vind je deals (goedkopere opties) voor een kleine plantenspuit of verstuiver.

4. Leave-in-conditioner

Om mijn haar vochtig te houden, moet ik mijn haar vaker insmeren (wel altijd eerst even vochtig maken met een plantenspuit). Ik heb verschillende dure én budget leave-in-conditioners, haarcrèmes of haarlotions gebruikt. De beste prijs-kwaliteitverhouding vind ik in het merk Novex. Het is online verkrijgbaar zoals op Bol.com, maar kijk ook even in je plaatselijke toko of die daar in de schappen ligt.

Vergelijk de prijzen van Novex op Amazon.nl en bijvoorbeeld de Kruidvat.

5. Huis, tuin en keuken …

Wist je dat aloe vera en olijfolie heel goed zijn voor je haar. Als ik mijn haar heb gedroogd, er leave-in-conditionar in heb gedaan, dan is het fijn om het vocht erin te houden met een mix van aloe en olie. Het kan olijfolie te zijn, ik ben ook fan van Shea Butter. De Shea Butter van de Kruidvat vind ik super, het stinkt, maar het is super!

Ook zou je kokosolie kunnen gebruiken. Als je goedkoper uit wil zijn, koop je olie groot in en gebruik je die voor meerdere doeleinden (bijvoorbeeld om je lichaam in te smeren maar ook om te koken). Je kunt een beetje overgieten en het bewaren in een oude jampot bijvoorbeeld om je haar te ‘sealen’. Je maakt door de olie je haar dicht, zodat het vocht zo lang als mogelijk in je haar blijft zitten.

NB Aloe vera planten groeien snel en hebben weinig verzorging nodig. En ze geven je tuin of balkon wat leven. Ook in huis zijn ze niet alleen maar mooi maar ook goed voor de luchtkwaliteit.

Houd de aanbiedingen van Holland & Barrett ook in de gaten!

6. Voorkom uitdroging

Als je op een katoenen hoofdkussen slaapt, zal je haar sneller uitdrogen. Uitdroging veroorzaakt haarschade. Ook schuren je haren over de stof en dat breekt eveneens je haar. Het is daarom beter om op een satijnen kussensloop te liggen. Een satijnen bonnet (of slaapmuts) doet wonderen. Hier op Amazon.nl vind je wat deals voor satijnen kussenslopen. Op Bol.com vind je ook een groot aanbod satijnen kussenslopen en bonnets.

Update over mijn ervaring

Inmiddels moet ik alweer de blog bijwerken. Onlangs dacht ik zelf even mijn haar te verven. Het resultaat was in eerste instantie leuk (vond ik zelf). Ik merkte in de weken daarna dat mijn haar qua kleur er wel levendig uitzag, maar enorm droog en futloos aanvoelde. Na een tijdje had ik lange dooie punten die niet hetzelfde krulpatroon hadden als de rest van mijn haar. De verf was niet het beste voor mijn haar én ik had het ook te lang in mijn haar laten zitten tijdens mijn DIY kappersmoment.

Ik ben dus nog op zoek naar een beter ‘kleur of verf’ alternatief voor mijn haar (minder tot niet chemisch, maar wel makkelijk om zelf te kunnen doen). In de tussentijd pak ik verder zelf mijn haar aan. Helaas heb ik geen kroeshaar kapper in de buurt. Ik heb daarom zelf een stuk van mijn haar moeten afknippen. Ik had al een tondeuse en kappersschaar in huis, omdat ik het haar van mijn kinderen (vaak) zelf knip.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.