Zelf wasmiddel maken DIY wasmiddel van een blok zeep of zeepvlokken

Lief voor je portemonnee en het milieu

Het maakt niet uit hoe oud je kinderen zijn, dagelijks wordt er genoeg was in huis verzameld. Of het nu gaat om babykleding, kinderpyjama’s of tienerjeans, de wasmand lijkt nooit leeg te raken. Het gebruik van gewoon wasmiddel kan echter duur zijn en een belasting vormen voor het milieu. Duurzame opties die je zo uit de schappen kunt halen, zijn vaak erg prijzig. Gelukkig is er nog een alternatief: zelf wasmiddel maken.

Voordelen van zelf wasmiddel maken

Er zijn een aantal voordelen om te starten met het maken van wasmiddel. Misschien vind je het leuk om als hobby zelf dingen uit te proberen, met je handen bezig te zijn of… Wat het ook mag zijn, hieronder volgen drie voordelen DIY wasmiddel.

Duurzaamheid

Door je eigen wasmiddel te maken, verminder je de hoeveelheid plastic verpakkingen en chemische stoffen die in het milieu terechtkomen. Dit is een geweldige manier om je bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst voor jou en je kinderen.

Kostenbesparing

Zelf wasmiddel maken is aanzienlijk goedkoper dan het kopen van commerciële wasmiddelen. Je kunt geld besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de was resultaten. Je hoeft in principe alleen maar een blok zeep te komen, bijvoorbeeld Sunlight.

Als je het in de supermarkt kunt vinden, ben je nog goedkoper uit want je betaalt geen verzendkosten.

Aanpasbaarheid

Door zelf wasmiddel te maken, heb je controle over de ingrediënten die je gebruikt. Dit betekent dat je het kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van je gezin, zoals gevoelige huiden of allergieën.

Nadelen DIY wasmiddel?

Er zijn ook nadelen natuurlijk, Sofie van Tussen Dromen En Leven schrijft daarover. Spoiler: haar zelfgemaakte wasmiddel was te dik. Hier lees je hoe je dat probleem oplost.

Benodigdheden

 • Blok zeep die je moet raspen of zeepvlokken
 • Eventueel rasp
 • Grote pot waar 5 liter water inpast
 • 5 liter water
 • Garde of staafmixer

Stappenplan voor het maken van zelf wasmiddel

Stap 1: Verzamel de benodigde ingrediënten. Je hebt nodig:

 • 80 gram fijne geraspte zeep, bijvoorbeeld een halve blok Marseille of Sunlight zeep
 • 40 gram soda of natriumcarbonaat – let op, alleen voor wasmiddel voor de witte was
 • 40 gram borax, dit is optioneel, het verbetert de reinigingskracht
 • Essentiële olie naar keuze voor een aangename geur, bijvoorbeeld lavendel of citroen, maar hoeft niet
 • 5 liter water

Stap 2: Vul een grote pan met 5 liter water en breng het aan de kook.

Stap 3: Voeg de fijne geraspte zeep toe aan het kokende water en roer tot de zeep volledig is opgelost. Dit kan enige tijd duren en de zeep kan lobbig en slijmerig lijken tijdens het oplossen. Dit is normaal en heeft geen invloed op de werking van het wasmiddel.

Stap 4: Voeg de soda en borax (indien gebruikt) toe aan het mengsel en blijf roeren tot alles goed gemengd is.

Stap 5: Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Tijdens het afkoelen zal het wasmiddel dikker worden.

Stap 6: Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan het afgekoelde mengsel en roer opnieuw. Essentiële oliën kunnen na verloop van tijd vervliegen, maar ze behouden meestal hun geur gedurende de levensduur van het wasmiddel.

Stap 7: Giet het zelfgemaakte wasmiddel in luchtdichte containers, bijvoorbeeld oude plastic flessen. Zorg ervoor dat je de containers goed labelt.

Je kunt uiteraard het recept aanpassen door bijvoorbeeld maar 40 gram geraspte zeep of zeepvlokken te gebruiken en zo 2,5 liter water te koken. Je hebt dan niet zo een grote kookpot nodig.

Help, mijn DIY wasmiddel is te dik

Schrik niet als je zelfgemaakte wasmiddel minder vloeibaar is dan gehoopt. Dit betekent dat je wasmiddel super goed geconcentreerd is en daarom krachtig. Wil je het toch vloeibaarder hebben? Lees dan de onderstaande informatie:

Als het wasmiddel te dik is, voeg dan geleidelijk kleine hoeveelheden heet water toe en roer goed na elke toevoeging. Laat het even afkoelen om het effect af te wachten. Blijf water toevoegen totdat het wasmiddel de gewenste dikte heeft bereikt. Wees voorzichtig om niet te veel water toe te voegen, omdat je wasmiddel wel krachtig moet blijven. Giet daarom als test een kleine hoeveelheid van het verdunde wasmiddel in een bak met warm water en roer het om te zien hoe het mengt. Mengt het goed en schuimt het, dan is het wasmiddel klaar voor gebruik. Voor gebruik kun je de fles waarin je zelfgemaakte wasmiddel inzit ook even goed schudden. Ook dat kan helpen.

Kan ik elke kookpot of pan voor mijn DIY wasmiddel gebruiken?

Je kunt een gewone kookpot gebruiken om het wasmiddel te maken. Zorg er voor dat je de pot grondig wast voordat je deze opnieuw gebruikt om te koken. Als je de pot goed reinigt, zou je geen zeepsmaak in je eten moeten hebben.

Is zelfgemaakte wasmiddel schadelijk voor mijn wasmachine?

Zelfgemaakt wasmiddel, goed gemaakt en gebruikt, is over het algemeen niet schadelijk voor je wasmachine. Het bevat geen agressieve chemicaliën die de machine kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant van je wasmachine volgt en gebruik de juiste hoeveelheid zelfgemaakt wasmiddel voor je waslading.

Tips voor optimaal gebruik van zelfgemaakt wasmiddel

Hoeveelheid wasmiddel

Voor een waslading van 9 kilo in de wasmachine wordt over het algemeen een hoeveelheid wasmiddel van 100-150 ml aanbevolen. Dit kan variëren afhankelijk van de mate van vuilheid van de kleding, de hardheid van het water en het type wasmiddel dat je gebruikt. Begin bijvoorbeeld eerst met 100 ml.

Hardnekkige vlekken

Voor hardnekkige vlekken kun je een beetje van het zelfgemaakte wasmiddel rechtstreeks op de vlek aanbrengen en het vervolgens inwrijven voordat je de kleding in de wasmachine doet.

Witte, donkere of bonte was

Voor witte was kun je een schepje zuurstofbleekmiddel (soda en puur natriumpercarbonaat) aan het wasmiddel toevoegen om de witheid te behouden. Voor donkere of bonte was kun je een scheutje azijn gebruiken om kleurvervaging te voorkomen.

Schoonmaakazijn kan verder helpen om hard watermineralen te verzachten en geurtjes te verwijderen. Voeg indien gewenst een scheutje schoonmaakazijn toe aan de wasverzachterlade van je wasmachine tijdens het wassen.

Andere toepassingen van zelfgemaakt wasmiddel

Naast het wassen van kleding kun je je zelfgemaakte wasmiddel ook gebruiken als een mild reinigingsmiddel voor vloeren, tegels, aanrechtbladen en andere huishoudelijke oppervlakken. Het is een veelzijdig product dat je op verschillende manieren kunt inzetten.

Reactie

Als je geen gekochte wasverzachter wil gebruiken, kun je gewoon azijn gebruiken.

 • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
 • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
 • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
 • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
 • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.